Ako zmraziť nakrájané a celé avokádo - jednoduché pokyny
Či už ho poznáte ako aligátorové hrušky, maslové ovocie alebo niečo úplne iné, avokádu sa nevyrovná žiadne iné ovocie. Má priaznivé účinky na srdce, pretože je skvelým zdrojom kyseliny listovej, draslíka a mononenasýtených tukov. Vďaka svojej krémovej konzistencii nie je divu, že sa v posledných rokoch stala akousi superpotravinou. Nanešťastie, slová „nič netrvá večne“ sa vzťahujú najmä na túto chutnú potravinu, pretože avokádo má nezvyčajne krátku trvanlivosť, len 3-4 týždne.
Mrazenie avokáda so šupkou alebo bez nej zničí jeho štruktúru a farbu. Avokádo obsahuje veľké množstvo vody, preto sa pri zmrazení vytvárajú ostré kryštáliky ľadu, ktoré rozbíjajú bunky ovocia. Avokádo tak stratí svoju typickú konzistenciu a zmení sa na kašu.
Mali by ste avokádo niekedy zamraziť? Ako ich máte skladovať? Prečítajte si, čo všetko potrebujete vedieť o tomto ovocí.
📝Obsah
Na čo je dobré mrazené avokádo?
Hoci zmrazenie avokáda zničí jeho prirodzenú štruktúru, kocky alebo plátky avokáda sa niekedy dajú nájsť v sekcii mrazeného ovocia v mnohých obchodoch s potravinami. Prečo je to tak? Hoci bežné nemrazené avokádo po nakrájaní rýchlo zhnedne, mrazené ovocie si zachováva svoju žiarivú farbu ešte dlho po olúpaní a zmrazení.
Nenechajte sa však oklamať jeho jasne zelenou farbou. Po rozmrazení mrazené plátky avokáda pravdepodobne zhnednú ešte rýchlejšie ako zvyčajne.
Hoci niektorí ľudia hovoria, že textúra je všetko, mrazené avokádo má tiež svoje využitie. Hoci mrazené plátky avokáda nemožno použiť do sendvičov alebo guacamole, stále existuje veľa spôsobov, ako konzumovať túto super, aj keď teraz už kašovitú potravinu.
Túto ingredienciu najlepšie využijete v receptoch, v ktorých nie je dôležitá štruktúra avokáda. Skvelým spôsobom spracovania je pyré. Dobrou voľbou je aj miešanie mrazeného avokáda do šalátového dresingu, pudingu alebo dokonca detskej výživy. Mrazené avokádo sa môže výborne hodiť aj do kokteilov, kde môže nahradiť ľad alebo iné mrazené tuhé látky a zároveň pokryť ich štruktúru.
Avokádo si pri zmrazení zachováva svoje nutričné hodnoty, s malou výnimkou o niečo menšieho množstva vitamínov rozpustných vo vode, ako je napríklad vitamín B6. Aj tak ho možno považovať za užitočný doplnok mrazničky. Majte na pamäti, že to, na čo je dobré čerstvé avokádo, nemusí platiť pre mrazené avokádo.
Ako zmraziť avokádo
Hoci mrazenie avokáda s neporušenou šupkou neprináša žiadne výrazné výhody ani škody, stojí za zváženie, či ovocie pred mrazením aspoň nerozrezať na polovicu. Zatiaľ čo čerstvé avokádo sa krája ľahko, mrazené avokádo nie, najmä po rozmrazení, pretože jeho nová, kašovitá štruktúra ešte viac sťažuje úhľadné krájanie. Lúpanie mrazeného avokáda nie je ani jednoduché, ani zábavné, preto na to pri príprave ovocia pamätajte.
Prvým krokom pri domácom zmrazovaní je nakrájanie a ošúpanie avokáda. Na tento účel je najlepšie použiť ovocie, ktoré práve začína dozrievať a je ešte pevné na dotyk. Avokádo najlepšie oddelíte od šupky, keď ho rozkrojíte na štvrtiny, pretože šupka sa dá ľahko oddeliť od zeleného vnútra. Po odstránení kôstky (kôstku môžete použiť na domáce pestovanie avokáda) a šupky nakrájajte avokádo na kúsky, ktoré vám najviac vyhovujú – bežne sa používajú kocky, plátky alebo len štvrťky, pretože ich menší tvar uľahčuje skladovanie v mrazničke.
Po druhé, je čas ich najprv zmraziť. Kúsky avokáda je dôležité zamraziť dvakrát, najprv jednotlivo a potom spolu vo vrecku alebo nádobe, aby sa nezlepili. Ani najväčšiemu fanúšikovi avokáda sa nemusí páčiť, že musí oddeľovať zmrazené kúsky super ovocia od obrovského avokádového odvaru. Kúsky avokáda položte na podnos vystlaný papierom na mrazenie tak, aby sa nedotýkali, a nechajte ich v mrazničke 1-2 hodiny.
Keď sú plátky alebo kocky predané a tvrdé na dotyk, vložte ich všetky do vrecka na mrazenie a uzavrite ho, pričom z vrecka odstráňte čo najviac vzduchu. Teraz sú pripravené na dlhodobé skladovanie v mrazničke! Nezabudnite, že hoci mraznička predlžuje trvanlivosť avokáda, v porovnaní s inými potravinami vydrží v mrazničke pomerne krátko – čerstvé vydrží len 3-4 mesiace.
Ako spoznáte, že je avokádo zrelé?
Avokádo môže byť ošemetné ovocie, niekedy je jeden deň tvrdé ako skala a na druhý deň prezreté. Pri skladovaní avokáda si v prvom rade treba uvedomiť, že toto ovocie má takzvanú vysokú rýchlosť metabolizmu, vďaka čomu má po odtrhnutí zo stromu veľmi krátku trvanlivosť – len približne jeden mesiac. Avokádo, podobne ako banány, jablká a kivi, počas dozrievania prirodzene produkuje etylén, ktorý urýchľuje proces dozrievania.
Ak nutne potrebujete avokádo a máte k dispozícii len nezrelé, môžete túto skutočnosť využiť vo svoj prospech. Umiestnením avokáda v blízkosti iných druhov ovocia, ktoré produkujú etylén, alebo skôr v uzavretej nádobe s nimi, sa proces dozrievania exponenciálne urýchľuje. Dozrievanie sa tiež najlepšie vykonáva pri izbovej teplote.
Tento užitočný poznatok z potravinárstva vám však môže byť aj na škodu, najmä ak neviete oddeliť plody, ktoré túto dozrievajúcu látku produkujú. Avokádo ponechané na kuchynskej linke na čerstvom vzduchu môže dozrievať až 5 dní. Pri skladovaní s iným ovocím sa môže cez noc zmeniť z tvrdého na mäkké.
Ak chcete zistiť, kedy je avokádo zrelé, podržte ho v ruke a jemne ho stlačte dlaňou (nie končekmi prstov). Chceme posúdiť len pocit a použitie končekov prstov môže spôsobiť zbytočné modriny. Ideálna tvrdosť je taká, aby bol plot mäkký, ale nie príliš mäkký. Ak s týmto ovocím ešte len začínate, môže byť mätúce, aká miera poddajnosti je „príliš mäkká“ Našťastie to nie je jediný spôsob, ako posúdiť čerstvosť.
- Potom skontrolujte stopku v hornej časti plodu. Ak sa stopka ľahko oddelí a plod viditeľný pod ňou je zelený (bude oveľa svetlejší ako zelená farba šupky plodu), našli ste avokádo pripravené na konzumáciu. Toto pravidlo sa vzťahuje aj na jeho dve prezreté a nedozreté avokáda.
- Ak sa stopka ľahko oddeľuje a ovocie pod ňou je hnedé, rozrežte ho a skontrolujte zrelosť ovocia vo vnútri. Niekedy sú v prezretom avokáde ešte dobré časti. Ak sú plody vo vnútri väčšinou zelené, sú vhodné na konzumáciu. Kúsky, ktoré sú hnedšie, jednoducho oškrabte a pokračujte ako zvyčajne.
- Ak sa stonka neoddeľuje, je to znamenie, že jej treba dať ešte niekoľko dní na zmäknutie.
Aký je najlepší spôsob skladovania avokáda?
Väčšina odborníkov na výživu a šéfkuchárov odporúča skladovať avokádo rovnakým spôsobom – nechať ho dozrieť samé pri izbovej teplote, mimo akýchkoľvek skladovacích vrecúšok a mimo iného ovocia. Nie je to však jediný spôsob skladovania avokáda, najmä ak chcete urýchliť alebo spomaliť proces dozrievania.
Ako už bolo spomenuté, avokádo môže dozrieť rýchlejšie, ak sa skladuje v taške s iným ovocím produkujúcim etylén, ako sú banány, alebo dokonca len s iným avokádom. Čo však robiť, ak chcete uchovať produkty čerstvé dlhšie ako niekoľko dní?
Dobrým spôsobom, ako udržať avokádo dlhšie čerstvé, je skladovať ho v chladničke. Uskladnenie avokáda v chladničke – nakrájaného na plátky, roztlačeného alebo celého – vám pomôže udržať ho čerstvé až dva týždne. Zrelé avokádo skladujte vo vzduchotesnej nádobe alebo v chladničke v priehradke na ovocie. Takto možno skladovať aj nezrelé avokádo, ale ak ho necháte v chladničke úplne dozrieť, mierne to naruší jeho štruktúru, hoci nie v takej miere ako zmrazenie.
Skladovanie nakrájaného alebo roztlačeného avokáda je trochu odlišné, pretože teraz musíte zabrániť zhnednutiu dužiny a zároveň ju uchovať. Jedným z dobrých spôsobov, ako zachovať čerstvosť avokáda, je ponechať šupku a kôstku neporušené. Kôstka a šupka prirodzene zabraňujú prístupu kyslíka na povrch ovocia, čím sa neosvetlené časti udržiavajú ešte čerstvejšie. Odkryté časti čo najtesnejšie zakryte plastovou fóliou a uložte ich do chladničky.
Ďalším postupom je skladovanie avokáda v nádobe s nakrájanou cibuľou. Plyny, ktoré cibuľa produkuje, tiež spomalia proces hnednutia a udržia avokádo zelené aspoň dva dni. Pri tejto metóde je dôležité mať na pamäti, že avokádo pravdepodobne absorbuje niektoré cibuľové chute, takže buďte opatrní, ak chcete ovocie použiť na niečo, do čoho by cibuľa nebola dobrá.
Avokádo, ktoré už bolo olúpané a nakrájané, najlepšie udržíte čerstvé tak, že ho roztlačíte (aspoň trochu) a rovnomerne rozložíte do vzduchotesnej nádoby. Namiesto uzatvárania nádoby vekom rozprestrite priamo na ovocie plastovú alebo potravinovú fóliu, aby ste ho čo najviac chránili pred vzduchom. Túto metódu možno podporiť aj pridaním malého množstva kyseliny, napríklad limetkovej alebo citrónovej šťavy, na povrch avokáda pred jeho zakrytím fóliou, aby sa zachovalo.
Neefektívne metódy skladovania
Tak ako v prípade všetkého, čo súvisí s varením, aj v prípade avokáda existuje mnoho tipov a trikov (alebo starých múdrych rozprávok), ktoré nefungujú. Niektoré z nich môžu byť účinné, ak sa dotiahnu do extrému, ale väčšinou nepomáhajú udržať vaše produkty čerstvé.
Jedným z takýchto mýtov je, že obalenie okraja avokáda v olivovom oleji pred uskladnením zabráni jeho zhnednutiu. Krátkodobo to síce môže fungovať, ale nie je dobrý nápad používať to dlhšie ako jeden celý deň a aj potom sa pripravte na to, že spotrebujete oveľa viac olivového oleja, ako ste predpokladali.
Ďalšou mylnou predstavou je, že ak dáte kúsky do roztlačeného avokáda alebo guacamole, zostane dlhšie čerstvé. Hoci to nie je úplný nezmysel, pravdou je, že to nie je účinnejšia metóda ako zakrytie ovocia plastovou fóliou. Pridanie kôstky do roztlačeného ovocia môže v skutočnosti zvýšiť pravdepodobnosť zhnednutia, pretože nepravidelný povrch je ťažšie účinne zakryť fóliou.
Menej rozšíreným tipom na zachovanie čerstvosti avokáda je „blanšírovanie a šokovanie„, pri ktorom sa ovocie vloží na 10 sekúnd do vriacej vody a potom sa na 30 sekúnd vloží do ľadovej vody. Metóda blanšírovania a šokovania sa používa skôr na lúpanie paradajok a broskýň a nie je príliš vhodná na udržanie čerstvosti nakrájaného avokáda. Ak by sa niečo stalo, iba by to narušilo štruktúru avokáda.
Ďalší mýtus súvisí so spomínaným trikom dozrievania, podľa ktorého samotné uzavretie avokáda vo vrecku zachytáva plynný etylén a urýchľuje proces dozrievania. Niektorí ľudia odporúčajú avokádo obaliť do múky alebo ryže, aby sa lepšie zachytili plyny a proces sa priblížil rýchlosti, akou sa avokádo položí napríklad vedľa banánu alebo jablka. Bohužiaľ, táto rada je skôr omylom ako faktom. Jediné, čo dosiahnete dodržiavaním tejto tradície, je plytvanie múkou alebo ryžou.
Hoci avokádo nemá dlhú životnosť, je jedným z najväčších darov prírody v kuchyni. Kedykoľvek a akokoľvek sa chystáte jesť, majte na pamäti, že niektoré dobré veci netrvajú večne. Avokádo si najlepšie vychutnajte čo najskôr po jeho kúpe.