Zdravie

Trvanlivosť potravín v chladničke - prehľadná tabuľka

Ako dlho vydržia potraviny v chladničke?

Chladnička je taký zázrak, že v nej môžeme mnohé čerstvé potraviny skladovať niekoľko dní alebo dokonca týždňov dlhšie, ako keby sme ich skladovali pri izbovej teplote.

Potraviny však majú obmedzenú trvanlivosť aj v chladničke alebo mrazničke a po určitom čase môžu stratiť na kvalite, alebo ešte horšie, môžu sa stať zdraviu škodlivými. Preto je dobré vedieť, ako dlho vydržia, s čím vám pomôže prehľadná tabuľka.

Potraviny v chladničke musia byť správne zabalené

Treba len dodať, že tabuľka predpokladá správny spôsob skladovania, t. j. ideálne uzavretý v obale. Ak napríklad vložíme tanier so zvyškami jedla do chladničky a nezakryjeme ho, jeho trvanlivosť bude nižšia ako na stole.

Podobne musíme venovať pozornosť tomu, ako jedlo skutočne vyzerá alebo vonia. Niektoré druhy ovocia sa môžu veľmi rýchlo pokaziť. Rovnako to môže byť aj s mäsom alebo čímkoľvek iným

Hneďako spozorujete pleseň, hnilobu, zápach alebo iné príznaky pokazených potravín, je vždy lepšie sa ich zbaviť, než riskovať otravu, ktorá môže byť v lepšom prípade veľmi nepríjemná niekoľko dní a v horšom prípade môže spôsobiť veľmi vážne zdravotné problémy.

Tabuľka trvanlivosti potravín v chladničke

Tabuľku môžete aj pohodlne filtrovať, aby ste rýchlo našli hľadané jedlo.

Tabuľka potravín a ich trvanlivosť v chladničke (pri skladovaní pri teplote nižšej ako 5 °C)
Tabuľka trvanlivosti potravín v chladničke
Vajcia, mäso a ryby
Pečené hovädzie mäso, steaky alebo rebrá, tepelne neupravené3 až 5 dní
Klobásy, tepelne neupravené1 až 2 dni
Krevety, nevarené1 až 2 dni
Krevety, varené3 až 4 dni
Kuracie mäso, nevarené1 až 2 dni
Kuracie mäso, varené3 až 4 dni
Lancmeat, neotvorené2 týždne
Lancmeat, otvorené3 až 5 dní
Mleté hovädzie mäso, nevarené1 až 2 dni
Mleté hovädzie mäso, varené3 až 4 dni
Klobásy, neotvorené2 týždne
Klobásy, otvorené1 týždeň
Ryby, tepelne neupravené1 až 2 dni
Ryby, varené3 až 4 dni
Slanina, nevarená1 týždeň
Vaječný šalát3 až 5 dní
Vajcia, surové3 až 5 týždňov
Vajcia, uvarené natvrdo1 týždeň
Bravčová pečienka, kotlety alebo rebrá, tepelne neupravené3 až 5 dní
Ovocie, zelenina a iné rastlinné potraviny
Avokádo3 až 4 dni
Bobuľovité ovocie (jahody, čučoriedky, maliny, ostružiny)4 až 5 dní
Brokolica3 až 5 dní
Broskyne3 až 4 dni
Zeler1 až 2 týždne
Cibuľa2 mesiace
Cukety4 až 5 dní
Červená repa7 až 10 dní
Cesnak1 až 2 týždne
Hlávkový šalát3 až 4 dni
Huby2 až 3 dni
Hrozno1 týždeň
Špargľa3 až 4 dni
Jablká3 týždne
Jarná cibuľka1 až 2 týždne
Koriander1 týždeň
Kukurica1 až 2 dni
Karfiol3 až 5 dní
Baklažány3 až 4 dni
Melón3 až 4 dni
Marhule2 až 3 dni
Mrkva3 týždne
Uhorky4 až 5 dní
Otvorte pomarančový džús7 až 10 dní
Papriky4 až 5 dní
Petržlenová vňať1 týždeň
Paradajky2 až 3 dni
Ružičkový kel3 až 5 dní
Reďkovky10 až 14 dní
Špenát1 až 2 dni
Tofu1 týždeň
Repka2 týždne
Ginger1 až 2 týždne
Zelená fazuľa3 až 4 dni
Kapusta1 až 2 týždne
Mliečne výrobky
Bagely1 až 2 týždne
Koláč alebo tvarohový koláč1 týždeň
Hotové jedlá
Chlieb1 až 2 týždne
Jogurt1 až 2 týždne
Torta3 až 4 dni
Margarín6 mesiacov
Maslo1 až 3 mesiace
Mäkký syr (napr. brie)1 týždeň
Mlieko1 týždeň
Muffiny1 týždeň
Buttermilk1 až 2 týždne
Polievka alebo dusené mäso3 až 4 dni
Rolls1 týždeň
Smotanový syr2 týždne
Sójové mlieko1 týždeň
Strúhaný syr1 mesiac
Sušienky2 mesiace
Šľahačka1 deň
Šľahačka1 mesiac
Šľahaná poleva1 až 2 týždne
Roztavený syr nakrájaný na plátky1 až 2 mesiace
Tortilly4 dni až 1 týždeň
Tvaroh1 týždeň
Tvrdý syr (napr. čedar), neotvorený6 mesiacov
Tvrdý syr (napr. čedar), otvorený3 až 4 týždne
Vývar1 až 2 dni
Kyslá smotana1 až 3 týždne
Zvyšky jedla3 až 4 dni
Korenie, konzervy a omáčky
Čokoládový sirup6 mesiacov
Džemy a marmelády6 mesiacov
Barbecue omáčka4 mesiace
Horčica12 mesiacov
Javorový sirup12 mesiacov
Kečup6 mesiacov
Majonéza2 mesiace
Uhorky1 až 2 týždne
Olivy2 týždne
Omáčka na špagety4 dni
Topping, konzervovaný1 týždeň
Šalátový dresing3 mesiace
Salsa1 mesiac
Zdroj
MayoClinic

Podobné články

Back to top button