Zdravie

Hruška - kalórie (kcal a kJ), vitamíny a recepty

Hrušky (lat. Pyrus) pochádzajú z hrušiek. Patria k najbežnejším a najodolnejším ovocným stromom, ktoré v starovekom Grécku chválil už Homér a v Ázii sú dodnes veľmi obľúbené. V našej krajine sú však často zanedbávané a hrajú skôr druhé husle v prospech obľúbeného jablka.

V tomto článku sa pozrieme na to, odkiaľ toto ovocie vlastne pochádza, aké sú jeho najbežnejšie odrody a varianty a aká je výživová hodnota hrušiek, aké vitamíny a minerály obsahujú a či sú vhodné na chudnutie. Pripravili sme pre vás aj tri chutné recepty, ktoré vám klasickú hrušku predstavia možno trochu netradične.

Čo je hruška a odkiaľ pochádza?

Hruška je podobne ako jablko malé ovocie – v strede má jadro, v spodnej časti „hľuzu“ a v hornej časti stopku, ale na rozdiel od jablka má typický hruškovitý tvar – v spodnej časti je pekne bacuľatá, v hornej časti sa zužuje a asi v dvoch tretinách je mierne prepadnutá. Hrušky sa pestujú v miernom pásme severnej a južnej pologule nielen ako ovocný strom, ale aj na okrasu. V poslednom čase sa uprednostňujú, pretože sú tolerantnejšie voči znečisteniu ovzdušia. Hruškové drevo je veľmi cenené, najmä na drobné rezbárske práce a výrobu drevených dychových hudobných nástrojov.

Dnešná hruška je kultivar založený na krížení niekoľkých druhov divokých rastlín pochádzajúcich z pohoria Tian Shan v západnej Číne. Odtiaľ sa obchodnými cestami rozšírila do Európy, kde bola veľmi obľúbená u Rimanov, Grékov, Germánov a ďalších národov.

V roku 2020 bola Čína najväčším producentom hrušiek. Hrušky južnej pologule pochádzajú z Patagónie, Argentíny a v Európe sú hlavnými producentmi Taliansko a Turecko.

Hrušky na drevenej doske
Foto: Freepik

Odrody hrušiek

Na svete je známych viac ako 3 000 odrôd a variantov hrušiek rôznych tvarov, farieb, textúr a chutí. Predstavíme vám niektoré z najznámejších a najbežnejších odrôd, ktoré nájdete v českých obchodoch a na farmárskych trhoch.

  • Opát: Pochádza z Francúzska, ale dnes sa najviac vyváža do Talianska. Typický svojím podlhovastým tvarom a hnedou farbou. Zberá sa v septembri a vydrží až 24 týždňov, takže sa výborne skladuje. Chuť je veľmi sladká.
  • D’Anjou: Plody sú zelené až mierne žltkasté, mierne mäkké a šťavnaté, zachovávajú si svoju štruktúru aj pri varení a pečení. Preto je ideálny na koláče a grilovanie.
  • Bartlett (Williams): Najdostupnejšia a najpestovanejšia odroda hrušiek na svete. Plody sú pomerne veľké, bacuľaté a zvyčajne zelené s bielou dužinou. Koža môže mať žlté odtiene a variant Williams Red je známy svojou oranžovou až červenou farbou. Veľmi mäkké a šťavnaté, dosť sladké, výborné na konzumáciu v surovom stave.
  • Bosc’s Bottle (Kaiser alebo Alexandra): Chrumkavejšia, jablkovitá, menej sladká odroda. Výborne sa hodí na varenie a nie je preplnená veľmi aromatickým korením. Plody sa vyznačujú veľmi dlhým, zužujúcim sa hrdlom a hnedočervenou farbou. Alexandre majú tendenciu byť viac cibuľovité. Dužina je biela, pevná a menej sladká ako u odrody D’Anjou.
  • Comice (Dean Robert’s): veľmi jemné, šťavnaté a veľmi sladké. Vynikajúci v kombinácii so syrmi, ako sú gorgonzola, syry s modrou plesňou, vyzreté kozie syry, syry brie a rokfort.
  • Konferencia: Najbežnejšie dostupná hruška na našom trhu. Má veľké podlhovasté plody zelenej farby s hnedými škvrnami sústredenými v spodnej časti. Chuť je sladká a šťavnatá, je univerzálna a dá sa konzervovať.
  • Lucas‘: Veľmi podobné odrode D’Anjou. Blatisté zelené plody s bielou dužinou. Koža môže byť žltozelená. Patrí medzi „maslové hrušky“ a jej dužina sa rozplýva na jazyku. Hodí sa na pečenie a konzervovanie.
  • Naši: Tvarom pripomína skôr jablko, ale chuťou stále pripomína hrušku. Je prezývaná ázijská hruška, pretože sa pestuje najmä v Japonsku, Kórei a Číne. Výborne sa konzumuje surový, s mäsom a syrom. Musí sa rýchlo spracovať, pretože rýchlo stráca svoje vizuálne a texturálne vlastnosti.

Výživové hodnoty hrušiek (100 g): kalórie (kcal), kJ, vitamíny a minerály

Tabuľka nutričných hodnôt pre hrušku (100 g)
Hruška – nutričné hodnoty na 100 g ovocia
Energetická hodnota58 kcal (244 kJ)
Proteín0,44 g
Sacharidy (z toho cukry)13,42 g (10,29 g)
Tuky0,33 g
Nasýtené mastné kyseliny0,05 g
Cholesterol
Vlákno3,34 g
Soľ0 g
Vápnik11,82 mg

Okrem nutričných hodnôt uvedených v tabuľke nájdete v hruške aj tieto živiny:

  • Vitamín B1
  • Kyselina listová
  • Vitamín A
  • Vitamín B3
  • Vitamín B7
  • Vitamín C
  • Vitamín B5
  • Vitamín B6
  • Vitamín B2
  • Vitamín E
  • Vitamín B
  • Molybdén
  • Selén
  • Fluór
  • Draslík
  • Horčík
  • Meď
  • Jód
  • Zinok
  • Mangán
  • Kobalt
  • Chróm
  • Železo
  • Fosfor
  • Pektin
  • Vápnik
  • Sodík

Hrušky sú bohaté na vitamín C, dôležitý antioxidant, ktorý zabraňuje rozpadu buniek, prispieva k účinnému vstrebávaniu železa zo stravy a podporuje imunitný systém. Medzi vitamínmi nájdeme vitamíny A a B, najmä B3, ktorý pomáha metabolizmu makroživín a prispieva k celkovej duševnej pohode jedinca. Zaujímavý je aj obsah vitamínu K, ktorý je spolu s vitamínom D zodpovedný za viazanie vápnika v kostiach.

Obsahuje aj minerálne látky, ako sú vápnik, železo, draslík, horčík, meď a zinok. Za zmienku stojí aj chróm, ktorý podporuje správnu funkciu inzulínu a prispieva tak k metabolizmu sacharidov, tukov a bielkovín.

Vďaka rozpustnej a nerozpustnej vláknine je konzumácia hrušiek prospešná pre zdravie čriev a pomáha pri zápche a črevných problémoch. Nízka kyslosť tohto ovocia z neho robí skvelú potravinu aj pre ľudí, ktorým konzumácia ovocia zvyčajne spôsobuje tráviace problémy. Dávajte si však pozor! Hrušky by sa nemali konzumovať pri hnačke a opatrné by mali byť aj tehotné ženy, pretože nadmerná konzumácia hrušiek bráni plodu v prívode niektorých živín.

Môžu hrušky pomôcť pri chudnutí?

Hrušky sú zdravým zdrojom jednoduchých sacharidov a vlákniny, ktoré prispievajú k správnej činnosti čriev. Napriek zdanlivo vysokému obsahu sacharidov je hruška ideálnou potravinou na desiatu aj pri redukčnej diéte. Vďaka obsahu fruktózy – ovocného cukru – má sladkú chuť, ale podobne ako iné ovocie má nízky glykemický index (38 GI), čo znamená, že hladina glukózy v krvi po jeho konzumácii nestúpne. Vláknina zabezpečí, že už nebudete mať hlad.

Kvôli obsahu fruktózy však nie je vhodnou potravinou pre keto diétu, ktorá vyžaduje maximálne 50 g sacharidov počas najmenej troch dní. Ak by ste zjedli 100 g hrušky, dosiahli by ste viac ako pätinu povoleného množstva sacharidov, čo by zjavne skomplikovalo dodržiavanie tejto metódy chudnutia.

Hruška nakrájaná na plátky
Foto: Freepik

Ako si vybrať zrelú a chutnú hrušku?

Hrušky majú sezónu od augusta do decembra. Po odtrhnutí zo stromu sa musia nechať dozrieť a musia sa skladovať na chladnom mieste. Ak ich necháte na strome príliš dlho, začnú byť múčnaté a zdrevnatejú. Preto sa zbierajú pred dozretím. Zrelosť hrušky zistíte hmatom. Zľahka stlačte plod pri stopke, ak je mäkšia, plod je zrelý. Ak sú mäkké po celom povrchu, ovocie je múčnaté. Ak nechcete hrušky zjesť hneď, vyberte si menej zrelé.

Ako skladovať hrušky?

V závislosti od zrelosti sa hrušky môžu skladovať pri izbovej teplote. Mimo chladničky môžu vydržať niekoľko týždňov. Všetko závisí od toho, ako boli zrelé, keď ste ich kupovali. Ak chcete urýchliť dozrievanie, umiestnite ho k jablkám alebo banánom, ktoré vylučujú etylén, plyn, ktorý sa používa na dozrievanie potravín. V opačnom prípade ich skladujte v chladničke, podľa možnosti oddelene.

Hrušky v kuchyni a chutné recepty

Hrušky vás možno prekvapia svojou všestrannosťou. Môžete ich podávať samostatne ako sladké občerstvenie alebo nakrájané do ovocných a zeleninových šalátov. Dobre sa kombinujú so syrom a potešia aj mnohých milovníkov vína. Karamelizované hrušky sú vynikajúce nielen ako dezert, ale aj k mäsu. Hodia sa k sladkým aj slaným jedlám.

Hruškový džem

Hruškový lekvár je skvelou alternatívou klasického slivkového lekváru. V recepte možno ovocie nahradiť nielen tradičnými slivkami, ale aj jablkami. Pudingy si môžete vychutnať ako náplň do koláčov, buchiet, sladkých pochúťok z lístkového cesta alebo len tak namazať na chlieb.

Čo potrebujete:

  • 3,5 kg zrelých, na plátky nakrájaných hrušiek (po odkôstkovaní alebo môžu byť ošúpané)
  • 500 g kryštálového cukru
  • 2 čajové lyžičky mletej škorice
  • 100 ml rumu
  • 4 klinčeky
  • 3 ks badyánu
  • Štipka soli
  • (1/4 čajovej lyžičky kardamónu)

Postup:

  1. Rúru predhrejte na 200 °C.
  2. Hrušky rozložte na plech a posypte cukrom.
  3. Pečte asi 30 minút, kým hrušky nezmäknú a nezhnednú.
  4. Hrušky vyberte z rúry a rozmixujte stolným mixérom.
  5. Pridajte korenie (klinčeky, badyán, štipku soli, prípadne kardamón) a 50 ml rumu.
  6. Nalejte späť na plech a vložte do rúry. Pečte približne 2 hodiny pri teplote 160 °C.
  7. Občas fondán premiešajte, aby sa nepripálil.
  8. Keď je fondán tmavý, vyberte ho z rúry, pridajte zvyšok rumu a dôkladne premiešajte.
  9. Ešte horúce ich nalejte do vyvarených sterilizovaných pohárov, pokvapkajte niekoľkými kvapkami rumu a uzavrite.
  10. Zavreté poháre obráťte hore dnom a nechajte vychladnúť.

Pečené kuracie prsia s hruškami a zázvorom

Pečenie hrušiek a kuracích pŕs trvá približne rovnako dlho, takže tento recept je vhodný najmä pre tých, ktorí nemajú veľa času, ale napriek tomu si chcú pochutnať na niečom čerstvom. Hotové jedlo podávajte s kuskusom, ryžou alebo inými obilninami.

Čo budete potrebovať:

  • 6 kuracích pŕs
  • Soľ, podľa chuti
  • Pepper
  • ¼ šálky polohrubej múky
  • 1 polievková lyžica olivového oleja
  • 2 lyžice masla
  • 1 polievková lyžica čerstvého strúhaného zázvoru
  • 1 nakrájaná cibuľa
  • 2 očistené hrušky nakrájané na hrubšie plátky
  • ½ šálky kuracieho vývaru alebo vody

Postup:

  1. Kuracie prsia osolíme, okoreníme a obalíme v múke.
  2. Maslo a olej zohrejte na stredne veľkom oleji.
  3. Pridajte kuracie mäso a zľahka ho opečte z oboch strán, kým nezhnedne.
  4. Nevarené kurča vyberte z panvice.
  5. Zvýšte teplotu a orestujte zázvor a cibuľu, kým nezmäknú (asi 5 minút).
  6. Do panvice pridajte vodu alebo vývar a priveďte ju do varu.
  7. Do vriacej tekutiny pridajte kuracie prsia a hrušky.
  8. Stiahnite z ohňa a varte asi 6-10 minút alebo kým nie je kurča hotové a omáčka hustá.
  9. Užite si to!

Šalát z červenej repy a hrušiek s vlašskými orechmi a kozím syrom

Na ľahkú večeru si môžete vychutnať tento šalát plný vitamínov, minerálov a vlákniny. Kozí syr je zdrojom bielkovín a dodáva mu tú správnu chuť. Sladkosť hrušky slúži ako sprostredkovateľ chuti. Tento recept je skvelý pre tých, ktorí sú unavení z bežných receptov a chcú trochu experimentovať.

Čo budete potrebovať:

  • 2 veľké červené repy – umyté a bez listov
  • 1 hruška – olúpaná a nakrájaná na tenké plátky
  • ½ šálky celých vlašských orechov – ľahko opražených na panvici
  • 1 polievková lyžica jablčného octu
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • Soľ
  • Čerstvo mleté korenie
  • 2 šálky zmiešanej listovej zeleniny (možno použiť akúkoľvek listovú zeleninu, šalát, rukolu, poľnú zeleninu atď.)
  • 100 g čerstvého alebo mladého kozieho syra

Postup:

  1. Rúru predhrejte na 190 °C.
  2. Čerstvú červenú repu umyte, neošúpte a zabaľte do fólie. Umiestnite ich do malej zapekacej misy, na plech alebo do pekáča a pečte približne 1 hodinu alebo kým nezmäknú.
  3. Upečenú repu nechajte úplne vychladnúť, ošúpte ju a nakrájajte na tenké plátky.
  4. Plátky rozložte na tanier, pridajte nakrájanú hrušku, posypte orechmi a hrsťou zelených listov.
  5. V malej miske zmiešajte ocot a olej metličkou. Dochuťte soľou a korením podľa chuti.
  6. Šalát ochuťte dresingom.
  7. Nakoniec pridajte rozdrobený kozí syr.
  8. Užite si to!

Podobné články

Back to top button