Zdravie

Ako zmraziť celé papriky a nakrájané na plátky

Papriky sú také všestranné, že nie je divu, že ich ľudia chcú kupovať vo veľkom, aby ich mali vždy po ruke. Ako však skladovať papriky, aby vydržali dlhšie ako týždeň alebo dva? Takmer pre všetku zeleninu je zmrazovanie bez prípravy nebezpečné a môže viesť k jej znehodnoteniu.

Mrazenie celých paprík je skvelý spôsob, ako neskôr pripraviť plnené papriky. Ak chcete všetko urobiť správne, papriky najprv umyte a osušte, potom odrežte vrchnú časť papriky, vydlabte semená a membránu, pripevnite späť vrchnú časť a nakoniec papriky zabaľte do plastovej fólie.

Či už sa chystáte pripraviť plnenú papriku alebo akýkoľvek iný recept s paprikou, zmrazenie tejto zeleniny vám môže skutočne ušetriť čas a námahu. Určite však existuje správny (a nesprávny) spôsob, ako to urobiť, preto sa uistite, že to robíme správne.

Různé druhy paprik
Foto: Freepik

Príprava celých paprík na zmrazenie

Vzhľadom na veľký objem vody v paprikách musíte byť pri ich zmrazovaní opatrní, pretože môžu prasknúť. Ak plánujete zamraziť celé papriky, nezabudnite dodržať tieto kroky:

  1. Papriky úplne umyte a osušte papierovou utierkou (ak je na povrchu voda, zvyšuje sa pravdepodobnosť, že papriky prasknú).
  2. Odrežte vrchnú časť papriky a vypitvajte ju (t. j. vyškrabte všetky semená a blanku).
  3. Nasaďte späť vrchnú časť.
  4. Papriky zabaľte do plastovej fólie a/alebo ich vložte do vrecka alebo nádoby vhodnej do mrazničky (nezabudnite vytlačiť všetok vzduch).

Tento postup predĺži životnosť papriky až o 8-12 mesiacov (alebo dlhšie, ale chuť nemusí byť rovnaká) v porovnaní s niekoľkými dňami pri izbovej teplote alebo 1-2 týždňami v chladničke.

Vďaka tomu je táto všestranná zelenina ešte užitočnejšia, pretože ju môžete kedykoľvek počas týchto ôsmich mesiacov ľahko vytiahnuť a pripraviť z nej plnené papriky, fajitas, polievku a iné jedlá.

Poznámka: Hoci sa zdá, že balenie papriky do plastovej fólie nie je typickým postupom pre iné potraviny, ktoré sa ukladajú do mrazničky, pri celých paprikách sa to odporúča. Vzhľadom na ich veľkosť a vysoký obsah vody plastový obal obmedzuje možnosť infiltrácie vzduchu. Ak chcete zmraziť len jednu celú papriku, môžete ju zabaliť do plastovej fólie a potom ju vložiť do plastového vrecka veľkosti sendviča. Ak však zmrazujete viac ako jednu papriku, zvážte, či ju pred vložením do väčšieho vrecka alebo nádoby nezabaliť do igelitu.

Blanšírovanie papriky nie je potrebné

Väčšina zeleniny si na účinné zmrazenie vyžaduje proces nazývaný blanšírovanie. Blanšírovanie spočíva v krátkom sparení zeleniny vo vriacej vode, aby sa zachytili všetky živiny, farba a chuť pred zmrazením. Ak chcete, môžete papriku blanšírovať, ale vzhľadom na obsah vody v tejto zelenine to nie je potrebné. A ak dúfate, že zmrazíte celé papriky, ani to by nefungovalo správne.

Ak sa rozhodnete papriky blanšírovať, tu nájdete informácie o tom, ako dlho blanšírovať papriky nakrájané na plátky aj na polovice:

  • 2 minúty na blanšírovanie nakrájanej papriky
  • 3 minúty na blanšírovanie rozpolených paprík

Najodporúčanejšou metódou je blanšírovanie vo vode, ale môžete vyskúšať aj varenie v pare alebo v mikrovlnnej rúre.

Na každý kilogram zeleniny použite 3,5 až 4 litre vody a keď sa voda začne variť, ponorte do nej zeleninu a potom ju zakryte pokrievkou. Čas blanšírovania začnite počítať až po tom, ako voda opäť začne vrieť.

Nahrájené papriky

Celá zelenina oproti nakrájanej na plátky alebo kocky

Zo všetkých rôznych spôsobov prípravy papriky sa najčastejšie stretávame s tým, že ľudia zmrazujú papriku nakrájanú na plátky alebo kocky. Vzhľadom na ich menšiu veľkosť je menej pravdepodobné, že v mrazničke prasknú, ako by sa to mohlo stať pri celých paprikách. Ak nakrájanú papriku uložíte do mrazničky, môže slúžiť aj ako studené občerstvenie.

Jediný rozdiel v príprave medzi celými paprikami a paprikami nakrájanými na plátky alebo kocky je tzv. zmrazovanie na táckach, pri ktorom sa nakrájané papriky alebo papriky nakrájané na kocky položia na tácku (pričom sa dbá na to, aby sa nedotýkali) a zmrazia sa na hodinu alebo dve. Vďaka tomu sa potraviny po vysypaní do jedného vrecka alebo nádoby nezlepia.

Jedinou skutočnou výhodou mrazenia celých paprík je, že ich môžete použiť ako obal na plnku. V opačnom prípade ušetríte miesto v mrazničke a čas (nebudete musieť papriky neskôr krájať, keď budú zmrazené), ak ich budete skladovať nakrájané na plátky alebo kocky.

A ak ste nerozhodní, či potrebujete papriku nakrájanú na plátky alebo na kocky (čo je ďalší dôvod, prečo by ste mohli chcieť skladovať papriku vcelku), môžete jednoducho zmraziť nakrájanú na plátky aj celú, aby ste boli pripravení na obe situácie pre prípadné budúce jedlo.

Malé papriky, ako napríklad kajenské korenie, jalapeños alebo habaneros

Ak chcete zamraziť štipľavé papričky, ako sú kajenské korenie, jalapeños, habaneros atď., našťastie sa nemusíte obávať ich rozrezania, pretože sú veľmi malé a je menej pravdepodobné, že prasknú. Stačí ich umyť (najlepšie v studenej vode), osušiť a potom uložiť do vzduchotesného vrecka alebo nádoby v mrazničke.

Pri manipulácii s pálivou paprikou si však určite nedotýkajte očí ani tváre – ruky si dajte do igelitových vreciek alebo si ich dôkladne umyte mydlom. Napriek tomu sa niekoľko minút po aplikácii nedotýkajte očí ani tváre.

Podobné články

Back to top button