Zdravie

Ako zmraziť cibuľu alebo pór a prečo ich takto skladovať

Cibuľa vydrží priskladovaní pri izbovej teplote pomerne dlho, kým sa pokazí. Aj tak sa niekedy stane, že ho máme príliš veľa alebo ho nemáme kde uskladniť na suchom, tmavom a chladnom mieste, čo môže byť prípad bytov.

Cibuľu môžeme veľmi účinne zamraziť, čo si nevyžaduje žiadnu špeciálnu prípravu. Nie je potrebné ho blanšírovať, ale stačí ho ošúpať, nakrájať na kocky alebo plátky a zamraziť. Môžeme použiť aj kuchynský robot, ktorý nám uľahčí prácu, ale zároveň aj pálenie očí

Prečo by sme mali cibuľu vôbec zmrazovať?

Možno si hovoríte, že načo zmrazovať cibuľu, keď sa dobre skladuje niekoľko týždňov? Existujú dobré dôvody, prečo je to veľmi dobrý nápad, aj keď je to práca navyše.

Ak nemáte ideálne miesto na uskladnenie cibule

Cibuľa vydrží na kuchynskej linke, ale v tomto prípade môže začať klíčiť, mäknúť, plesnivieť alebo meniť chuť. Ani jeden z nich nie je z rôznych dôvodov ideálny.

Hoci cibuľu možno dlhodobo skladovať v špajzi pri teplote 4-10 °C, čo je o niečo teplejšie ako v chladničke, ale chladnejšie ako bežná izbová teplota.

Tento spôsob ukladania však nie je dostupný pre každého. Najmä v bytoch takýto priestor jednoducho nie je, alebo by zaberal príliš veľa miesta a prostriedkov na skladovanie zeleniny, ktorú je veľmi ľahké kedykoľvek a kdekoľvek kúpiť.

Aby sme cibuľu nemuseli vyhadzovať, ideálnym spôsobom jej dlhodobého uskladnenia je zmrazenie.

Práca s mrazenou cibuľou znamená, že ju pri varení nemusíte krájať

Takmer v každom recepte používame cibuľu nakrájanú na kocky alebo plátky. Mrazenie cibule nakrájanej na kocky síce znamená, že si musíme dať tú námahu s jej zmrazením, ale na druhej strane táto práca odpadá počas samotného varenia, keď máme všetko pripravené.

To sa hodí pri samotnom varení. Nemusíme špiniť ďalšiu dosku na krájanie a príprava pokrmu nie je taká hektická a máme viac času na všetko ostatné.

Pri varení si tiež nezašpiníme ruky a nepáli nás zrak. Takto sa môžete s pálením „vysporiadať“ vopred, alebo použiť tipy, ako predchádzať páleniu očí na konci tohto článku.

Nakrájená cibule

Ako zmraziť cibuľu alebo pór – krok za krokom

Pri skladovaní akéhokoľvek druhu cibule alebo póru postupujte podľa rovnakých pokynov. Nie je potrebné rozlišovať ani veľkosť cibule, pretože ju krájame počas prípravy.

  1. Nakrájajte cibuľu

Cibuľu nakrájajte na kocky alebo kolieska. Ideálne je vopred vedieť, v akom tvare cibuľu použijete, alebo si môžete vopred pripraviť niekoľko spôsobov jej krájania.

Neodporúča sa zmrazovať celú cibuľu alebo len rozpolenú cibuľu.

Na ich nasekanie môžete použiť aj kuchynský robot, ktorý je užitočný pri zmrazovaní väčších dávok. Pri použití kuchynského robota dávajte pozor, aby ste cibuľu nerozmixovali na kašu alebo ju nenasekali príliš na drobno.

  1. Vložte do vrecka na mrazenie

Cibuľa, dokonca aj mrazená, má pomerne intenzívnu vôňu. Ak sa ho chystáte zmraziť, použite vrecká do mrazničky, ktoré dobre izolujú obsah od ostatných vecí, ktoré máte v mrazničke.

Pred vložením do mrazničky z vrecúška vytlačte alebo vysajte čo najviac vzduchu.

Treba tiež povedať, že rozmrazenie cibule po zmrazení trvá určitý čas. Ak ju vyberiete z mrazničky, bude sa vám ťažko merať alebo odlupovať kúsky cibule.

  • Pri zmrazovaní si teda vopred odmerajte, koľko cibule máte v každom vrecku a koľko jej budete potrebovať.
  • Druhou možnosťou je rozprestrieť cibuľu v pomerne tenkej vrstve, ktorá sa bude dať aj po zmrazení ľahko olúpať v požadovanom množstve.
  1. Zapečatenie a zmrazenie

Nakoniec cibuľu uzavrite a zamrazte až na tri mesiace. Dlhšie skladovanie sa neodporúča, pretože chuť začne slabnúť. Stále bude bezpečný na konzumáciu, ale nebude veľmi dobrý.

Často kladené otázky o zmrazovaní cibule

  1. Zmení sa cibuľa po zmrazení?

Ako každá neblanšírovaná zelenina, aj mrazená cibuľa časom mení svoju chuť. Čím dlhšie zostane v mrazničke, tým slabšiu chuť bude mať po rozmrazení. V ideálnom prípade teda zamrazte toľko cibule, koľko jej môžete spotrebovať do 3 mesiacov.

Zmení sa aj štruktúra cibule, ktorá bude oveľa mäkšia a stratí svoju chrumkavosť. Nehodí sa do šalátov ani do surových jedál, ale je výborná do varených jedál, ako sú polievky, dusené jedlá, kari, dipy atď. Keď sa cibuľa dostane na panvicu, uvoľní veľa vlhkosti, ale tá sa pomerne rýchlo odparí.

Nezabudnite, že pri použití kuchynského robota ich nesekajte ani nespracovávajte príliš najemno. Ak máte v hotovom pokrme radšej väčšie kúsky cibule, plátky namiesto toho zmrazte.

  1. Bude moja mraznička zapáchať po cibuli?

Základom je používať kvalitné mraziace vrecká alebo vzduchotesné nádoby a dobre ich uzatvárať. Ak si chcete byť istí, môžete cibuľu zabaliť do 2 vreciek.

Uistite sa tiež, že vonkajšia strana vrecka je čistá a suchá, aby na nej nezostali zvyšky cibuľovej šťavy alebo kúsky.

  1. Môžem zmraziť celú cibuľu?

Mrazenie celej cibule sa neodporúča. Bolo by ťažké ho rozmraziť a použiť. Cibuľu je najlepšie nakrájať pred zmrazením. Ak chcete zmraziť celú cibuľu, musíte ju blanšírovať, to znamená, že ju povaríte v horúcej vode asi 7 minút.

  1. Ako dlho vydrží mrazená cibuľa?

Ak chcete dosiahnuť najlepšiu kvalitu, mrazenú cibuľu použite do troch mesiacov. Po tomto čase sa chuť začne dosť meniť.

  1. Akú cibuľu je najlepšie zamraziť?

Pri zmrazovaní červenej cibule, bielej cibule, žltej cibule, šalotky alebo póru môžete postupovať podľa vyššie uvedených jednoduchých pokynov.

Ideálna je aj čerstvá cibuľa bez známok skazy. Zmrazenie takejto cibule ju po rozmrazení nezachová a nezlepší jej chuť.

  1. Ako používať mrazenú cibuľu ?

Mrazenú cibuľu používam takmer do všetkých druhov varených jedál! Môžete ho dusiť a pridávať do polievok, dusených pokrmov, dusených jedál, karí, zapekaných jedál, sekanej atď. Neodporúčam ho len do šalátov alebo ako čerstvú prílohu.

  1. Ako sa vyhnúť slzám pri krájaní cibule?
  • pri sekaní veľkého množstva cibule používajte kuchynský robot – pri otváraní veka sa pozerajte do diaľky
  • pred krájaním cibuľu na 30 minút schlaďte v chladničke
  • koniec cibule (kde vychádza koreň) nechajte až do konca krájania neporušený – práve tu sa nachádza najviac zlúčenín síry, ktoré spôsobujú slzy
  • nosiť ochranné okuliare
  • pri krájaní si zapáľte sviečku, aby ste sa zbavili výparov
  • použite ventilátor na odfúknutie výparov

Podobné články

Back to top button