Zdravie

14 nezdravých potravín, ktoré vám bránia rýchlo schudnúť

Ak sa snažíte schudnúť, všeobecne sa odporúča vyhýbať sa vysokokalorickým potravinám, ale samotné počítanie kalórií nestačí. Dôležité je tiež zohľadniť makro- a mikroživiny obsiahnuté v potravinách, ktoré konzumujeme. Najmä nízkokalorické potraviny, ktoré neobsahujú dostatok živín, vedú k prejedaniu a priberaniu.

Sladené nápoje

Sladené nápoje, ako sú rôzne ľadové čaje, sladené kávové nápoje v plechovke, ako aj ovocné šťavy, majú vysoký obsah pridaných cukrov a často neobsahujú žiadne ďalšie živiny. Pitie týchto nápojov nenápadne, ale výrazne zvýši množstvo prijatých kalórií, ale nepomôže pri hlade.

Odporúča sa nekonzumovať viac ako 10 % kalórií z rafinovaného cukru denne, čo predstavuje približne 10 čajových lyžičiek cukru pre osobu, ktorá denne skonzumuje 2000 kalórií.

Pečené potraviny

Pečené potraviny, ako sú sušienky, sladké pečivo a rôzne dezerty, často obsahujú veľa sacharidov. Mnohé sladkosti obsahujú aj transmastné kyseliny, ktorých nadmerná konzumácia môže viesť k obezite. Spomedzi transmastných kyselín sa v týchto výrobkoch vo veľkom množstve nachádzajú najmä čiastočne hydrogenované rastlinné tuky. Čiastočne hydrogenované transmastné kyseliny rastlinného pôvodu sú pravdepodobne jednou z príčin srdcových ochorení u ľudí s nadváhou a úmrtí spojených s infarktom myokardu

Hranolky

Vyprážané jedlá vrátane hranolčekov patria medzi potraviny s vysokým obsahom kalórií, soli a nezdravých tukov. Vo väčšine reštaurácií sa hranolčeky fritujú, aby získali tú správnu chrumkavú štruktúru, ale tento spôsob prípravy pridáva do jedla veľa tuku a kalórií. Napriek veľkému množstvu kalórií budete po hranolčekoch rýchlo pociťovať hlad, pretože obsahujú len skromné množstvo vlákniny a bielkovín.

Ľudia, ktorí jedia vyprážané jedlá aspoň dvakrát týždenne, sú vystavení väčšiemu riziku srdcových ochorení a infarktu. Ak sa musíte najesť v reštaurácii, vyberte si radšej šalát alebo inú prílohu.

Hamburgery v reštaurácii

Mäso v reštauráciách, a najmä vo fast foodoch, je podobne ako hranolky plné tuku a prázdnych kalórií. Mäso sa často pripravuje na čiastočne hydrogenovaných rastlinných tukoch, najmä palmovom oleji. Konzumácia hamburgerov v reštaurácii aspoň dvakrát týždenne zvyšuje riziko obezity a kardiovaskulárnych ochorení.

Doma pripravené hamburgery z hovädzieho mäsa s nižším obsahom tuku môžu byť príležitostne súčasťou zdravej stravy. Takto pripravené hamburgery bez pridaných tukov a olejov sú dobrým zdrojom bielkovín, železa a vitamínov skupiny B. Ak je vaším cieľom schudnúť, je lepšie vyhýbať sa hamburgerom a vyprážaným jedlám v reštauráciách a vyberať si pri stravovaní niečo diétnejšie.

Bramburky
Foto: freepik

Krekry a čipsy

Čipsy a rôzne slané krekry, ktoré si ľudia radi dajú večer k televízii, sú často veľmi kalorické a obsahujú vysoký podiel tukov, solí a sacharidov. Je ďalším zdrojom prázdnych kalórií, ktoré vás nezasýtia a často kvôli svojej slanosti vyvolávajú chuť na pivo alebo sladké nápoje. Je to spracovaná potravina, ktorej konzumácia vedie k obezite. Preto je lepšie zvoliť si zdravšiu večernú desiatu, napríklad humus s mrkvou a uhorkou alebo malé množstvo pražených semienok či orechov.

Skvelou alternatívou chipsov je domáci popcorn, ktorý obsahuje pomerne málo kalórií na veľký objem, ale nemali by ste to preháňať a zvoliť neochutené varianty.

Pšeničné cestoviny a chlieb

Biele cestoviny a chlieb vyrobené z pšeničnej múky majú zvyčajne vysoký obsah kalórií a sacharidov a nízky obsah vlákniny, bielkovín a iných živín. Celozrnné pečivo obsahuje viac vlákniny a živín ako výrobky z pšeničnej múky. Vyberajte si výrobky, v ktorých je ako hlavný druh múky uvedená celozrnná múka. Na výber je mnoho celozrnných múk, napríklad celozrnná pšeničná múka, celozrnná ražná múka, múka z hnedej ryže.

Biela ryža

Je pravda, že biela ryža neobsahuje takmer žiadny tuk, ale na druhej strane jej chýba aj vláknina a bielkoviny. Vďaka vysokému glykemickému indexu môže po konzumácii spôsobiť prudký nárast hladiny cukru v krvi, a tým v krátkom čase po jedle vyvolať pocit hladu, čo vedie k prejedaniu sa a následnej nadváhe.

Hnedá ryža, quinoa alebo karfiolová ryža sú zdravou alternatívou bielej ryže. Vďaka vyššiemu obsahu vlákniny sa po ich konzumácii budete dlho cítiť sýti.

Granola tycinka
Foto: freepik

Energetické a müsli tyčinky

Energetické a müsli tyčinky majú často vysoký obsah vlákniny, ale obsahujú aj veľké množstvo cukrov, často porovnateľné s bežnými sladkými tyčinkami. Kvôli vysokému obsahu cukru človeka ťažko zasýtia, na druhej strane prudké zvýšenie hladiny cukru v krvi spôsobí, že po ich konzumácii budete čoskoro opäť hladní.

Sladké občerstvenie je zdravšia voľba:

  • Nakrájaný banán alebo jablko s arašidovým maslom (arašidovým, mandľovým, lieskovo-orieškovým)
  • Hrsť orechov alebo semienok s ovocím
  • Plnotučný neochutený grécky jogurt s lesným ovocím
  • Biely jogurt so semienkami alebo orechmi a ovocím

Sušené ovocie

Väčšina čerstvého ovocia je nízkokalorickým zdrojom vlákniny a dôležitých vitamínov. Jeho sušená obdoba má však veľmi vysoký obsah kalórií. Vzhľadom na nízky obsah vody je fruktóza v sušenom ovocí koncentrovaná, čo pri porovnaní rovnakého množstva sušeného a čerstvého ovocia vedie k vyššiemu množstvu kalórií a cukrov na gram v sušenom ovocí ako v čerstvom ovocí.

Sušené ovocie však stále obsahuje veľké množstvo vlákniny a ďalších živín, a preto je lepšou voľbou na občerstvenie ako slané krekry alebo sušienky. Ak sa snažíte zhodiť pár kíl, môžete si dopriať malé množstvo sušeného ovocia, ale pozor na pridané cukry.

Ochutený sladený jogurt

Jogurt, najmä plnotučný grécky jogurt, je vďaka vysokému obsahu bielkovín a minimálnemu množstvu sacharidov skvelým pomocníkom pri chudnutí a často je súčasťou nízkosacharidových diét. Okrem toho obsahujú probiotické kultúry, ktoré pomáhajú správnemu fungovaniu čriev.

Ich ochutené a sladené náprotivky, ktoré sa snažia zviesť na vlne povesti neochutených jogurtov, však obsahujú veľké množstvo sacharidov. Najmä pri netučných jogurtoch je dôležité čítať zloženie, pretože sa do nich kvôli chuti pridáva veľa cukru.

Preto si vyberte biely jogurt bez pridaných cukrov a nakrájajte si ovocie.

Zmrzlina
Foto: freepik

Zmrzlina

Zmrzlina, najmä jej krémové druhy, je vysokokalorický dezert, ktorý často obsahuje veľa cukrov, ale málo bielkovín a vlákniny. Navyše je veľmi ľahké prekročiť dennú odporúčanú dávku, ktorá je pol šálky.

Zdravou alternatívou zmrzliny môže byť ovocný sorbet, mrazená ovocná zmes, ktorú si ľahko pripravíte doma. Alebo zmiešajte grécky jogurt s čerstvým ovocím a zmes zamrazte.

Klobásy a iné spracované mäsové výrobky

Spracované mäsové výrobky zahŕňajú mäsové výrobky, ktoré boli:

  • Sušené
  • Údené
  • Nakladané
  • Varené

Mäsové výrobky ako slanina, sušené mäso, klobásy a šunky často obsahujú veľké množstvo soli. Často sú veľmi kalorické a chudobné na živiny a výrazne tučnejšie ako iné zdroje bielkovín, napríklad hydina a ryby alebo fazuľa a strukoviny. Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC) zaraďuje spracované mäsové výrobky medzi karcinogény, t. j. látky, ktoré spôsobujú rakovinu.

Alkohol

Alkoholické nápoje zvyčajne obsahujú veľké množstvo kalórií a cukrov, pričom im chýbajú akékoľvek iné živiny a neobsahujú žiadne bielkoviny.

  • Bežné pivo obsahuje 153 kalórií
  • Ľahké pivo nízkej kvality obsahuje 103 kalórií
  • Pohár červeného piva obsahuje 125 kalórií
  • Panák tvrdého alkoholu obsahuje 97 kalórií

Ľudia, ktorí sa snažia schudnúť, by sa mali vyhýbať nadmernej konzumácii alkoholu.

Pri zriedkavých príležitostiach sa odporúča zvoliť nízkokalorické alternatívy, ako je biele víno alebo vínny strek, a nevypiť viac ako jeden pohár (2 dcl).

Sladkosti

Skutočnosť, že rôzne sladkosti, sušienky a tyčinky patria medzi nezdravé potraviny, nie je prekvapujúca. Ide o vysokokalorické potraviny s veľkým množstvom cukrov bez bielkovín a vlákniny.

Ak sa snažíte znížiť svoju hmotnosť, ale stále máte hlad, môžete si dopriať napríklad horkú čokoládu. Mal by obsahovať najmenej 70 % kakaa. Horká čokoláda zvyčajne obsahuje menej cukru a mlieka ako mliečna alebo biela čokoláda, ale je aj tučnejšia, takže pri jej konzumácii musíte byť stále opatrní.

Back to top button