Ako rýchlo sa ovocie kazí a čo robiť, aby vydržalo dlhšie?
Ak pravidelne kupujete čerstvé ovocie, viete, že niektoré druhy sa rýchlo kazia. V skutočnosti sa zdá, že niektoré ovocie sa môže zmeniť z dokonale zrelého na nejedlé už za jeden alebo dva dni. Pozrieme sa na to, ako sú na tom rôzne druhy ovocia z hľadiska trvanlivosti, ale aj na to, ako predchádzať plesniam a kazeniu vo všeobecnosti.
Všeobecne platí, že najrýchlejšie hnijú tie ostružiny, u ktorých sa do troch dní od nákupu v obchode objaví pleseň, ak sú kúpené zrelé a pripravené na konzumáciu. Do 2 dní od nákupu sa na jahodách objavia tmavočervené alebo hnedé škvrny. Hnedé škvrny sa na banánoch začnú objavovať do 2 dní od zakúpenia, ak sú kúpené zrelé.
Pozrieme sa aj na iné druhy ovocia a na to, akú trvanlivosť môžete očakávať po ich zakúpení v bežnom supermarkete. Niektoré druhy sa kazia veľmi rýchlo a treba ich spotrebovať takmer okamžite, iné vydržia oveľa dlhšie a sú úplne v poriadku aj niekoľko týždňov.
📝Obsah
Ktoré ovocie hnije najrýchlejšie
Bobule hnijú najrýchlejšie. Ostružiny môžu začať hniť do 3 dní. Čučoriedky začnú vädnúť do 2 dní a na jahodách sa do 2 dní môžu objaviť tmavé alebo svetločervené škvrny, ktoré môžu vyzerať takto:
Čo sa stane s iným ovocím, ako je hrozno, banán, kivi, broskyňa, marhuľa, nektarinka, ananás, melón, pomaranč, citrón, limetka, hruška, jablko, avokádo, paradajka, čučoriedka, jahoda, malina, černica alebo slivka, pri izbovej teplote a ako dlho vydrží bez toho, aby sa pokazilo?
Ktoré ovocie vydrží najdlhšie?
Melón vydrží najdlhšie.
Aj po viac ako mesiaci môže byť melón v podstate neporušený. Na povrchu sa však môžu objaviť škvrny a modriny. Po rozrezaní zvyčajne zistíte, že vnútro je úplne v poriadku a nikde nie je žiadna pleseň. Teoreticky je stále jedlá, ale jej chuť nie je veľmi dobrá a v tomto čase začína dozrievať.
Ananásy sú na tom relatívne podobne, hoci zvyčajne nežijú celý mesiac a začínajú vädnúť o niečo skôr. Ideálny zrelý ananás sa dá rozpoznať tak, že sa odtrhne jeden z jeho listov, čo by nemalo byť príliš ťažké, ale ani príliš jednoduché. Ak sa list vytiahne príliš ľahko, znamená to, že ananás je vo vnútri už zrelý a je potrebné ho čo najrýchlejšie spracovať.
Ako dlho vydrží každé ovocie pri izbovej teplote
Bobule, ktoré nevydržia týždeň, je potrebné spracovať okamžite.
Ostružiny vydržia dva dni, potom sa objaví biela pleseň.
Čučoriedky začínajú vysychať a plesnivieť už tri dni po zakúpení.
Biela pleseň sa na malinách objaví približne za 4 dni.
Jahody vyschnú a do dvoch dní sa na nich objavia červené škvrny. Zvyčajne sa úplne pokazia do týždňa od zakúpenia.
Melón vydrží najdlhšie a vydrží aj mesiac, ale pre najlepšiu chuť je najlepšie ho spracovať oveľa skôr.
Tu nájdete tabuľku, v ktorej je uvedené, ako dlho vydržia jednotlivé druhy ovocia a ako zistíte, či sa už začali kaziť.
Typ ovocia | Ako dlho vydrží ovocie | Príznaky kazenia |
---|---|---|
Ostružiny | 2 dni | Biela rozmazaná pleseň |
Banán | 2 dni | Hnedé škvrny, pľuzgiere |
Čučoriedky | 3 dni | Biela pleseň, vyschnutá |
Oranžová | 3 dni | Čierne plesňové škvrny na kôre |
Maliny | 4 dni | Biela pleseň |
Broskyňa | 4 dni | Biela pleseň, vyschnutá |
Hruška | 4 dni | Veľké pľuzgiere odhaľujúce vnútro plodu, vytekanie plodu |
Červené hrozno | 4 dni | Zaschnuté, biele škvrny |
Marhuľa | 5 dní | Zelené a hnedé sfarbenie, vyschnuté |
Jahoda | 6 dní | Tmavočervená a hnedá, vyschnutá |
Hrozno | 6 dní | Vysušené, scvrknuté |
Slivka | 6 dní | Zvädnutý, suchý |
Broskyňa | 7 dní | Vysušené, scvrknuté |
Avokádo | 7 dní | Biele plesňové škvrny na koži |
Zelené hrozno | 10 dní | Uschnuté |
Bluma | 11 dní | Sušené |
Melón cantaloupe | 11 dní | Biela pleseň, tmavé pľuzgiere |
Citrón | 13 dní | Biela pleseň |
Paradajky | 15 dní | Uschnuté |
Vápno | 16 dní | Vysušené, scvrknuté |
Kiwi | 16 dní | Vysušené, scvrknuté |
Ananás | 27 dní | Vysušené, priťahuje chrobáky |
Melón | 30 dní | Rezné rany na koži, ovocie vnútri mierne suché |
Ako spoznáte, že sa ovocie pokazilo?
Ak sa na ovocí objaví biela, zelená, hnedá alebo čierna pleseň, je zjavne pokazené a treba ho vyhodiť. Pri modrinách, zmenách farby, škvrnách, rezných ranách a podobných poškodeniach vždy záleží na tom, o aké závažné poškodenie ide.
Vo všeobecnosti je lepšie ovocie vyhodiť, ak je jeho vnútro odhalené alebo ak má kašovitú či zrnitú štruktúru. Ovocie, ktoré je suché, scvrknuté alebo sa lúpe, je už tiež pokazené.
Ak ovocie priťahuje hmyz alebo má nepríjemný či odporný zápach, je čas ho vyhodiť.
Ktoré ovocie hnije najrýchlejšie?
Z najčastejšie kupovaného ovocia v obchodoch s potravinami najrýchlejšie rastú ostružiny.
Ostružiny zvyčajne do troch dní splesnejú, čo znamená, že ich musíme vyhodiť.
Ako chrániť bobule pred hnilobou?
Aby bobule nezhnili, umyte ich roztokom vody a octu hneď po príchode z obchodu.
Zrieďte polievkovú lyžicu bieleho alebo jablčného octu v štyroch šálkach vody (1 šálka vody je 240 ml). Nechajte bobule v zmesi namočené aspoň 5 minút. Opláchnite bobule, aby ste z nich odstránili všetok ocot, a nechajte ich uschnúť na čistej kuchynskej utierke na kuchynskej linke.
Sklenenú nádobu s viečkom alebo pôvodné nádoby vyložte papierovými utierkami a vložte do nich bobule.
Odstráňte pokazené/poškodené bobule a okamžite ich vyhoďte alebo spracujte. Ak to neurobíte, urýchlite proces kazenia zvyšku ovocia.
Každý druh bobúľ skladujte v samostatných nádobách.
Ako chrániť citrusové plody pred plesňami
Aby citrusové plody, ako sú citróny, limetky a pomaranče, tak rýchlo nesplesniveli, namočte ich do roztoku jednej polievkovej lyžice bieleho octu a troch šálok vody.
Úplne ich osušte čistou handričkou a potom ich vložte do plastového vrecka, najlepšie uzatvárateľného. Vrecko vyžmýkajte a uložte ho do spodnej zásuvky chladničky.
Hnijú banány rýchlejšie ako jablká?
Banány hnijú rýchlejšie ako jablká.
Zrelé banány začnú na druhý deň hnednúť, čo sa v prípade jabĺk zvyčajne nestáva. Banány sú však stále jedlé a môžu sa použiť na prípravu smoothies alebo na pečenie. Hnednutie však znamená, že banány sa musia spotrebovať pomerne rýchlo.
Na druhej strane, jablká môžu vydržať aj niekoľko týždňov. Ani zvráskavená šupka neznamená, že by sa jablko malo vyhodiť. Toto jablko môžete jesť v pokoji a chutí veľmi dobre. Skontrolujte však, či sa v poškodených častiach neobjavuje pleseň. Ak je jablko aj čiastočne plesnivé, vyhoďte ho.
Po siedmich dňoch od kúpy banánu sa na šupke zvyčajne objavia výrazné hnedé škvrny, ale po ošúpaní môže byť banán v poriadku, a ak vám nevyhovuje jeho mierne múčnatejšia forma alebo vám nevadí mäkšia konzistencia, môžete ho stále používať do smoothies a na pečenie. Medzitým sa na jablku začali objavovať malé zvráskavené miesta, ale bolo úplne v poriadku.
Na 16. deň bola banánová šupka takmer úplne čierna. Jablko zatiaľ vyzeralo takmer nezmenené.
Prečo ošúpané banány zhnednú?
Chemický proces nazývaný oxidácia spôsobuje, že ošúpané banány zhnednú.
Ovocie obsahuje enzým nazývaný polyfenoloxidáza, ktorý pri pôsobení kyslíka oxiduje chemické zlúčeniny nazývané fenoly.
Pri tomto procese vzniká melanín, ktorý spôsobuje hnednutie plodov. Melanín sa vytvára na obklopenie a ochranu plodu pred infekciou.
Obalenie ošúpaných banánov kyselinou, napríklad citrónovou šťavou, ochráni ovocie a spomalí proces oxidácie a hnednutia na niekoľko dní.
Ako zabrániť rýchlemu dozrievaniu a hnednutiu banánov
Ak chcete spomaliť proces dozrievania neolúpaných banánov, oddeľte banány od seba a zabaľte každý kus do plastovej fólie alebo plastového vrecka na potraviny. Môže stačiť samotné zabalenie stonky, cez ktorú sa voda z banánu odparuje.
V obchode s potravinami kupujte zelené banány a nechajte ich dozrieť len niekoľko naraz.
Banány tiež vydržia dlhšie v chladničke. Šupka môže zhnednúť, ale ešte chvíľu sa dajú konzumovať.
Banány skladujte oddelene od ostatného zrelého ovocia.
Banány uchovávajte mimo dosahu priameho slnečného svetla a tepla, napríklad v blízkosti rúry alebo hriankovača.
Ako zabrániť zhnednutiu nakrájaných banánov
Nakrájané banány úplne natrite citrónovou šťavou a uložte ich do chladničky vo vzduchotesnej nádobe na 3 dni.
Vymačkajte šťavu z jedného citróna do malej misky. Banány ošúpeme a nakrájame na 0,5 až 1 cm dlhé plátky. Každý plátok ponorte do citrónovej šťavy a uistite sa, že je celý nakladaný. Ak namočíte každý plátok zvlášť do citrónovej šťavy, zabráni sa tomu, aby banány dostali z citrónovej šťavy kyslú alebo trpkú chuť. Plátky banánov vložte do sklenenej alebo plastovej vzduchotesnej nádoby s viečkom a uložte ich do chladničky, kým nebudete chcieť ovocie použiť.
Banány vydržia čerstvé až 3 dni.
Zabraňuje voda zhnednutiu jabĺk?
Voda pomáha zabrániť zhnednutiu jabĺk. Ponorenie nakrájaných jabĺk do vody pomôže zabrániť ich vystaveniu kyslíku, ktorý spomalí proces hnednutia až na 3 dni. Jablká dôkladne umyte a kuchynským nožom ich nakrájajte približne na osminky.
Plátky jabĺk vložte do sklenenej alebo plastovej nádoby s vekom. Nádobu naplňte takým množstvom studenej vody, aby pokrývala všetky plátky jabĺk. Vzduchotesnú nádobu s jablkami skladujte v chladničke až 3 dni.
Zabráni citrónová šťava zhnednutiu jabĺk?
Obalenie jabĺk citrónovou šťavou pomáha zabrániť ich zhnednutiu. Po rozkrojení jablka je plod vystavený vzduchu a oxidáciou zhnedne. Použitie nasledujúceho postupu pomôže zabrániť oxidácii a zabráni zhnednutiu ovocia.
Jablká dôkladne umyte a nakrájajte na kúsky. Jablká vložte do sklenenej alebo plastovej vzduchotesnej nádoby s vekom. Citrón prekrojte na polovicu a šťavu vytlačte do stredne veľkej misy. Jablká potrite citrónovou šťavou.
Nádobu vložte do chladničky a skladujte ju až tri dni. Majte na pamäti, že tento spôsob zmení chuť jabĺk a urobí ich kyslejšími.
Zabraňuje limetková šťava zhnednutiu ovocia?
Obalenie nakrájaných jabĺk limetkovou šťavou pomáha zabrániť ich zhnednutiu. Po rozkrojení jablka je plod vystavený vzduchu a oxidácia spôsobuje zhnednutie plodu. Použitie nasledujúcej metódy pomôže zabrániť oxidácii a spomalí proces hnednutia.
Jablká dôkladne umyte a nakrájajte na kúsky. Rozrežte limetku na polovicu a vytlačte z nej šťavu do stredne veľkej misky.
Jablká potrite limetkovou šťavou. Jablká vložte do sklenenej alebo plastovej vzduchotesnej nádoby s vekom. Nádobu vložte do chladničky a skladujte ju až 3 dni. Majte na pamäti, že tento spôsob mierne zmení chuť jabĺk, ktoré budú mať kyslejšiu chuť.