Zdravie

Ako správne sušiť brusnice v rúre alebo v peci

Domáce sušené brusnice môžete pripraviť bez cukru alebo akéhokoľvek sladidla. Okrem toho si plody bez týchto prísad zachovajú červenšiu a lepšiu farbu ako sušené brusnice kupované v obchode, ktoré bývajú hnedé.

Brusnice sa dajú sušiť čerstvé alebo mrazené a proces je veľmi jednoduchý v dehydrátori potravín, ak ho máte, alebo dokonca v rúre. Musíte však dodržať správny postup, inak môže v brusniciach zostať vlhkosť, ktorá spôsobí hnilobu a zničí celú sušenú dávku.

Postup vykonáme bez akýchkoľvek prísad, ale je možné, že nebudete úplne spokojní. Brusnice v skutočnosti nie sú veľmi sladké a patria medzi ovocie, ktoré obsahuje veľmi málo cukru.

Jedna šálka surových brusníc obsahuje približne 4 gramy cukru, maliny 5 gramov, jahody 7 gramov, čerešne 18 gramov a hrozno 15 gramov cukru na šálku.

Preto sa do sušených brusníc v obchode a do väčšiny domácich receptov zo sušených brusníc pridáva sladidlo. Cukor (či už prírodný alebo pridaný) nielenže dodáva ovociu sladkú chuť, ale zároveň ho udržiava mäkké a žuvateľné. Sušené brusnice bez pridaného cukru, sirupu, šťavy alebo oleja sú kyslejšie a chrumkavejšie.

Sušené brusinky
Photo: Freepik

Ako sušiť brusnice v sušičke potravín

  1. Ak používate čerstvé brusnice, umyte ich a odstráňte všetky zlé bobule. Vysušte ich. Ak používate mrazené, nechajte ich 30 minút rozmraziť pri izbovej teplote. Ostatné kroky sú rovnaké pre čerstvé aj mrazené brusnice.
  2. Všetky brusnice prekrojte na polovicu. Je to dôležitý krok, pretože inak povrch brusníc počas sušenia stvrdne a horúci vzduch sa nedostane dovnútra. Brusnice potom zadržiavajú vlhkosť, čo môže viesť k plesniam a hnilobe.
  3. Brusnice rozložte na plechy a vložte ich do rúry. Sušte pri teplote 55 až 60 °C 10 až 14 hodín. Čerstvé brusnice sa sušia dlhšie ako mrazené brusnice. Tento čas sa v jednotlivých sušičkách výrazne líši a závisí od teploty a vlhkosti vo vašej domácnosti.
  4. Po 6 hodinách otáčajte plechy a skontrolujte brusnice.
  5. Hotové brusnice budú bez akýchkoľvek známok vlhkosti. Po vychladnutí budú pevnejšie a možno aj chrumkavejšie. Nechajte ich na plechu odpočívať, kým nevychladnú, najmenej 2 hodiny.
  6. Po úplnom vychladnutí ich uložte do vzduchotesnej nádoby (najlepšie sklenenej). Ak chcete brusnice uchovať a zabezpečiť, aby boli vždy úplne suché, nádobu nechajte nasledujúcich 7 dní zakrytú a pretrepanú. Ak brusnice výrazne zmäknú, zlepia sa alebo sa na stenách nádoby objavia známky kondenzácie, vráťte ich späť do rúry. Ak je všetko v poriadku, skladujte ich na chladnom a tmavom mieste rok alebo dlhšie.

Preto ak nemáte radi horkú chuť nesladených brusníc, môžete brusnice medzi krokmi 2 a 3 počas procesu obaľovať v cukre, cukrovom sirupe alebo mede

. Brusnice budú sladšie, ale nebudú mať takú krásnu červenú farbu

Počítajte tiež s tým, že brusnice sa zmenšia približne o štvrtinu.

Ako sušiť brusnice v rúre

Brusnice môžete sušiť aj v rúre.

  1. Brusnice pripravte podľa vyššie uvedeného postupu – brusnice umyte alebo mierne rozmrazte a v oboch prípadoch ich prekrojte na polovicu.
  2. Rozložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie, pričom medzi jednotlivými bobuľami nechajte trochu miesta, aby mohol cirkulovať vzduch.
  3. Nastavte rúru na najnižší stupeň. Ideálna teplota je 55 °C, ale môžete ich sušiť až do 75 °C. Ak môžete, zapnite ventilátor v rúre, pretože cirkulácia vzduchu je pri sušení prospešná.
  4. Čas sušenia v rúre sa líši v závislosti od vašej rúry a teploty. Po 4, 6, 8 a 10 hodinách pečenia skontrolujte plechy a premiešajte brusnice.
  5. Po dokončení by mali byť úplne suché. Vyberte ich z rúry a nechajte úplne vychladnúť.

Ako pripraviť a skladovať sušené brusnice

Aj po správnom vysušení rozpolených brusníc sa v nich môže nachádzať zvyšková vlhkosť, ktorá nie je na prvý pohľad viditeľná. Preto je dôležité, aby sa čerstvo sušené brusnice upravovali.

Kondicionovanie sušeného ovocia znamená, že vyrovnáte zvyškovú vlhkosť medzi jednotlivými kúskami

. Aj pri veľmi dôkladnom sušení sa neodstráni viac ako 90 % vody a v ovocí vždy zostane určitá vlhkosť.

Túto vlhkosť musíme rovnomerne rozdeliť medzi všetky kusy brusníc, aby nám nezostalo niekoľko príliš vlhkých kusov, čo by znamenalo plesnivenie a vyhodenie celej dávky. V uzavretej nádobe sa vlhkosť medzi kúskami ovocia vyrovná približne za 7 až 10 dní.

Našťastie je kondicionovanie veľmi jednoduché. Uzavretú nádobu denne pretrepte a pozorujte najmenej 7 dní. Ak sa v nádobe kedykoľvek objavia známky kondenzácie alebo ak sa kúsky zlepia a zmäknú, vráťte všetko späť do dehydrátora. Ak ovocie vyzerá dobre a sucho aj po týždni, môžete pokračovať. Nádobu je najlepšie skladovať na chladnom a suchom mieste 1 rok alebo dlhšie.

Vákuové tesnenie je voliteľné.

Ako používať sušené brusnice doma

Vychutnajte si ich v čomkoľvek, čo si žiada trochu trpkosti. Sušené brusnice používajte do zmesí alebo na pečenie.

  • v ovsených vločkách
  • v domácich čajových zmesiach
  • v zmesi na cestu
  • v klasickom pudingu alebo pudingu s chia semienkami
  • v müsli
  • v müsli tyčinkách – pred použitím ich nakrájajte na menšie kúsky alebo namočte
  • do muffinov, koláčov a sendvičov – pred použitím nakrájajte na menšie kúsky alebo namočte
  • zmiešané s jablkami v koláčoch, lupienkoch alebo omrvinkách – pred použitím nakrájajte na menšie kúsky alebo namočte
  • ako prísada do štrúdle

Ako znovu hydratovať sušené brusnice

Môžete použiť aj sušené brusnice bez opätovnej hydratácie. Ak ich však chcete použiť pri pečení alebo v iných receptoch, môžete ich pred použitím znovu hydratovať.

Brusnice vložte do misky a zalejte vriacou vodou. Nechajte ich 15-30 minút odpočívať. Tekutinu sceďte a brusnice použite v receptoch ako čerstvé.

Podobné články

Back to top button