Zdravie

Ako zmraziť a bezpečne rozmraziť celé vajce, bielok a žĺtok

Vajíčka sú úžasné. Z celých vajec – bielkov a žĺtkov spolu – pripravíte lahodné miešané vajíčka, dokonalé francúzske omelety a vajíčka na pare presne tak, ako ich máte radi. Žĺtky a bielky sa však používajú aj samostatne (alebo v nerovnakom počte) na prípravu rozprávkových koláčov, krémov, zmrzliny a mnohých ďalších výrobkov.

Občas nám zostane časť bielka alebo žĺtka, ktorú chceme zamraziť, alebo je vhodné uskladniť celé vajce na dlhší čas na ďalšie použitie. Zmrazovanie vajec nie je zložité, ale je potrebné dodržiavať správne postupy, aby sa zabezpečilo bezpečné rozmrazenie a aby samotné vajce malo správnu konzistenciu.

Mrazenie vaječných bielkov

Najjednoduchšie sa skladujú vaječné bielky. Stačí ich zamraziť v čistých nádobách bez tuku a mastnoty. Bielka sa potom môžu rozmraziť a použiť v akomkoľvek recepte, ktorý ich vyžaduje. Neodporúča sa používať do smoothies, kde sú vhodnejšie čerstvé vajcia.

Ak si chcete dať tú námahu, môžete každý bielok zamraziť samostatne vo vaničkách na kocky ľadu, čo potom uľahčí dávkovanie v iných receptoch, pretože nemusíte hádať, koľko vajec beriete, a nemusíte lúpať kúsky, čo nie je ideálne.

Ak sa chystáte zamraziť vajcia vo väčšom množstve, počítajte s tým, že každý veľký bielok bude mať približne 1/8 šálky alebo 30-33 gramov.

Bielka rozmrazujte na kuchynskej linke alebo cez noc v chladničke. Ak sa ponáhľate, môžete nádobu, v ktorej ste vajcia zmrazili, ponoriť do vlažnej vody.

Bielka je potrebné spracovať ihneď po rozmrazení.

Ako skladovať vaječné žĺtky v mrazničke

Mrazenie vaječných žĺtkov je náročné. Po zmrazení sa rozmrazené žĺtky nespoja hladko s ostatnými prísadami a nezáleží na tom, ako intenzívne šľaháte alebo miešate. Namiesto toho sa z nich vytvoria malé guľôčky.

Riešením je pridať do žĺtkov soľ alebo cukor. Oba spôsoby fungujú, ale aj tak musíte pri ich používaní dodržiavať niekoľko opatrení, pretože bez ohľadu na to, ako upravíte cukor alebo soľ, zmrazené žĺtky sa stále budú snažiť vytvoriť tieto malé guľôčky. Takže sa tomu musíte vyhnúť.

Skladovanie a zmrazovanie vaječných žĺtkov s cukrom

Ak chcete zamraziť vaječné žĺtky s cukrom, pripravte si cukrový sirup. Ideálne je pripraviť si presne toľko, koľko potrebujete, aby ste ho neskôr nemuseli vyhadzovať, pretože cukrovú vodu napokon na nič iné nepoužijete.

Na 4 žĺtky pripravte cukrový sirup zmiešaním 3/4 čajovej lyžičky cukru s 1/4 čajovej lyžičky vody. Premiešajte a potom vložte na 10 sekúnd do mikrovlnnej rúry, opäť premiešajte a nechajte niekoľko minút odstáť alebo kým zmes nebude dokonale číra bez viditeľných kryštálikov cukru. Cukrový sirup dôkladne zašľahajte do žĺtkov.

Zmes môžete rozdeliť na štyri časti alebo ju celú zamraziť. Pred použitím ju nechajte niekoľko hodín rozmraziť v chladničke. Ak ste žĺtky nezmrazili samostatne, počítajte s tým, že jeden veľký žĺtok má približne 15 gramov (asi 1 polievková lyžica).

Skladovanie a mrazenie vaječných žĺtkov so soľou

Do 4 žĺtkov zašľahajte 1/8 čajovej lyžičky soli (nemusíte ju rozpúšťať vo vode). Pred zmrazením žĺtky dôkladne vyšľahajte, kým neuvidíte, že majú svetlejšiu farbu a sú priesvitnejšie.

Ktorý spôsob zmrazovania žĺtkov je lepší?

Oba spôsoby fungujú veľmi dobre, ale vždy je dobré zohľadniť, do ktorého receptu budete žĺtky ďalej používať. Napríklad žĺtky s cukrom sa do niektorých receptov veľmi nehodia.

Preto je dobré riadne popísať nádoby, v ktorých vajcia zmrazujeme, aby sme vedeli, akú prísadu sme pridali.

Pri použití rozmrazeného vajíčka potom musíme z receptu odpočítať pridanú zložku, aby výsledný pokrm nebol presladený alebo presolený.

Zmrazovanie vaječných žĺtkov
Foto: Freepik

Mrazenie celých vajec

Ak chcete zmraziť celé vajcia, musíte ich vylúštiť zo škrupiny. Mrazením sa obsah vajíčka rozšíri a škrupina praskne, takže by sme ju museli len loviť.

Takže celé vajce treba rozbiť a vajce premiešať a potom preniesť do nádoby, v ktorej budeme zmrazovať. Prípadne môžeme žĺtok a bielok rozdeliť a postupovať podľa pokynov uvedených v článku vyššie.

Je možné zamraziť vajce uvarené natvrdo?

V zásade áno, ale určite nie je vhodné na ďalšiu konzumáciu. Po rozmrazení stvrdne a stane sa vodnatým. Pravdepodobne sa bude dať použiť napríklad do zemiakového šalátu, ak nemáte vyberavého jedáka, ale aj tak je lepšie uvariť čerstvé vajce.

Ako bezpečne rozmraziť vaječné žĺtky a bielky

Žĺtky a bielky rozmrazujte niekoľko hodín alebo aj cez noc v chladničke. V chladnom prostredí bude vajce stále chránené pred baktériami, preto nie je také zásadné ho okamžite spracovať.

Rozmrazovať ich môžete aj na kuchynskej linke pri izbovej teplote, ale len v prípade, že ste vajcia zmrazili oddelene, t. j. sú oddelené na menšie kúsky.

Ak sa s vajíčkami ponáhľate, určite ich v recepte nepoužívajte hneď zmrazené. Nádobu, v ktorej ste vajcia zmrazili, môžete nechať pod tečúcou vlažnou vodou alebo ich môžete naložiť do vody. Len sa uistite, že nádoba je odolná voči úniku.

Ak by ste vajcia zmrazili vo veľkom množstve, trvalo by príliš dlho, kým by sa rozmrazili, čo by mohlo znamenať, že sa za ten čas pokazia. V tomto prípade teda použite chladničku alebo rýchle rozmrazovanie.

Potom vajcia spracujte čo najskôr, pretože sa rýchlo kazia.

Ako dlho vydržia vajcia bezpečne zmrazené?

V porovnaní s inými potravinami vajcia nevydržia zmrazené tak dlho. Mali by sa spracovať do 4 mesiacov od zmrazenia. Preto si poznačte čas mrazenia aj na obale.

Treba tiež povedať, že zmrazovať by sa mali vždy len čerstvé vajcia. Ak zmrazíte vajcia s uplynutou dobou trvanlivosti, len si pripravujete zdravotné problémy. Preto ak si nie ste istí čerstvosťou, vajcia vyhoďte.

Podobné články

Back to top button