Zdravie

Ako dlho sa varia zemiaky: Prehľadné časy a najlepšie spôsoby

Varenie zemiakov je úplný základ, ale napriek tomu mnoho ľudí váha, ako dlho ich vlastne nechať v hrnci. Keď to človek netrafí, skončí s tvrdými alebo naopak rozvarenými zemiakmi, čo dokáže pokaziť aj inak dobrý obed.

Doba varenia zemiakov sa pohybuje medzi 10–35 minútami v závislosti od veľkosti, typu a spôsobu prípravy. Celé zemiaky v šupke potrebujú 20–30 minút, zatiaľ čo nakrájané kúsky stačí variť 10–20 minút. Je dobré poznať rozdiely medzi varnými typmi a účelom použitia.

V tomto článku nájdete, čo ovplyvňuje dobu varenia, konkrétne časy pre rôzne spôsoby prípravy aj pár tipov, ako sa vyhnúť najčastejším chybám. Praktické rady sa tiež hodia, pretože máloco dokáže človeka naštvať toľko ako rozpadnuté alebo naopak tvrdé zemiaky.

Kľúčové poznatky

  • Doba varenia závisí od veľkosti, typu a spôsobu prípravy zemiakov
  • Celé zemiaky sa varia 20–30 minút, nakrájané kúsky 10–20 minút
  • Správne uvarené zemiaky spoznáte tak, že do nich vidlička zajde bez odporu

Základné faktory ovplyvňujúce dobu varenia zemiakov

Doba varenia závisí hlavne od typu, veku, veľkosti a množstva škrobu v zemiaku. Podľa toho varíte napríklad 15 minút, inokedy pokojne cez pol hodiny.

Typ a vek zemiakov

Mladé zemiaky sú hotové rýchlejšie ako tie zo skladu. Čerstvo zozbierané zemiaky väčšinou stačí variť 15–20 minút.

Staršie zemiaky potrebujú viac času – často 25–35 minút. Ako starnú, majú viac škrobu, takže zmäknú pomalšie.

Nové zemiaky majú tenkú šupku a menej škrobu, takže sú rýchlejšie hotové a zostávajú jemnejšie.

Naopak skladované zemiaky sú pevnejšie a potrebujú dlhšie, aby zmäkli.

Veľkosť a tvar zemiakov

Malé zemiaky sú za 15–20 minút, stredné za 20–25 minút.

Väčšie kusy pokojne 25–30 minút aj viac. Teplo sa jednoducho do stredu dostáva dlhšie.

Nakrájané zemiaky varíte rýchlejšie:

  • Kocky: 12–15 minút
  • Menšie kúsky: 8–12 minút
  • Plátky: 6–10 minút

Je lepšie krájať na rovnako veľké kúsky, inak niektoré zmäknú skôr a iné budú tvrdé.

Varný typ a obsah škrobu

Múčnaté zemiaky (majú viac škrobu) varíte v celku 20–30 minút, nakrájané na kocky 15–20 minút.

Stredne škrobové zemiaky zvládnete v celku za 15–25 minút, nakrájané za 12–18 minút.

Voskovité zemiaky (menej škrobu) sú najrýchlejšie – celé za 15–20 minút, nakrájané za 10–15 minút.

Múčnaté zemiaky sa po uvarení rozpadajú, voskovité si držia tvar. Každý typ je lepší na niečo iné.

Ako dlho sa varia zemiaky podľa spôsobu prípravy

Doba varenia závisí od toho, ako zemiaky pripravíte a ako sú veľké. Celé zemiaky v šupke zaberú najviac času, nakrájané sú rýchlejšie hotové.

Celé zemiaky v šupke

Zemiaky v šupke potrebujú dlhší čas kvôli veľkosti a šupke. Varenie v šupke trvá obvykle 25–35 minút, záleží na veľkosti hľúz.

Pred varením ich poriadne umyte a vyhoďte poškodené kusy. Väčšie zemiaky varte dlhšie.

Dajte ich do hrnca so studenou vodou, aby boli ponorené. Pridajte soľ a priveďte k varu.

Mäkkosť kontrolujte nožom alebo vidličkou – keď prejde bez odporu, je hotovo.

Čerstvé zemiaky sú niekedy mäkké už za 15–20 minút. Skladované potrebujú plnú dobu.

Ošúpané a nakrájané zemiaky

Ošúpané a nakrájané zemiaky (na polovice alebo menšie kúsky) varte 8–20 minút podľa veľkosti a typu.

Varenie nakrájaných zemiakov je rýchlejšie, pretože majú väčší povrch. Menšie kúsky sú rýchlejšie hotové.

Nakrájajte ich na rovnako veľké časti. Najčastejšie na polovice alebo štvrtiny.

Vložte do vriacej osolenej vody, aby boli všetky ponorené.

Po 8 minútach skúste mäkkosť u menších kúskov, väčšie môžu potrebovať až 20 minút.

Zemiaky v tlakovom hrnci

V tlakovom hrnci sú zemiaky hotové za 6–10 minút pod tlakom. To je naozaj rýchly spôsob.

Celé zemiaky v šupke v tlakovom hrnci varte 8–10 minút. Nakrájané kúsky stačí 4–6 minút.

Do hrnca nalejte aspoň 250 ml vody. Zemiaky dajte na vložku alebo priamo do vody.

Akonáhle je tlak, stiahnite plameň a varte podľa času. Potom nechajte tlak spadnúť.

Otvárajte opatrne a vyskúšajte mäkkosť. Keď je potrebné, nechajte ešte chvíľu dovariť bez tlaku.

Doby varenia pre špecifické pokrmy

Podľa toho, čo varíte, potrebujete rôzne pripravené zemiaky. Na prílohu sa hodia pevnejšie, na kašu úplne mäkké, do zemiakových šalátov zase tie, čo držia tvar.

Zemiaky na prílohu

Na prílohu varte 8–20 minút podľa typu. Zemiaky typu A varíte najdlhšie, typu C najkratšiu dobu.

Nakrájajte ich na polovice alebo štvrtiny, aby sa varili rovnomerne. Menšie kúsky sú rýchlejšie hotové než celé hľuzy.

Postup:

  • Osoľte vodu pred vložením zemiakov
  • Po dosiahnutí varu varte na miernom ohni
  • Každých 5 minút kontrolujte vidličkou, či sú mäkké

Nové zemiaky varte o 5–8 minút kratšiu dobu než skladované. U typu B–C ich pokojne odstavte skôr a nechajte dôjsť v horúcej vode.

Zemiaky na zemiakovú kašu

Zemiaková kaša potrebuje tak 15-25 minút varenia. Pokojne ich môžete trochu prevariť, pretože ich aj tak rozmačkáte.

Najlepšie sú zemiaky typu C alebo B-C s vyšším obsahom škrobu. Samy sa rozpadnú a kaša je potom krásne krémová.

Tipy pre kašu:

  • Nekrájajte zemiaky úplne na drobno
  • Trochu vody z varenia si nechajte stranou
  • Maslo zlepší chuť aj konzistenciu

Väčšie kusy zemiakov majú viac živín, malé sa síce rýchlejšie rozvaria, ale stratia viac vitamínov do vody.

Zemiaky do šalátu

Zemiaky na šalát varte zhruba 12-18 minút podľa veľkosti. Nemali by sa rozpadávať, ale musia byť mäkké.

Vyberajte typ A alebo A-B s nižším obsahom škrobu. Tieto odrody zostanú pekne pevné aj po uvarení.

Príprava pre šalát:

  • Varte ich v šupke, lepšie držia tvar
  • Kontrolujte nožom každých pár minút
  • Po uvarení okamžite sceďte

Šúpajte ich až po vychladení. Ak sú ešte teplé, pri krájaní sa rozpadnú a šalát nebude vyzerať pekne.

Varenie zemiakov zvláštnymi metódami

Mikrovlnka zvládne zemiaky uvariť za 3-7 minút. Varenie v pare zase zachová viac živín než bežné metódy. Každý spôsob má svoje triky, aby výsledok stál za to.

Varenie v mikrovlnnej rúre

Na rýchle varenie v mikrovlnke potrebujete vhodnú sklenenú alebo plastovú nádobu. Môžete použiť aj pevný plastový sáčok.

Najrýchlejšia metóda:

  • Očistené nakrájané zemiaky položte na papierovú utierku
  • Vložte ich do plastového sáčku, otvor dole
  • Pridajte 1-2 lyžice vody a trochu soli
  • Varte pri 1000 W asi 3 minúty, potom skontrolujte

Zemiaky v šupke:

  • Šupku prepichnite na pár miestach
  • Varte 6-7 minút na plný výkon
  • Lepšie je použiť menšie zemiaky, uvaria sa rovnomerne

Doba varenia záleží na veľkosti aj množstve. Väčšie kusy potrebujú viac času.

Varenie v pare

Pára zachová najviac vitamínov a minerálov. Zemiaky nemusíte šúpať ani krájať na malé kúsky.

Postup:

  • Do hrnca dajte asi 2-3 cm vody
  • Použite kovový cedník alebo parnú vložku
  • Zemiaky položte do cedníka nad vodu
  • Prikryte a varte na miernom ohni

Doba varenia:

  • Malé zemiaky: 15-20 minút
  • Stredné zemiaky: 20-25 minút
  • Väčšie kusy: 25-30 minút

Občas skúste vidličkou, či už sú mäkké. Voda by sa zemiakov nemala vôbec dotýkať.

Tipy a chyby pri varení zemiakov

Pri varení zemiakov sa oplatí venovať pozornosť detailom a mať v ruke pár základných trikov. Je dôležité spoznať, kedy sú zemiaky správne uvarené, vyhnúť sa častým prešľapom a zachovať čo najviac živín.

Ako spoznať správne uvarené zemiaky

Test vidličkou je asi najspoľahlivejší. Pichnite do najväčšieho zemiaka v hrnci. Ak prejde vidlička ľahko, je hotovo.

Správne uvarený zemiak sa na vidličke neudrží vlastnou váhou. Keď skĺzne späť do vody, ešte mu pár minút doprajte.

Pozor na prevarenie. Keď sa zemiak pri teste rozpadá, je už moc mäkký a bude mať houbovitú štruktúru.

Na šalát alebo okrošku kontrolujte častejšie. Tieto pokrmy potrebujú pevnejšie zemiaky než bežná príloha.

Mrknite aj na farbu. Dobre uvarený zemiak má jednotnú farbu bez tvrdých alebo priehľadných miest.

Najčastejšie chyby a ako sa im vyhnúť

Nesprávna veľkosť kúskov býva problém. Krájajte zemiaky na podobne veľké kusy, aby sa uvarili rovnomerne.

Nenechávajte zemiaky dlho v studenej vode pred varením. Zbytočne tým prídete o vitamíny a minerály.

Presolenie je škoda. Na 1 kg zemiakov stačí okolo 10 g soli.

Nenechávajte zemiaky plávať vo vode po dovarení. Ihneď zlejte vodu, inak sa rozvaria aj zbytkovým teplom.

Nevarte na príliš veľkom plameni. Mierny oheň zabezpečí, že sa prehrejú rovnomerne a nerozvaria sa na povrchu.

Uchovanie nutričných hodnôt

Varenie v šupke je asi najistejšia cesta, ako udržať v zemiakoch maximum vitamínov a minerálov. Šupka jednoducho chráni pred tým, aby sa živiny zbytočne nevyplavili do vody.

Keď zemiaky zalejete horúcou vodou namiesto studenej, skráti sa doba varenia a zachová sa viac vitamínu C. Je to jednoduchý trik, ktorý sa fakt oplatí.

Zemiakovú vodu nie je nutné hneď vylievať. Obsahuje množstvo rozpustných vitamínov a pokojne ju môžete použiť napríklad ako základ do polievky.

Snažte sa neodkladať varenie po lúpaní. Ošúpané zemiaky na vzduchu rýchlo prichádzajú o vitamín C, takže čím rýchlejšie ich dáte variť, tým lepšie.

Varenie v pare je vôbec najšetrnejší spôsob. Zemiaky sa nedotýkajú vody, takže v nich zostane najviac živín.

Ak pripravujete zemiaky na okrošku, skúste ich variť šetrne v šupke a nenechávajte ich na platni zbytočne dlho. Zostanú pevné a plné vitamínov.

Podobné články

Back to top button