Zdravie

Ako dlho môže byť maslo mimo chladničky? Prehľad tabuľky

Maslo je jednou z tých potravín, ktoré môžu zostať mimo chladničky alebo môžu byť chladené. Takže ako vajcia. Musíte však dodržať správny postup, inak sa to pokazí…

Maslo môže zostať vonku až desať dní, kým sa nepokazí. Ak sa však maslo uchováva v správnom prostredí, môže zostať bez chladenia dlhšie. Je dôležité zohľadniť typ masla, pretože niektoré druhy masla (napríklad pasterizované a solené maslo) vydržia dlhšie nechladené.

Vo všeobecnosti nemáme jasnú odpoveď na otázku, ako dlho vydrží maslo mimo chladničky, a možno sa dokonca dozvieme, že takto vydrží len niekoľko hodín… Inde sa dozvieme, že niekoľko dní je v poriadku a maslo sa ani po tomto čase nepokazí. Aj keď sa už začal proces kazenia, neznamená to, že je úplne nejedlý.

Podľa našej tabuľky by ste mali zistiť, koľko dní bolo vaše maslo mimo chladničky.

Dni mimo chladničky Kvalita a jedlosť
1-3Maslo je v tejto chvíli stále dobré a jedlé
2-5V tejto fáze by malo byť maslo zmäknuté a môže sa začať kaziť, ale stále je jedlé
6-10 Maslo je úplne pokazené, ale v závislosti od spôsobu skladovania môže byť ešte stále jedlé
10+S najväčšou pravdepodobnosťou pokazené. Pri nesprávnom skladovaní je nejedlé

Zatiaľ čo väčšina mliečnych výrobkov sa pri skladovaní kazí, maslo sa skladá prevažne z tuku. To znamená, že sa nekazí tak rýchlo ako iné výrobky, napríklad mlieko.

Vďaka vysokému obsahu tuku a nižšiemu obsahu vody v porovnaní s inými mliečnymi výrobkami sa v ňom nenachádzajú baktérie, ktoré spôsobujú rýchle kazenie iných mliečnych výrobkov. Stále však existujú odporúčania, ako dlho môžu byť maslové výrobky ponechané mimo chladničky, aby boli jedlé.

Tipy na uchovávanie masla v chladničke

Skladujte ho v správnej nádobe

Ak plánujete skladovať maslo mimo chladničky, musíte ho uchovávať v správnom type nádoby. Maslo rýchlejšie žltne, ak je vystavené slnečnému žiareniu a vzduchu. Preto je dôležité mať vzduchotesnú nádobu na maslo.

Nenechávajte maslo v nádobe alebo vo fólii, v ktorej ste ho kúpili, ale vyberte si správnu nádobu, ktorá zabráni prístupu vzduchu a svetla. Aj porcelánové poskytujú veľmi dobrú ochranu masla a stoja rádovo stovky korún. V chladničke nie je svetlo, takže do nej môžete umiestniť maslo aj v priehľadnej maselni.

Uistite sa, že maslo má izbovú teplotu

Jednou z častých chýb je nezohľadnenie typu masla. Možno si myslíte, že nemôže existovať toľko druhov masla, ale to nie je pravda. Ak sa chystáte nechať maslo mimo chladničky, najlepšie je použiť solené maslo. Najbežnejšie maslo je pasterizované, čo ho pomáha konzervovať.

Na druhej strane, čerstvé maslo vyrobené bez akéhokoľvek konzervačného procesu je z tohto hľadiska najhoršie. Ak si teda kupujete maslo priamo od farmára, radšej ho nenechávajte mimo chladničky.

Soľ v masle tiež pomáha predchádzať množeniu baktérií vo vnútri masla. Vďaka tomu vám maslo vydrží dlhšie.

Príliš vysoká teplota v miestnosti

Toto sa zdá byť samozrejmosťou – čím vyššia je teplota v domácnosti, tým mäkšie je maslo a tým rýchlejšie rastú baktérie. Samozrejme, nemusíte mať doma teplotu ako v chladničke, ale ak je vo vašom dome alebo byte viac ako 20 stupňov Celzia, môže byť pre maslo príliš teplo.

Alebo môžete maslo jednoducho nechať odpočívať na chladnom a suchom mieste, napríklad v skrini alebo v špajzi.

A čo margarín?

Margarín je obľúbenou náhradou masla. Ak uvažujete o skladovaní masla mimo chladničky, možno vás napadlo urobiť to isté s margarínom.

Margarín je tiež 80 % tuku, ale obsahuje viac olejov ako maslo. To znamená, že ak necháte margarín mimo chladničky, jeho konzistencia sa zmení. Aj keď sa nemusí pokaziť, oleje sa nakoniec oddelia, čo spôsobí zmenu chuti, a to nie k lepšiemu.

Z tohto dôvodu je najlepšie vždy ponechať margarín v chladničke.

Ako zistiť, či sa maslo pokazilo

Ak si nie ste istí, či je vaše maslo ešte dobré, tu je niekoľko tipov, ako to zistiť.

Ako dlho ho máte?

Aj keď je to možno zbytočná otázka, ak máte maslo o niečo dlhšie ako 2 týždne, môže byť pokazené. Ak bolo maslo skladované v chladničke, môže byť v poriadku približne 3 a pol týždňa, ale najlepšie je ho vyhodiť v druhom týždni.

Ak chcete udržať maslo dlhšie v dobrom stave, zvážte jeho uskladnenie v mrazničke. Maslo je dobré v mrazničke, pokiaľ je zmrazené, ale jeho štruktúra sa môže časom zmeniť.

Zapácha?

To, či je niečo pokazené, zistíte podľa zápachu. Napríklad zapáchajúce mlieko vám veľmi rýchlo napovie, že sa ho musíte zbaviť. Na druhej strane, maslo nemá výraznú vôňu, takže ak maslo zapácha takmer po čomkoľvek, je to znamenie, že je pokazené alebo sa čoskoro úplne pokazí.

Ak je maslo pokazené alebo úplne zhnité, malo by byť cítiť zatuchlinu alebo kyslosť.

Chutí mastne?

Ak vaše maslo náhodou nevonia, môže mať nepríjemnú chuť. Ako sme už spomenuli, maslo sa skladá prevažne z tuku a oleja, takže keď zmäkne, zložky sa oddelia a rýchlejšie sa kazia. Ak si namažete maslo na toast a chutí mastnejšie ako zvyčajne, môže byť pokazené.

Podobné články

Back to top button