Ako správne zmraziť kôpor - postup krok za krokom
Niektorí ľudia kôpor milujú, iní ho nenávidia. Tento návod bude pravdepodobne skôr pre prvú skupinu, ktorá si vychutná kôpor, tarator, tzatziki alebo možno kulajdu.
Kôpor je potrebné na dlhodobé skladovanie zamraziť. Je to bylinka, ktorá sa veľmi rýchlo kazí, najmä čo sa týka kvality. Ďalšou možnosťou je kôpor usušiť, ale aj v tomto stave pomerne rýchlo stráca svoju jedinečnú chuť. Preto je mrazenie pravdepodobne vhodnejšou formou uchovávania vo väčšine prípadov.
Kedy zbierať kôpor
Kôpor sa dá kúpiť alebo vypestovať v záhrade. Najlepší čas na jeho zber je, keď je mladý a kým sa nevytvoria kvetné hlávky. Kôpor môžete začať zbierať aj vtedy, keď je celkom malý a z centrálnej stonky vyrastá len štyri alebo päť stoniek.
Vovšeobecnosti môžete zberať približne 6 týždňov po zasiatí, od mája do júla. Kôpor má v tomto období najsilnejšiu chuť a najmenej škodcov.
Ak chcete predĺžiť obdobie zberu, odstráňte kvetné hlávky, keď sa tvoria.
Po odkvitnutí kôpru sa všetka energia rastliny sústredí na tvorbu kvetov a semien. V tomto období listy dostávajú najmenej vlhkosti a stávajú sa tvrdšími, suchšími a menej aromatickými. Kôpor tiež začne žltnúť a tvrdnúť, čo nie je ideálne. Keď sa to začne diať, mali by ste ho čo najskôr pozbierať a potom ho dlhodobo uskladniť, ak ho nemôžete rýchlo spracovať.
Aj keď kvetné hlavičky vyrastú, neznamená to, že kôpor je nepoužiteľný. Tieto hlavičky sa tiež môžu hodiť a sú skvelé na nakladanie uhoriek, nakladanej repy, kôprovej fazule atď.
Ako zamraziť kôpor
Mrazený kôpor si zachováva svoju chuť oveľa lepšie ako sušený kôpor. Kôpor sa rýchlo a krásne vysuší, ale do mesiaca stratí svoju chuť. Preto je mrazenie často lepšou voľbou, ktorá zachová chuť dlhšie.
- Premyslite si, na čo kôpor používate
Často sa odporúča zamraziť bylinky v oleji alebo vo vode, aby sa zachovala ich chuť. Je to možné, ak bylinky pridávate do polievok alebo omáčok. Na druhej strane, ak chcete kôpor pridať do šalátov a dipov, je lepšie ho zamraziť len tak.
Najlepšie je si to všetko vopred premyslieť, rovnako ako veľkosť kúskov po nasekaní. Je jednoduchšie mať všetko správne pripravené, ako vymýšľať, ako ho zmraziť po rozmrazení kôpru.
- Umyte
Kôpor umyte, aby ste odstránili všetky nečistoty alebo hmyz.
- Osušte
Aby sa kôpor po zmrazení nezlepil, je dôležité ho pred krájaním alebo po ňom dôkladne osušiť, napríklad medzi dvoma uterákmi, alebo ho jednoducho nechať niekoľko hodín schnúť.
- Odstráňte všetky tvrdé stonky
Nie je to nevyhnutne potrebné, ale ak tieto tvrdšie stonky nepotrebujete, je lepšie zbaviť sa ich teraz, a nie až po rozmrazení.
- Nakrájajte
Nakrájajte kôpor na požadovanú veľkosť.
- Zmrazte
Ak kôpor neobsahuje povrchovú vodu a dobre sa oddeľuje, naplňte ním malé nádoby alebo vrecká do mrazničky a zamrazte ho na šesť mesiacov až rok.
Ak budete kôpor zmrazovať mokrý, bude zmrazený v jednom väčšom chumáči, čo sťaží jeho rozmrazovanie a predĺži čas.
Po rozmrazení ho použite ako čerstvý kôpor.