Zdravie

Ako správne sušiť čerstvé alebo mrazené jahody

Jahody sú jedným z najobľúbenejších druhov ovocia, ktoré má rád takmer každý. Môžeme si ich vypestovať v záhrade alebo si ich môžeme veľmi chutne kúpiť v supermarkete.

Jahody výborne chutia aj sušené, čo im zabezpečuje aj dlhú trvanlivosť. Na ich sušenie nepotrebujeme žiadne prísady a stačí nám sušička potravín, nôž, doska na krájanie a niekoľko hodín času, aby sme si zabezpečili chutnú kôstku, prísadu do mnohých sladkých receptov alebo ako raňajkové korenie.

Navyše sušením doma môžeme ušetriť veľa peňazí v porovnaní s nákupom už takto spracovaného ovocia. Milovníkom sušených potravín sa určite oplatí malá investícia do sušičky, ktorá okrem ovocia a zeleniny dokáže usušiť aj sušené mäso.

Aký je rozdiel medzi lyofilizovanými a sušenými jahodami?

Tepelným sušením, ktoré budeme nazývať dehydratáciou, sa z potravín odstráni 85 – 95 % vlhkosti.

Lyofilizáciou sa z potravín odstráni až 99 % vlhkosti.

Mrazom sušené potraviny sú ľahšie a dlhšie vydržia, ale ich výroba je drahšia, rovnako ako cena už takto spracovaných potravín. Potrebný prístroj, nazývaný lyofilizátor, je oveľa drahší ako sušička, pretože si vyžaduje vákuovú tesniacu komoru a čerpadlo, ktoré mení vodu na plyn. Cena lyofilizátora na domáce sušenie mrazom sa začína na vyšších desiatkach tisíc korún.

Sušičky potravín naopak fungujú tak, že medzi umiestnenými potravinami cirkuluje teplý vzduch, ktorý odparuje tekutinu. Ide teda o akýsi menší ohrievač a ventilátor s premyslenou konštrukciou. V princípe je však výroba oveľa jednoduchšia a lacnejšia a menšie domáce sušičky, ktoré na väčšinu účelov úplne postačujú, začínajú na cene v stovkách korún.

V domácom prostredí teda drvivá väčšina z nás použije bežnú sušičku, ktorá je cenovo dostupná a navyše úplne postačuje na spracovanie na dlhodobé skladovanie potravín.

Ako správne sušiť jahody

Ako sušiť jahody – postup sušenia

  1. Ak používate čerstvé jahody, umyte ich a odstráňte všetky nežiaduce plody, t. j. tie, ktoré majú modriny alebo sú inak poškodené.
  2. Odstráňte zelené stopky (tie sa tiež môžu usušiť a použiť do bylinných čajových zmesí) a jahody usušte.
  3. Čerstvé alebo mrazené jahody (mierne rozmrazené) nakrájajte na rovnako veľké kúsky hrubé približne 0,5 až 1 cm (príliš tenké plátky sa lepia, príliš hrubé plátky sa dlho sušia).
  4. Umiestnite jahody na podnosy sušičky, pričom medzi jednotlivými plátkami nechajte malý priestor. Vložte do rúry a sušte pri teplote 55 až 60 °C 8 až 10 hodín. Čas sa bude líšiť v závislosti od každého dehydrátora, hrúbky jahôd a teploty a vlhkosti vo vašej domácnosti.
Jahody v sušičke
  1. Taniere (alebo jednotlivé kúsky jahôd) otáčajte a po 4 hodinách skontrolujte, ako rýchlo sa sušia.
  2. Hotové jahody budú mäkšie a nebudú vykazovať známky vlhkosti. Po vychladnutí stuhnú. Ak máte radšej chrumkavejšie jahody, sušte ich dlhšie. Nechajte ich na tácke odpočívať aspoň 2 hodiny.
  3. Po úplnom vychladnutí ich uložte do vzduchotesnej nádoby (najlepšie sklenenej). Ak chcete jahody uchovať a zabezpečiť, aby boli vždy úplne suché, nádobu držte prikrytú a pretrepanú nasledujúcich 7 dní. Ak jahody výrazne zmäknú, scvrknú sa alebo ak sa na stenách nádoby objavia známky kondenzácie, vráťte jahody do dehydrátora. Ak je všetko v poriadku, skladujte ich na chladnom a tmavom mieste rok alebo dlhšie.

Ak jahody sušíte mrazom, nerozmrazujte ich úplne. Ak ich nemôžete rozkrojiť, keď sú zmrazené, môžete ich na chvíľu nechať mimo mrazničky, ale nemali by sa úplne rozmraziť.

Vychladnuté sušené jahody skladujte vo vzduchotesnej nádobe až rok. Sušené jahody časom stmavnú.

Ako pripraviť a skladovať sušené jahody

Tak ako všetky druhy ovocia, aj sušené jahody by sa mali pred uskladnením upraviť.

Kondicionovanie sušeného ovocia vám umožní vyrovnať prípadné rozdiely v obsahu vlhkosti medzi jednotlivými kusmi. Pri sušení majú niektoré kusy ovocia vyšší obsah vlhkosti ako iné. Keď sa všetky kúsky skladujú spoločne, obsah vlhkosti sa medzi všetkými kúskami vyrovná. K tomu dôjde približne za 7 až 10 dní. Tento postup sa nazýva kondicionovanie a je veľmi jednoduchý.

Vychladnuté ovocie preložte do sklenenej nádoby. Uzavrite, denne pretrepte a pozorujte 7 dní. Ak sa v nádobe kedykoľvek objavia známky kondenzácie, ovocie ešte viac vysušte. Ak sa ovocie lepí, vložte ho do sušičky spolu s ním. Ak ovocie po siedmich dňoch vyzerá suché, môžete nádobu skladovať na chladnom a tmavom mieste rok alebo dlhšie.

Sušené jahody skladujte v tesne uzavretej nádobe, mimo dosahu svetla, v miestnosti so stabilnou teplotou (ideálne v chlade).

Vákuové uzatváranie nie je potrebné.

Užitočné tipy na sušenie jahôd

  • Sušené jahody sú rovnako sladké ako čerstvé. Ak chcete získať tie najsladšie, použite čerstvé, miestne a úplne zrelé jahody. Najsladšie budú sušené jahody, ktoré majú sýtočervenú farbu bez bielych stoniek.
  • Jahody sú sladké a majú vysoký obsah vlhkosti, preto majú pri sušení tendenciu lepiť sa. Ak máte v sušičke pružné plastové podnosy, môžete ich ohnúť, aby jahody ľahšie odpadávali. Ak máte pevné podnosy, vyložte ich pergamenovým papierom (nikdy nie voskovaným), použite ľahkú vrstvu oleja (skráti to trvanlivosť, ak plánujete skladovať dlhší čas) a plátky otočte približne po 1 hodine sušenia, keď sa na vrchu jahôd začne tvoriť suchšia vrstva.
  • Plátky nakrájajte na rovnako veľké plátky, ale nie príliš tenké. Pre jahody je ideálna veľkosť 0,5 až 1 cm. Ak ich nakrájate na príliš tenké plátky, je väčšia pravdepodobnosť, že sa zlepia a po vysušení sa budú ťažko vyberať z podnosov.
  • Na vytvorenie rovnomerných plátkov použite krájač na huby alebo vajcia.
  • Ak používate čerstvé jahody, umyte a osušte stopky spolu so zelenými plodmi. Sú skvelým doplnkom do čajových zmesí.

Ako používať sušené jahody

Sušené jahody sú perfektným malým občerstvením a veľmi chutné len tak. Môžete ich však použiť aj ako súčasť rôznych iných jedál:

  • do kaše
  • do domácich čajových zmesí
  • do klasického pudingu alebo pudingu s chia semienkami
  • v müsli
  • v müsli tyčinkách – nakrájané na menšie kúsky
  • v muffinoch, koláčoch alebo aj v štrúdli stačí jahody nakrájať na ešte menšie kúsky, ale nie je to nevyhnutné

Podobné články

Back to top button