Aký je rozdiel medzi sushi, maki a sashimi a ako ich pripraviť
Tí, ktorí majú radi sushi, pravdepodobne potvrdia, že je to jedno z najlepších jedál. Je chutné, zdravé a jedinečné. Keď však príde reč na sushi, mali by sme poznať niekoľko slov. Už len preto, aby sme vedeli, čo si objednávame. Pozrime sa na to, čo je to maki, ako (a či) sa líši od sushi, aby ste vedeli, aký je medzi nimi rozdiel.
Suši je čokoľvek s ryžou ochutenou octom v kombinácii so surovými morskými plodmi alebo mäsom. Maki je druh sushi, pri ktorom sa ryža ochutená octom obalí okolo surového mäsa alebo morských plodov s ďalšími prísadami, ktoré sa zabalia do morských rias a nakrájajú na rolky veľkosti sústa.
Rozdiel medzi nimi nie je veľký, ale určite vám pomôže lepšie sa orientovať v kulinárskom svete.
📝Obsah
Čo je sushi?
Väčšina ľudí vie ľahko ukázať na sushi v reštaurácii alebo na regáli v obchode s potravinami, ale nevie presne definovať, čo to je. Obsahuje ryžu, ale aj mnoho iných jedál z celého sveta. Suši je známe aj tým, že sa v ňom používa surové mäso, konkrétne morské plody, ako je tuniak a krevety, ale nie je to jediný pokrm, v ktorom sa používajú surové prísady.
To, čo v skutočnosti definuje sushi, je ryžový základ. Sushi sa vyrába z ryže ochutenej octom, ktorá sa potom kombinuje s ďalšími prísadami, zvyčajne so surovým mäsom a zeleninou.
Spôsob kombinácie ryže a mäsa určuje, o aký druh sushi ide, pretože v skutočnosti existuje niekoľko druhov sushi pripravovaných rôznymi spôsobmi. Jednou z najjednoduchších foriem sushi je napríklad nigiri, čo je menšia hrudka ryže, na ktorej leží kúsok surových morských plodov.
Hoci je sushi ázijského pôvodu, rozšírilo sa prakticky do celého sveta. Aj v našej krajine, najmä v mestách, máme množstvo reštaurácií, ktoré sa zameriavajú v podstate len na sushi. Sushi sa tradične pripravuje zo surových rýb alebo mäkkýšov, ale môže sa pripravovať aj z tepelne upraveného mäsa alebo z niečoho, čo nie sú morské plody. Môžete si pripraviť aj vegetariánske sushi bez mäsa. Len nebude také autentické.
Sushi možno pripraviť z akéhokoľvek druhu ryže, ale najčastejšie sa používa biela dlhozrnná ryža. Hotové jedlo sa tradične konzumuje pomocou paličiek, ktoré sú najvhodnejšie na držanie lepkavej ryže a všetkých jej príloh.
Čo je to maki?
Všetko maki je sushi, ale nie všetko sushi je maki. Alebo maki je jeden druh sushi. Ak niekde vidíte obrázok sushi, zvyčajne je to maki a zvyčajne si ho niekto predstaví, keď počuje slovo sushi.
Maki sa vyrába tak, že prísady, ako je mäso a zelenina, sa zabalia do vrstvy ryže a potom sa zrolujú do listu z morských rias. Táto dlhá rolka maki sa potom nakrája na kúsky a konzumuje sa pomocou paličiek.
Veľkosť kúskov maki nie je presne určená, ale hotové rolky majú zvyčajne priemer 2 až 5 cm a sú nakrájané na hrúbku približne 2 až 3 cm. Príprava maki je náročnejšia, pretože si vyžaduje viac špecifických prísad, ako aj bambusovú podložku.
Ingrediencie a postup prípravy maki
Náplň do maki môže byť akákoľvek, od rýb cez mäkkýše až po zeleninu. Morské riasy nazývané nori sa okolo maki omotajú pomocou pružnej bambusovej podložky. Prísady sa navrstvujú na riasy na podložke a pevne sa zvinú, aby sa rolka nerozpadla.
Príprava maki je veľmi flexibilná a zahŕňa jednu alebo ľubovoľný počet náplní, ktoré chcete pridať. Ak chcete dosiahnuť väčší účinok, môžete maki rolku potrieť sezamovým olejom alebo posypať sezamovými semienkami.
Maki rolky sú skvelým spôsobom, ako sa zoznámiť so sushi a spoznať všetky rôzne chute, ktoré toto jedlo ponúka. Maki si môžete prispôsobiť aj svojimi obľúbenými ingredienciami na sushi, aby ste dosiahli dokonalú kombináciu mäsa a zeleniny. Vďaka toľkým možnostiam si určite každý nájde maki pre seba.
Maki je jedným z najpohodlnejších spôsobov konzumácie sushi, pretože ryža je pevne zabalená v morských riasach a lepšie drží pohromade. Je to tiež jedna z najkrajších a najikonickejších foriem sushi, kde jasne vidíte vrstvy a všetky prísady.
Hlavné rozdiely medzi maki, sashimi a ostatnými druhmi sushi
Hlavný rozdiel medzi maki a sushi spočíva v tom, že maki je len jeden druh sushi, ale existuje mnoho ďalších druhov. Maki má niekoľko zložiek pevne zabalených v ryži a morských riasach, ale nie všetky ostatné druhy sushi sú takto prepracované. Sushi je akýkoľvek druh jedla spojený s ryžou ochutenou octom, takže existuje niekoľko spôsobov, ako ho jesť.
Napríklad sašimi (sashimi), ktoré sa v jedálnych lístkoch reštaurácií často uvádza ako sushi, v skutočnosti nie je sushi, pretože neobsahuje ryžu ochutenú octom. Sašimi sú len tenké plátky surových rýb alebo mäsa, ktoré sú bežnou súčasťou suši a maki.
K dispozícii je aj nigiri, čo je malý kopček ryže so sashimi na vrchu.
Uramaki je ako maki, ale naruby, s morskými riasami, ktoré pokrývajú ingrediencie zvnútra, a ryžou zvonka. Temaki je tiež ako maki, ale namiesto bambusovej podložky sa pripravuje rukami, takže má skôr tvar kužeľa namiesto dokonale okrúhleho tvaru.
Oshizushi sa pripravuje stlačením ryže s vrstvami ingrediencií, čím sa vytvorí akýsi koláč sushi. Je to ako dekoratívnejšia verzia nigiri, ktorá tiež obsahuje vrstvy ryže a mäsa.
Od všetkých týchto a mnohých ďalších druhov sushi (a to sme ich vynechali celý rad) sa maki odlišuje tým, že ide o rolku s ryžou obalenou morskými riasami, ktorá sa pomocou bambusovej podložky vytvára do tvaru valca.
Všetky tieto druhy sushi majú svoje výhody a nevýhody, od toho, ako náročné sú na prípravu, cez to, ako dobre chutia, až po to, ako veľmi si ich môžete prispôsobiť vlastnou kombináciou ingrediencií. Všetky sú dobrou voľbou, takže musíte sami zistiť, ktoré sushi je pre vás najlepšie.
História sushi – vzniklo vlastne z praktických dôvodov
Sushi existuje v tej či onej podobe už tak dlho, že nie je jasné, kedy a ako bolo prvýkrát vynájdené, ale v súčasnosti sa považuje za japonské jedlo. Historici sa domnievajú, že sushi vzniklo v Číne pred viac ako tisíc rokmi a krátko nato sa dostalo do Japonska, kde sa ujalo do takej miery, že je v podstate národným jedlom.
Suši sa pôvodne konzumovalo preto, lebo fermentovaná ryža zabraňovala tomu, aby sa surové mäso a ryby nakladaním kazili, a tak sa mohlo jesť aj dlho po porážke mäsa.
Pred tisíckami rokov to bol úžasný objav, pretože udržiavanie čerstvosti mäsa bolo náročné na solenie, pridávanie korenín na ničenie choroboplodných zárodkov alebo udržiavanie mäsa v chlade pomocou ľadu. Sushi bol jednoduchý, lacný a chutný spôsob, ako udržať morské plody dlhšie jedlé.
Suši sa dalo prepravovať aj na väčšie vzdialenosti, čo bolo v tej dobe neuveriteľné. Mäso a všeobecne potraviny s vysokým obsahom bielkovín sa nedali ľahko prepravovať, pretože sa rýchlo kazili a nedali sa dôkladne chladiť ako dnes.
V Japonsku je dostatok morských plodov, preto sa do sushi zvyčajne používajú prísady ako ryby, mäkkýše a morské riasy. Suši bolo jedným z prvých rýchlych jedál v Japonsku. Sushi sa však často podáva skôr v sushi baroch na páse ako v stánkoch s rýchlym občerstvením.
História maki
Rovnako ako pri sushi, ani pri maki nie je známy presný dátum vzniku, ale predpokladá sa, že bolo vynájdené niekedy v 18. storočí. Maki sushi je obľúbené, pretože sa dá ľahko nakrájať a zabaliť na neskoršiu konzumáciu.
Jedna z mestských legiend tvrdí, že maki vynašla japonská mafia jakuza. Zistili, že je ťažké jesť iné druhy sushi počas hrania kariet, a tak ho zabalili do morských rias, aby sa ľahšie naberalo paličkami.
Ako pripraviť sushi
Všetky druhy sushi vyžadujú kľúčovú zložku – ryžu. Môžete použiť akýkoľvek druh ryže, ale najtradičnejšia je biela ryža so strednými až dlhými zrnami. Ryža na sushi sa mieša s octom a niekedy aj so soľou a cukrom, ktoré sushi ochucujú a udržiavajú ryby v dobrej kondícii. Ak používate surové mäso, nezabudnite s ním zaobchádzať opatrne a používajte mäso, ktoré je bezpečné jesť surové.
Mäso nakrájajte na sašimi, čo sú tenké plátky mäsa. Môžete použiť aj varené mäso, ak je to jediné dostupné mäso alebo ak by ste ho radšej mali tepelne upravené. Môžete dokonca vynechať mäso a pripraviť vegetariánske sushi.
Okrem mäsa môžete do sushi pridať naozaj čokoľvek, na čo máte chuť, napríklad avokádo, vajce alebo uhorku. Existuje mnoho rôznych spôsobov prípravy sushi, takže si môžete vybrať, ktorý druh chcete pripraviť, v závislosti od náročnosti, chuti alebo ingrediencií. Je to tiež recept, ktorý môžete veľmi ľahko prispôsobiť svojej diéte. Je vhodný pre tých, ktorí chcú schudnúť alebo pribrať.
Niektoré recepty na sushi si vyžadujú špecifické nástroje na prípravu alebo prezentáciu na tanieri, napríklad bambusové podložky. Preto si pozorne prečítajte recept a vopred sa uistite, že máte všetko potrebné. Najmä milovníci sushi sú na takéto „drobnosti“ veľmi nároční.
Hotové sushi zjedzte čo najskôr, aby si zachovalo čerstvú chuť, a sushi uchovávajte v chladničke, aby zostalo dobré. Sushi môžete naaranžovať tak, aby vyzeralo čo najfantastickejšie, a pokvapkať ho omáčkou podľa vlastného výberu.
Ako pripraviť maki
Maki sa pripravuje podobne ako ostatné sushi. Najprv uvaríte ryžu podľa vlastného výberu a zmiešate ju s octom a ďalšími prísadami, ako je cukor a soľ. Keď je ryža hotová, vezmite bambusovú podložku a urovnajte ju.
Na podložku položte vrstvu morských rias (nori) a na ňu rozložte ryžu v rovnomernej vrstve. Potom na ryžu pridajte všetky ostatné prísady a sushi pevne zrolujte. Opatrne nakrájajte maki na šesť až osem kúskov a uložte ich na servírovací tanier.
K usporiadaniu sushi môžete pridať prílohy alebo omáčky, napríklad nakladaný zázvor a wasabi.