Zdravie

Je bezpečné skladovať potraviny v garáži? Príručka ako na to

Vždy je dobré mať nejaké potraviny v zásobe, ale je tiež pravda, že zaberajú pomerne veľa potravín a nie každý má pivnicu. Navyše, ak máme špajzu, nemusí byť dostatočne veľká. Ďalším väčším priestorom je garáž, ktorá býva ideálna na dlhodobé skladovanie. Ale ako je na tom garáž z hľadiska bezpečnosti skladovania potravín?

Konzervované a iné potraviny, ktoré sa rýchlo kazia, je najlepšie skladovať v chladnom, suchom a tmavom priestore. Pokiaľ udržiavate teplotu nad bodom mrazu a pod 29 °C, udržiavate nízku vlhkosť (najlepšie pod 15 %) a minimalizujete priame slnečné žiarenie, potom je garáž bezpečná na skladovanie potravín.

Takže áno, garáž môžete používať na skladovanie potravín, ak v nej dokážete udržať vhodné podmienky. Pozrime sa na to trochu podrobnejšie.

Aké podmienky sú dôležité pre skladovanie potravín a prečo?

Trvanlivé potraviny (konzervy, sušené potraviny atď.) majú vždy stanovený časový limit, dokedy sú vhodné na konzumáciu. Uvedený čas však vždy vychádza z podmienok „izbovej teploty“.

Ak si napríklad kúpite broskyne v konzerve v obchode s potravinami, dátum spotreby na týchto broskyniach predpokladá, že budú uskladnené u vás doma, kde sa zvyčajne udržiava pomerne stabilná teplota. Ak máte klimatizáciu, váš domov je suchší ako vonku, pretože klimatizácia vysušuje vzduch.

Konzervy pre tropické oblasti sa v skutočnosti spracúvajú inak ako konzervy pre oblasti s miernym podnebím a dátumy spotreby sa určujú s predpokladom, že sa budú skladovať na teplejšom a vlhkejšom mieste.

Aj keď si potraviny konzervujete sami, pravdepodobne vychádzate z návodu, ktorý ste si prečítali. Tieto pokyny však predpokladajú určité podmienky, ktorými sú zvyčajne izbová teplota, nízka vlhkosť a žiadne slnko.

Aké podmienky sú teda dôležité a aké sú ideálne na skladovanie?

Teplota

V ideálnom prípade by ste mali konzervy skladovať pri teplote nižšej ako 30 °C.

Vyššie teploty totiž spôsobujú rýchlejšie kazenie potravín. Aj uzavreté konzervy sa kazia a rýchlosť tohto procesu sa zvyšuje s teplotou.

Na druhej strane, teploty pod bodom mrazu môžu spôsobiť zamrznutie obsahu, čo môže pri zmrazovaní a rozmrazovaní znížiť kvalitu potravín vo vnútri. Aj samotná plechovka sa môže rozbiť, čo potom umožňuje baktériám vo vnútri znehodnotiť obsah.

Vlhkosť

Zvyčajne nám hovoria, aby sme potraviny skladovali na suchom mieste, ale málokedy nám povedia, aká je vlhkosť.

Suchú miestnosť však možno definovať ako takú, ktorá má vlhkosť pod 15 %. V našich klimatických podmienkach je však pomerne ťažké dosiahnuť túto vlhkosť a sú potrebné odvlhčovače.

Takisto je dobré neukladať potraviny v blízkosti zdrojov vody, ktorými môžu byť umývadlá alebo vodovodné hadice. Podobne, ak je vaša garáž výrazne vlhká, možno bude lepšie, ak v nej nebudete skladovať potraviny, ale radšej ich uskladníte v špajzi, hoci v menšom množstve.

Vlhkosť je dôležitá, pretože prispieva k znehodnoteniu suchých potravín. To tiež vedie ku korózii plechoviek, ktorá ich môže poškodiť. V prípade konzervovaných potravín to môže skrátiť ich životnosť, najmä v prípade konzerv, ktoré majú vydržať desiatky rokov.

V prípade iných suchých potravín (nie konzervovaných) by vlhkosť mohla výrazne skrátiť ich životnosť.

Slnečné svetlo

Priame slnečné svetlo nie je vhodné pre potraviny, ktoré sú skladovateľné, pretože môže znehodnotiť mnohé dobré vitamíny a živiny. Priame slnečné svetlo môže tiež spôsobiť, že sa potraviny (dokonca aj konzervované) zahrejú, a to aj nad priemernú teplotu miestnosti, v ktorej sú uskladnené.

Ak teda skladujete potraviny na priamom slnečnom svetle, môžu sa zohriať oveľa viac, ako si myslíte, čo opäť znamená, že sa obsah rýchlejšie pokazí a znehodnotí.

Garáž
Foto: freepik

Ako zabezpečiť, aby bola vaša garáž bezpečná na skladovanie potravín

V tejto chvíli ste už možno zistili, že vaša garáž je vhodná na skladovanie potravín. Vo väčšine prípadov je však potrebné zabezpečiť vhodné podmienky vhodnou úpravou terénu v garáži.

Väčšina garáží nemá regulovanú teplotu a v mnohých prípadoch nie sú ani izolované. V zime je teda možné dosiahnuť teploty pod bodom mrazu a v lete je možné dosiahnuť teploty výrazne nad 40 °C.

Poďme sa teda porozprávať o tom, ako zabezpečiť, aby bola vaša garáž bezpečná na skladovanie potravín.

Kontrola teploty v miestnosti

Najprv musíte zistiť, či je vaša garáž vhodná na skladovanie potravín.

Najlepším spôsobom, ako pripraviť garáž týmto spôsobom, je priebežne monitorovať teplotu. Ideálne sú merače vlhkosti a teploty, ktoré môžete prepojiť so smartfónom a ktoré zobrazujú aj rôzne štatistiky, ako napríklad najvyššiu alebo najnižšiu teplotu a vlhkosť.

Je pravda, že tieto fantastické merače sú o niečo drahšie ako bežné menšie digitálne merače, ktoré ukazujú iba hodnoty v danom čase, ale na druhej strane sú pre prípravu garáže na skladovanie potravín úplne neoceniteľné a výrazne šetria námahu. Navyše cena sa stále pohybuje v stovkách centov a v tomto prípade si myslíme, že to stojí za to.

Preto je lepšie raz investovať do lepšieho zariadenia, zistiť si všetky informácie a správne ho nastaviť, ako nakoniec vyhodiť množstvo potravín, pretože boli nesprávne uskladnené, alebo ešte horšie, mať zdravotné problémy.

Ak chcete získať všetky údaje, museli by ste monitorovať prostredie garáže počas celého roka vo všetkých ročných obdobiach, ale to pravdepodobne nechcete. Hlavné sú teda letné a zimné, kde je potrebné nájsť maximálne hodnoty v lete a minimálne v zime.

Je dôležité, aby sa teplota pohybovala v rozmedzí od 0 do 30 stupňov Celzia, ale to sú skutočne hraničné hodnoty. Ideálna teplota by sa mala pohybovať okolo 15 stupňov a nemala by časom príliš kolísať.

Ak zistíte, že teplota kolíše a prekračuje tieto limity, musíte upraviť garáž na skladovanie potravín.

Existujú 2 veľké problémy, ktoré spôsobujú veľké výkyvy teplôt v garáži:

  1. Zlá izolácia
  2. Nedostatočná kontrola teploty

Izolácia je ťažko riešiteľný problém, ale uzavretý priestor môžeme izolovať lepšie.

Ak chcete izolovať hotovú stenu, dobrou voľbou môže byť striekaná penová izolácia. Je to však drahšie ako pridanie izolácie počas výstavby alebo v okolitých priestoroch garáže, napríklad v podkroví nad garážou.

V lete môžu ventilátory na solárny pohon pomôcť udržať v garáži nižšiu teplotu.

Teplotu alebo vlhkosť môžete nastaviť aj pomocou mobilnej klimatizácie/ohrievača/vlhčovača/vlhčovača (všetko v jednom), kde nastavíte požadované hodnoty a o zvyšok sa postará zariadenie.

Problémom je, samozrejme, vyššia obstarávacia cena a cena energie, ktorá je pomerne vysoká, najmä pri vykurovaní a klimatizácii, pretože tieto zariadenia jednoducho veľa „žerú“. Ak však viete, že tento spotrebič budete musieť zapínať len niekoľko týždňov v roku, keď je naozaj horúco alebo veľmi chladno, môže sa vám to stále oplatiť.

Tu by sa hodilo skutočne správne monitorovanie teploty a vlhkosti v kritických obdobiach roka, aby ste vedeli, či je niečo také vôbec potrebné. Samozrejme, ideálne je, ak je garáž pripravená na skladovanie potravín aj bez týchto vymožeností.

Regulácia vlhkosti v garáži na bezpečné skladovanie potravín

Vlhkosť pravdepodobne nebude predstavovať taký veľký problém, ak vaša garáž nie je výrazne vlhkejšia ako váš dom.

Na otestovanie odporúčam použiť merač teploty a vlhkosti a otestovať vlhkosť vo vašej domácnosti a potom v garáži. Je výrazne vyššia? Ak áno, budete na tom chcieť popracovať. Ak nie, pravdepodobne je to v poriadku.

Je potrebné poznamenať, že percentuálne hodnoty vlhkosti sú relatívne a závisia od teploty. To znamená, že pri vyšších teplotách vzduchu môže zadržiavať viac vody. A keďže percentuálna vlhkosť vzduchu závisí od množstva vody, ktoré môže vzduch udržať, rovnaké číslo vlhkosti pri vyšších teplotách v skutočnosti znamená viac vody vo vzduchu ako pri nižších teplotách.

Takže 15 % vlhkosť nemusí byť nevyhnutne najlepším ukazovateľom toho, aká úroveň vlhkosti je bezpečná pre dlhodobé skladovanie potravín. Percentuálna vlhkosť (nazývaná relatívna vlhkosť) je však najjednoduchší spôsob merania vlhkosti vzduchu a je to číslo, ktoré vám ukazujú vlhkomery.

Ide o to, že ak je vlhkosť v garáži podobná ako vo zvyšku domu, garáž nie je na skladovanie potravín horšia ako vnútorná špajza. Aspoň čo sa týka vlhkosti.

Uchovávajte potraviny, ktoré nepodliehajú skaze, mimo dosahu priameho slnečného svetla

Tento bod je v porovnaní s predchádzajúcimi dvoma pomerne jednoduchý.

Ak máte v garáži okná, ktoré prepúšťajú veľa slnečného svetla, mali by ste sa uistiť, že potraviny skladujete na mieste v garáži, kam nedopadá priame slnečné svetlo.

Ak v garáži takéto miesto nie je, môžete zvážiť aj umiestnenie žalúzií alebo závesov, ktoré zabránia prenikaniu priameho slnečného svetla.

Kosačka na trávu
Foto: freepik

V garáži neskladujte potraviny, ak v nej skladujete aj benzín, pesticídy alebo iné chemikálie

Posledná poznámka o skladovaní potravín v garáži. Garáž nepoužívajte, ak v nej skladujete aj chemikálie, ktoré sú nebezpečné na prehltnutie.

Pozor si dávajte aj na záhradné náradie, ako sú traktory, kosačky, prípadne motorové píly a podobne, ktoré sú poháňané benzínom. Ten sa odparuje a spôsobuje koróziu na plechovkách.

Ak teda máte v garáži uskladnený benzín v kanistri alebo nádrži so záhradnou technikou, pesticídmi alebo inými nebezpečnými chemikáliami, môže kontaminovať uskladnené potraviny alebo poškodiť nádoby, čo spôsobí aj ich znehodnotenie.

Skladovanie potravín v garáži nemusí byť praktické

Skladovanie potravín v garáži môže uvoľniť miesto v kuchyni alebo v špajzi, ale je tiež pravda, že niekedy to nie je veľmi praktické. Niekedy je potrebné garáž dôkladne pripraviť, čo môže stáť veľa úsilia, času a peňazí.

Niekedy máte v garáži aj také veci, ako je kosačka na trávu alebo pesticídy, ktoré jednoducho nemáte kam dať. V tomto prípade je pravdepodobne lepšie vymyslieť, kde inde potraviny uskladniť.

Podobné články

Back to top button