Ako správne zamraziť špenát na dlhodobé skladovanie
Špenát je veľmi obľúbená listová zelenina, ktorá sa pridáva do polievok, omáčok a dokonca aj do koktailov. Špenát si môžete kúpiť čerstvý alebo si ho vypestovať na záhrade či v kvetináči na balkóne.
Aby sme mali špenát k dispozícii po celý rok, môžeme ho jednoducho zamraziť. Pre dosiahnutie najlepších výsledkov a trvanlivosti by sa listy mali najprv blanšírovať, t. j. krátko povariť a nárazovo ochladiť. Nestratíme chuť, ale získame špenát, ktorý vydrží oveľa dlhšie.
Aby bolo následné rozmrazovanie a dávkovanie do receptov čo najpohodlnejšie, môžete špenát zamraziť vo vaničkách na kocky ľadu, čím získate pravidelné kúsky špenátu alebo dokonca púčiky (v závislosti od veľkosti vaničiek).
📝Obsah
Prečo blanšírovať špenát?
Môžeme sa dočítať, že špenát nemusíte blanšírovať, aby ste ho mohli zmraziť, takže ho jednoducho vložte do vrecka na mrazenie a zamrazte. To je pravda, ale len vtedy, ak chceme mrazené listy použiť najneskôr do 4 mesiacov.
Po uplynutí tejto doby bez blanšírovania sa chuť, farba a kvalita začne strácať.
Blanšírovanie zachováva chuť, štruktúru a farbu a trvá len niekoľko minút.
Zelenina, ktorá nebola riadne blanšírovaná, sa v mrazničke rýchlejšie pokazí alebo stratí svoju kvalitu. Prirodzené enzýmy v čerstvej zelenine, ktoré urýchľujú dozrievanie a kazenie, pôsobia aj pri teplotách pod bodom mrazu. Tieto enzýmy sa zastavia blanšírovaním, čo je v podstate len módny výraz pre krátke varenie zeleniny.
Blanšírovaním môžeme výrazne predĺžiť trvanlivosť bez straty chuti. V prípade sušenia napríklad čučoriedok alebo brusníc potom použijeme v podstate rovnaký postup na porušenie šupky, čo umožní ľahší únik vlhkosti z ovocia.
Ide o pomerne štandardný postup zmrazovania a sušenia mnohých druhov ovocia a zeleniny. Záleží na druhu ovocia alebo zeleniny. V prípade špenátu je ideálne variť ho 2 minúty.
Ako zmraziť špenát
Nasledujúci postup zmrazovania špenátu možno použiť aj pre iné podobné potraviny, napríklad kapustu alebo žihľavu.
- Zoberte si čerstvý špenát.
- Priveďte do varu veľký hrniec s vodou.
- Medzitým špenát aspoň dvakrát alebo trikrát opláchnite, aby ste odstránili všetky jemné nečistoty.
- Odstráňte veľké stonky a žltnúce alebo poškodené listy.
- Vhoďte špenát do vriacej vody. Aby ste zaistili rovnomerné varenie, hrniec nepreplňujte a proces opakujte niekoľkokrát v malých dávkach.
- Keď voda opäť začne vrieť, nastavte časovač a varte 2 minúty.
- Medzitým naplňte veľkú misu ľadovou vodou. V ideálnom prípade by ste do vody mali dať aj ľad, aby bola čo najchladnejšia.
- Po dvoch minútach varenia špenát okamžite vypnite a preložte ho z vriacej vody do ľadovej vody.
- Špenát nechajte 2 minúty chladiť v ľadovej vode.
- Vyberte ho z vody a pomocou zadnej strany lyžice alebo rúk z neho vytlačte čo najviac vody.
- V prípade potreby nakrájajte špenát na požadovanú veľkosť.
- Špenát vložte do zásobníka na kocky ľadu alebo do vrecka na mrazenie a zamrazte.
- Po dvoch hodinách mrazenia môžete špenátové púčiky vybrať zo zásobníka na kocky ľadu a preniesť ich do jedného vrecka.
- Pred uzavretím vrecka odstráňte z neho čo najviac vzduchu.
- Označte a zamrazte na obdobie do jedného roka.
Ďalšie tipy na mrazenie špenátu
Špenát trikrát umyte, aby ste odstránili všetky nečistoty, pretože špenát rád zachytáva jemné blato. Najlepšou metódou je vytlačiť prebytočnú vodu rukami.
Sekanie nie je potrebné, ale ak plánujete použiť špenát v nasekanej forme, je to pred zmrazením jednoduchšie.
Špenátové púčiky zo zásobníkov na kocky ľadu sú skvelé, pretože máte skvelú predstavu o množstve, ktoré chcete. Pri použití v receptoch sa potom veľmi ľahko zorientujete a viete, koľko špenátu vlastne pridávate.