Zdravie

Ako správne sušiť čučoriedky, aby sa nepokazili

Divoké a kanadské čučoriedky sú jedným z najobľúbenejších druhov ovocia, na ktorom si pochutnávajú deti aj dospelí. Je to však aj ovocie, ktoré sa pomernerýchlo kazí, preto je dobré vedieť, ako čučoriedky skladovať, aby ste ich mohli používať po celý rok. Jednou z možností je čučoriedky zamraziť, čo znamená dať ich do vrecka na mrazenie a vložiť do mrazničky.

Čučoriedky sa môžu aj sušiť a môžu sa používať čerstvé aj mrazené. Takto spracované čučoriedky majú veľmi bohatú chuť, ale nie sú príliš sladké. Pri ich sušení je však potrebné dodržať správny postup, inak môžu pri dlhom skladovaní zhniť alebo splesnivieť.

Kupované sušené čučoriedky často obsahujú množstvo prísad, ako je cukor, olej alebo siričitany, ktoré im dodávajú chuť, vláčnosť alebo predlžujú ich trvanlivosť. V našom recepte nebudeme pridávať žiadnu z týchto zložiek, čo znamená, že čučoriedky nebudú po usušení také sladké ako čučoriedky kúpené v obchode, a tiež musíme dodržať správny postup, aby sme sa zbavili viac ako 90 % vody, aby potom nesplesniveli alebo nezhnili.

Aby sa čučoriedky bezpečne usušili zvnútra aj zvonku, podobne ako hrozno alebo brusnice, musia sa nakrájať, prepichnúť alebo blanšírovať, t. j. ponoriť na 30 sekúnd do vriacej vody.

Šupka čučoriedok je v skutočnosti dosť tvrdá, pretože je navrhnutá tak, aby udržala vlhkosť vo vnútri bobule. Ak však potrebujeme dostať vodu von, musíme nejako porušiť kožu.

Môžete čučoriedky prepichnúť vidličkou alebo špáradlom, prípadne ich nakrájať nožom, ale pri menších dávkach je to vhodné. Takto spracovať kilogram čučoriedok nie je veľmi praktické.

Pri väčších dávkach je vhodnejšie ponoriť čučoriedky na pol minúty do vriacej vody a šokom ich och ladiť, čím sa šupka popraská. Nenechávajte ich však vo vode dlhšie, aby ste zbytočne nestratili vitamíny a iné látky, ktoré sa varením ničia. Potom čučoriedky šokovo ponorte do ľadovej vody, aby sa ochladili.

Miska borůvek
Foto: freepik

Ako správne sušiť čučoriedky

  1. Ak používate čerstvé čučoriedky, umyte ich a odstráňte všetky zlé bobule a nečistoty, ako sú listy, ihličie atď.
  2. Čučoriedky nakrájajte, rozmixujte alebo blanšírujte tak, že ich vložíte do cedníka a ponoríte na 30 sekúnd do vriacej vody, potom ich šokovo ponorte do studenej vody, aby sa ďalej nerozvarili. Tým sa pokožka naruší a vlhkosť sa dostane von.
  3. Takto naskladajte čučoriedky na podnosy dehydrátora, pričom medzi jednotlivými bobuľami nechajte určitý priestor. Vložte ich do rúry a sušte pri teplote 55 až 60 °C 8 až 18 hodín. Čas sušenia sa líši v závislosti od konkrétnej sušičky, veľkosti bobúľ a teploty a vlhkosti vo vašej domácnosti.
  4. Po 6 hodinách čučoriedky otočte a skontrolujte, ako rýchlo sa sušia.
  5. Hotové čučoriedky budú po stlačení alebo rozkrojení bez známok vlhkosti. Vďaka prírodným cukrom v čučoriedkach môžu byť trochu lepkavé. Táto lepkavosť sa môže javiť ako vlhkosť, ale rozdiel by ste mali byť schopní rozoznať hmatom. Ak si nie ste istí, najlepšie je čučoriedky trochu vysušiť.
  6. Po vychladnutí budú pevnejšie. Nechajte ich odpočívať, kým nevychladnú, najmenej 2 hodiny.
  7. Po úplnom vychladnutí ich vložte do vzduchotesnej nádoby (najlepšie sklenenej). Ak chcete čučoriedky uchovať a zabezpečiť, aby boli vždy úplne suché, nádobu nechajte prikrytú a pretrepanú nasledujúcich 7 dní. Ak čučoriedky výrazne zmäknú, zlepia sa alebo ak sa na stenách nádoby objavia známky vlhkosti v podobe kondenzátu, vráťte ich do dehydrátora. Ak je všetko v poriadku, skladujte ich na chladnom a tmavom mieste rok alebo dlhšie.

Ako upraviť a skladovať sušené čučoriedky

Tak ako všetky druhy ovocia, aj sušené čučoriedky by sa mali pred uskladnením upraviť, t. j. vyrovnať vlhkosť medzi jednotlivými kusmi.

Je to veľmi jednoduché a trvá to približne týždeň až 10 dní.

Vychladnuté čučoriedky voľne uložte do sklenenej nádoby. Uzavrite ju, denne pretrepte a pozorujte 7

dní. Ak sa v nádobe kedykoľvek objavia známky kondenzácie, vráťte ovocie do dehydrátora. Ak sa bobule zlepia (viac ako keď ste ich vložili do nádoby) alebo sú mäkké, bude ich potrebné ešte viac vysušiť. Ak po siedmich dňoch vyzerajú dobre a sú suché, môžete nádobu skladovať na chladnom a tmavom mieste rok alebo dlhšie.

Sušené čučoriedky skladujte v tesne uzavretej nádobe, mimo dosahu svetla, v miestnosti so stabilnou teplotou (ideálne v chlade).

Vákuové tesnenie je voliteľné.

Ako používať sušené čučoriedky

Sušené čučoriedky môžu ísť len tak. Je to tiež ovocie, ktoré veľmi rýchlo zmizne, pretože je také dobré.

Sušené čučoriedky sú skvelé na domáce pečenie, ale mali by ste ich najprv namočiť do vody. Tým sa znovu hydratujú a pekne napučia. Bobule jednoducho vložte do misky a zalejte ich horúcou vodou, v ktorej ich nechajte 15 až 30 minút. Potom vodu vypustite a použite ju ako čerstvú

  • na kašu
  • v domácich čajových zmesiach
  • sú skvelé ako súčasť rôznych ovocných a orechových zmesí
  • v klasických pudingoch alebo pudingoch s chia semienkami

Podobné články

Back to top button