Zdravie

Ako dlho vydrží múka a správne skladovanie

Múka je základná surovina, ktorá sa vyrába mletím obilných zŕn alebo iných potravín na prášok. Najbežnejšia je pšeničná múka, ale dnes je k dispozícii mnoho druhov múky vrátane kokosovej, mandľovej a bezlepkovej. Múka v určitej forme je základom mnohých receptov a pridávame ju takmer do všetkých druhov cesta, takže akonáhle pripravujeme koláč, domáce cesto na pizzu, hovädzie mäso Wellington alebo ovocné knedle, budeme potrebovať múku. Preto je ideálne mať múku vždy po ruke, ale to znamená, že niekedy budeme premýšľať, ako dlho vydrží.

Múka vydrží čerstvá 3 až 8 mesiacov pri bežnom skladovaní pri izbovej teplote. Zvyčajne nestráca na kvalite ani po uplynutí dátumu spotreby. Presný čas však závisí od druhu múky, prípadných ďalších prísad, spôsobu spracovania a tiež spôsobu skladovania.

Pozrieme sa na to, ako múku skladovať, aby sa nepokazila, ale aj na to, ako zistiť, kedy by sme ju mali vyhodiť, a čo nám hrozí, ak ju zjeme.

Keďže múka je základnou zložkou mnohých receptov, je dobré to vedieť, aby sme v lepšom prípade hotový pokrm len tak nevyhodili, v horšom prípade si mohli spôsobiť vážne zdravotné problémy.

Múka je základom mnohých receptov
Foto: freepik

Ako dlho vydrží múka, kým sa pokazí?

Na minimálnu trvanlivosť múky, teda na to, ako dlho vydrží, kým sa začne kaziť alebo stratí svoju kvalitu, vplýva viacero faktorov.

Vo všeobecnosti by sme sa mali vždy pozerať na obal a minimálnu trvanlivosť, ktorá udáva, ako dlho si múka zachová svoju kvalitu. Potraviny s dlhou trvanlivosťou sa vo všeobecnosti môžu konzumovať aj po uplynutí tejto doby, len je možné, že stratia chuť (čo je napríklad prípad zrnkovej kávy).

Minimálna trvanlivosť je veľmi dobrým ukazovateľom toho, ako dlho bude potravina po tomto dátume bezpečná. Ak je trvanlivosť múky dlhá, pravdepodobne nebude vadiť, ak tento limit prekročíte o niekoľko týždňov alebo mesiacov. Na druhej strane, ak je krátka, jej prekročenie o niekoľko týždňov alebo mesiacov je riskantné.

V prípade pšeničnej múky sa zvyčajne nie je čoho obávať a pri správnom skladovaní jej preležanie až tak nevadí.

Na druhej strane, povedzme netradičné druhy múky môžu mať oveľa kratšiu trvanlivosť, čo tiež znamená, že by sme ich mali spracovať pomerne rýchlo.

Druhy múky a ich vplyv na trvanlivosť

Múky sa často rozdeľujú podľa stupňa spracovania, ktorý ovplyvňuje ich trvanlivosť. Vplyv má aj zdrojová zložka, napríklad pšenica alebo niečo iné.

Napríklad bežná pšeničná múka zostáva vo všeobecnosti dlhšie čerstvá ako celozrnná múka, a to vzhľadom na spôsob spracovania.

Biela múka je vysoko rafinovaná, čo znamená, že zrno je zbavené otrúb a klíčkov a zostáva len škrobový vnútrajšok semien, odbornejšie endosperm. Naproti tomu celozrnná múka obsahuje všetky tri časti zrna – otruby, klíčky a endosperm.

Otruby a klíčky sú bohaté na oleje, preto sa celozrnné výrobky rýchlejšie kazia. K tomu dochádza, keď sa tuky rozkladajú pôsobením svetla, vlhkosti alebo vzduchu, čo zvyčajne vedie k nežiaducej chuti a zápachu.

Keďže bezlepkové alternatívy, ako je mandľová alebo kokosová múka, často obsahujú veľa oleja, môžu byť tiež náchylnejšie na žltnutie ako bežná biela múka.

Okrem toho môže byť bezlepková univerzálna múka, ktorá zvyčajne kombinuje niekoľko múk na báze orechov alebo koreňov, náchylnejšia na plesne kvôli vysokému obsahu vlhkosti.

Múka
Foto: freepik

Metódy skladovania múky

Trvanlivosť múky závisí od typu múky a spôsobu skladovania. Biela múka vydrží dlhšie ako celozrnná a alternatívne múky vďaka nižšiemu obsahu tuku.

Múka je trvanlivá potravina, takže ju možno skladovať pri izbovej teplote.

Aby sa však zachovala jeho čerstvosť, mal by sa skladovať vo vzduchotesnej nádobe a na suchom mieste. Hoci sa múka môže skladovať aj pri izbovej teplote, je lepšie skladovať ju na chladnom mieste. Aj keď to nie je veľmi tradičný spôsob skladovania, múku možno uložiť do chladničky alebo dokonca zmraziť, aby sa predĺžila jej trvanlivosť.

Napríklad pšeničná múka vydrží 6 až 8 mesiacov pri izbovej teplote, ale až 1 rok pri skladovaní v chlade a až 2 roky pri skladovaní v mrazničke.

Ak múku skladujete v chladničke, dbajte na to, aby bola chránená pred vlhkosťou a vodou, aby sa zabránilo vzniku plesní. Najlepšie to dosiahnete uzavretím vo vzduchotesnej nádobe, napríklad v plastovom vrecku alebo v nádobe na potraviny.

Nezabudnite, že vychladnutú alebo zmrazenú múku treba pred použitím nechať zohriať na izbovú teplotu. Tým sa zabráni tvorbe hrudiek.

Ako zistiť, či sa múka pokazila

Väčšina balených múk má na vrecku uvedený dátum spotreby (po ktorom už nie je zaručená kvalita).

To znamená, že múka môže byť bezpečná aj po dátume spotreby.

Najlepší spôsob, ako zistiť, či je múka bezpečná, je privoňať si k nej. Kým čerstvá múka má neutrálnu vôňu, zlá múka zapácha – môže byť zatuchnutá alebo dokonca kyslá. Môže tiež meniť farbu.

Okrem toho, ak sa múka dostala do kontaktu s vodou alebo vlhkosťou, môžu sa objaviť veľké zhluky plesní. V takom prípade by ste mali celé vrecko okamžite vyhodiť.

Aby ste predišli plytvaniu potravinami, skúste kreatívne využiť starú múku, keď sa blíži dátum spotreby alebo je po ňom. Okrem pečiva, ako je chlieb a koláče, je užitočná aj na výrobu nepotravinárskych výrobkov, ako je cesto na hranie alebo domáce lepidlo.

Riziká spojené s používaním múky s prešlým dátumom spotreby

Keď múka žltne, mení sa jej molekulárna štruktúra, čo môže viesť k tvorbe škodlivých látok.

Je veľmi pravdepodobné, že žltá múka zmení chuť výsledných potravín a tie jednoducho nebudú dobré, na druhej strane v malých množstvách pravdepodobne nie je škodlivá. Túto nepríjemnú chuť spoznáte veľmi rýchlo, takže nakoniec nebudete jesť veľké množstvá tejto múky.

Na druhej strane, plesnivá múka môže byť nielen chuťovo odporná, ale najmä nebezpečná pre vaše zdravie.

Hoci nie všetky plesne sú škodlivé, niektoré môžu produkovať nebezpečné chemické látky známe ako mykotoxíny. Tieto zlúčeniny môžu spôsobiť stavy, ako je vracanie a hnačka.

Mykotoxíny sa spájajú aj s ďalšími závažnými ochoreniami vrátane rakoviny a ochorení pečene, a to v závislosti od skonzumovaného množstva a dĺžky vystavenia.

Spodný riadok

Múka má dlhú trvanlivosť, ale zvyčajne sa pokazí po 3 až 8 mesiacoch.

Biela múka môže vydržať najdlhšie vďaka nižšiemu obsahu tuku, zatiaľ čo celozrnné a bezlepkové druhy sa kazia skôr. Trvanlivosť múky môžete predĺžiť jej správnym uzavretím, chladením alebo zmrazením.

Ak má múka nepríjemný zápach, zmení farbu alebo sa v nej objaví pleseň, určite ju vyhoďte.

Podobné články

Back to top button