Zdravie

Čo jesť a piť pri hnačke? Strava, diéta a čomu sa vyhnúť

Medzi najčastejšie problémy tráviaceho traktu patrí riedka stolica a hnačka. Postihuje dospelých, deti aj starších ľudí a vo väčšine prípadov nie je vážnejšia ako zjedenie niečoho zlého. Môže nás však trápiť aj z iných, menej alebo viac závažných dôvodov. V tomto článku sa pozrieme na to, čo môže spôsobiť takúto hnačku a ako sa s ňou najlepšie vysporiadať, čo jesť počas hnačky, aby sa jej priebeh skrátil, a čo piť, aby ste zostali hydratovaní.

Čo je hnačka?

Hnačka sa prejavuje veľmi riedkou až vodnatou stolicou a zvyčajne sa tak označuje po častých návštevách toalety, najmenej dva až trikrát denne. V niektorých prípadoch ju sprevádza nevoľnosť, bolesť brucha a vracanie a môžu sa objaviť aj závažnejšie príznaky, ako je horúčka, krv v stolici a úbytok hmotnosti.

Základný rozdiel je medzi akútnou a chronickou hnačkou, ktorá sa vyznačuje trvaním dlhším ako 14 dní. Akútna hnačka zvyčajne netrvá dlhšie ako týždeň a spontánne ustúpi pri správnej diéte. Okrem tohto rozdelenia sa jednotlivé typy hnačky líšia aj farbou:

  • Žltá hnačka
  • Zelená hnačka
  • Červená hnačka (krvavá)
  • Čierna stolička
Čo môže spôsobiť hnačku
Foto: Freepik

Čo môže spôsobiť hnačku?

Hnačku a riedku stolicu možno klasifikovať najmä podľa jej príčiny. Môže byť spôsobená rôznymi zdravotnými ťažkosťami, konzumáciou nesprávne umytých alebo nedostatočne tepelne upravených potravín, nadmerným množstvom tuku, soli alebo cukru v strave alebo prejedaním sa.

Možné príčiny hnačky:

  • Bakteriálne infekcie
  • Vírusová infekcia
  • Pikantné, slané, mastné jedlá
  • Nadmerná konzumácia alkoholu
  • Alergie a intolerancie na niektoré potraviny (celiakia, intolerancia laktózy atď.)
  • Ochorenia tráviaceho traktu (napr. Crohnova choroba)
  • Lieky (napr. niektoré antidepresíva, antibiotiká)
  • Rádioterapia
  • Malabsorpcia potravy (telo nie je schopné absorbovať jednu alebo viac látok obsiahnutých v potrave)

Hnačku najčastejšie spôsobuje vírusová infekcia (vírusová gastroenteritída) z nesprávne pripraveného jedla, ktorá sa bežne označuje ako črevná chrípka. Najbežnejšími vektormi sú rotavírusy , norovírusy a v súčasnosti aj koronavírusy. Hnačka zvyčajne trvá maximálne jeden týždeň a ustúpi bez špeciálneho lekárskeho zásahu.

V Českej republike ročne ochorie na vírusovú gastroenteritídu približne 6 až 10 tisíc ľudí. Toto ochorenie je najnebezpečnejšie u malých detí do 5 rokov, preto sa proti nemu očkuje vo veku od 6 týždňov do 8 mesiacov. Vakcína sa podáva len deťom a nie je určená pre dospelých.

Známe sú aj hnačkové ochorenia bakteriálneho pôvodu:

  • Kampylobakterová enteritída
  • Salmonelová enteritída
  • Šigelóza (označovaná aj ako bacilárna dyzentéria alebo bakteriálna dyzentéria)
  • Brušný týfus
  • Paratyfus
  • Cholera
  • Infekcie spôsobené baktériou Escherichia Coli (častejšie skrátene E. Coli)

Na čo si dávať pozor, ak máte hnačku? Kedy navštíviť lekára?

Závažnosť hnačky sa líši podľa veku postihnutého, farby stolice a prítomnosti iných príznakov. Dospelý by mal vyhľadať lekársku pomoc pri hnačke, ktorá neustupuje a trvá viac ako dva dni. Hnačkové ochorenia sú nebezpečné najmä pre malé deti a starších ľudí, u ktorých môže prípadný úbytok hmotnosti a dehydratácia spôsobiť trvalé následky. Dlhodobá hnačka môže spôsobiť podvýživu, ktorá, ak pretrváva, môže mať celoživotné fyzické a psychické následky prejavujúce sa zníženou fyzickou zdatnosťou a pracovnou výkonnosťou. U detí a starších ľudí je preto vhodné čo najskôr vyhľadať lekársku pomoc.

Ďalším príznakom vážnejšej príčiny hnačky je zmena farby stolice. Napríklad zelená hnačka je najčastejšie spôsobená bakteriálnou infekciou a je sprievodným príznakom napríklad salmonelovej enteritídy. Zelená stolica sa môže objaviť aj po konzumácii veľkého množstva listovej zeleniny. Hnačka s prímesou krvi a hlienu je najčastejšie príznakom dyzentérie, t. j. šigelózy, a naznačuje, že v stene hrubého čreva došlo k porušeniu. V lepších prípadoch ste sa len prejedli, napríklad červenou repou. Čierna stolica môže byť predzvesťou krvácania do tenkého čreva. K sčernaniu dochádza aj po sladkom drievku. Stolica môže byť aj žltá, čo je zvyčajne príznakom nadmernej konzumácie tukov alebo príznakom malabsorpcie či alergie na lepok. Biela stolica je príznakom upchatia žlčovodu.

Ďalšími varovnými signálmi sú príznaky, ktoré sprevádzajú hnačkové ochorenie. Ide o vysoké teploty, ktoré často naznačujú prítomnosť infekcie, pretrvávajúce bolesti brucha a vracanie, ktoré je nebezpečné najmä preto, že zvyšuje pravdepodobnosť dehydratácie organizmu.

Kedy vyhľadať lekársku pomoc pri hnačke?

  • Pri hnačke trvajúcej viac ako tri dni u dospelého, pri hnačke detí trvajúcej viac ako dva dni a pri malých deťoch do 1 roka ihneď vyhľadajte lekára
  • Pre seniorov nad 70 rokov, ktorí trpia vodnatou hnačkou dlhšie ako jeden deň
  • Pri úbytku hmotnosti o viac ako 5 % telesnej hmotnosti
  • Vysoká horúčka nad 39 °C
  • Zelená, červená alebo čierna hnačka alebo prítomnosť hlienu v stolici
  • Pretrvávajúca bolesť brucha
  • Pretrvávajúca hnačka a vracanie

Ako vplýva dlhodobá hnačka na organizmus?

Najväčším strašiakom pri hnačke je dehydratácia. Dehydratácia alebo hypovolemický stav je stav ľudského tela, keď je homeostáza (vnútorná rovnováha) narušená v dôsledku nedostatočnej hydratácie. Vzniká pri nedostatku pitnej vody a tekutín alebo pri nadmernom výdaji tekutín, napríklad v dôsledku hnačky alebo vracania. Pri hnačkových ochoreniach, ako je brušný týfus alebo cholera, je život ohrozený z dôvodu dehydratácie.

Dehydratácia môže mať rôznu závažnosť a zvyčajne sa udáva ako množstvo stratených tekutín v litroch. Bežne sa lieči zvýšením príjmu tekutín podobne ako úpal alebo vyčerpanie z tepla; v závislosti od závažnosti sa môžu podávať zriedené iónové nápoje a rehydratačné roztoky. V najzávažnejších prípadoch sa musí telo hydratovať intravenózne.

Príznaky dehydratácie u detí:

  • Sucho v ústach a na jazyku
  • Plač bez sĺz
  • Suché plienky dlhšie ako 3 hodiny
  • Vpadnuté líca a oči
  • Vpadnuté mäkké miesto na hornej časti lebky
  • Apatia alebo podráždenosť

Príznaky dehydratácie u dospelých:

  • Extrémny smäd
  • Sucho v ústach
  • Malé množstvo moču a menej časté močenie
  • Tmavší moč
  • Ospalosť, závraty, točenie hlavy
  • Zmätok
  • Bolesť hlavy

Závažné príznaky dehydratácie:

  • Zmätenosť, halucinácie
  • Nízky krvný tlak
  • Únava, slabosť, malátnosť
  • Nevoľnosť
  • Pokožka stráca svoju pružnosť
  • Krvavá alebo čierna stolica
  • Podráždenosť
  • Možný šok a smrť
Čo jesť pri hnačke
Foto: Freepik

Diéta pri hnačke, ktoré potraviny vám pomôžu zastaviť hnačku?

Vo chvíli, keď je priebeh hnačky najhorší, sa odporúča konzumovať iba sušienky namočené v slabom odvare z vlažného čierneho čaju pri teplote asi 38 °C. Je dôležité, aby ste do tela dostali tekutiny a elektrolyty. Ideálna diéta pri hnačke pozostáva napríklad zo slabých vývarov z netučného chudého mäsa, ako sú kuracie prsia, ryžovej kaše s mäkkou strúhanou mrkvou, strúhaných jabĺk alebo jablkovej šťavy, roztlačených banánov a zemiakovej kaše.

Je dôležité, aby jedlá neboli príliš slané ani sladené. Nič by sa nemalo jesť hltavo, najlepšie po lyžičkách a pomaly. Po hnačke sa odporúča držať diétu dva týždne.

Čo jesť pri hnačke:

  • Sušienky
  • Ryžová kaša
  • Nastrúhané jablká alebo jablkové pyré
  • Roztlačené banány
  • Slabé vývary
  • Chudé mäso (kuracie prsia bez kože, chudé mleté hovädzie mäso)
  • Zemiaky
  • Varená koreňová zelenina
  • Malé množstvo tuku, napríklad kúsok masla na sušienke

Diéta pri hnačke u detí

Ako sme už spomenuli, u detí do piatich rokov je hnačka jedným z ochorení, ktoré by sa nemali podceňovať. Ak hnačka trvá dlhšie ako dva dni, mali by ste s dieťaťom navštíviť lekára, ktorý vám poskytne presné informácie o ďalšom postupe, prípadne zabezpečí ďalšie vyšetrenia.

Vo všeobecnosti sa neodporúča prestať dojčiť deti, ktoré sa ešte dojčia, ale ak už svoje dieťa kŕmite náhradami materského mlieka, mali by ste byť opatrní, aby ste sa neprekrmovali. Novým odporúčaním je čo najskôr sa vrátiť k normálnej zdravej a vyváženej strave, na rozdiel od predtým odporúčanej tzv. BRAT diéty (banány, ryža, jablká (Apples), toasty). Odporúča sa obmedziť sladké nápoje a jedlá.

Čo nejesť a nepiť pri hnačke, resp. akým potravinám sa vyhýbať

Počas hnačkového ochorenia je potrebné vyhýbať sa potravinám, ktoré by mohli dráždiť tráviaci trakt. Je dôležité nekonzumovať žiadne potraviny, ktoré spôsobujú nadúvanie a obsahujú veľké množstvo nerozpustnej vlákniny:

  • Brookish zelenina
  • Listová zelenina
  • Ovocie (bobule)
  • Strukoviny

Je tiež potrebné vylúčiť akékoľvek mastné jedlá a mliečne výrobky. Rozhodne sa neodporúča jesť vyprážané jedlá, piť kávu, sladené nápoje a alkohol. „Hnačková diéta“ by mala byť nevýrazná a jemná, bez použitia soli alebo cukru. Štruktúra krmiva by mala byť mäkká, čo je dôležité pre ľahké trávenie vlákniny, ktorá sa mechanicky rozomelie ešte pred požitím.

Čo nejesť a nepiť pri hnačke:

  • Mlieko a mliečne výrobky
  • Vyprážané, mastné a tučné jedlá
  • Pikantné a silne korenené potraviny
  • Polotovary
  • Bravčové mäso a mastné mäso
  • Sardinky a iné tučné ryby
  • Surová zelenina
  • Rebarbora
  • Cibuľa
  • Kukurica
  • Citrusy (citrón, limetka, pomaranč, mandarínka)
  • Ostatné ovocie (ananás, čerešne, bobuľovité ovocie s jadierkami, hrozno, ríbezle, figy)
  • Alkohol
  • Káva, sladené nápoje a nápoje s obsahom kofeínu
  • Umelé sladidlá

Ako zmierniť svrbenie alebo pálenie počas hnačky?

Samotná hnačka je spojená s viacerými nepríjemnými sprievodnými príznakmi, ktoré sú spôsobené častými návštevami toalety a opakovaným dráždením konečníka. Najčastejšie príčiny ťažkostí spojených s hnačkou sú:

  • Svrbenie
  • Burning
  • Bolesť pri cvičení

Na úľavu od pálenia, svrbenia alebo bolesti pri hnačke môžete vyskúšať nasledujúce typy:

  • Nepoužívajte toaletný papier, ale choďte rovno do vane alebo sprchy, umyte konečník a potom ho osušte mäkkým uterákom, netrite oblasť
  • Posaďte sa na chvíľu do kúpeľa s niekoľkými centimetrami vlažnej vody, potom osušte postihnuté miesto mäkkým uterákom bez trenia
  • V lekárni sú k dispozícii aj rôzne masti a možno použiť aj krém na hemoroidy

Cestovateľská hnačka

Hnačka sa často vyskytuje u vášnivých cestovateľov, najmä pri cestovaní do teplých, exotických krajín a krajín s vlhkým podnebím. Ide o krajiny Ázie, Blízkeho východu, Afriky, Strednej a Južnej Ameriky a Mexika. Hnačkové ochorenia najčastejšie spôsobujú baktérie a vírusy prítomné vo vode a v pôde, napríklad E. coli. Prispieť k tomu môže aj stres, jet lag, únava a konzumácia nezvyčajných potravín.

Pred cestou do týchto destinácií je možné sa dať zaočkovať a dodržiavať cestovné pravidlá šiestich „o“: obchod, originál, otvoriť, olúpať, omyť, ovariť. Rozhodne sa neodporúča piť vodu z vodovodu, a to ani pri sprchovaní. Je dobré mať zásoby balenej vody, ktorú môžete používať na všetko vrátane umývania zubov alebo umývania ovocia a zeleniny. Mali by ste si dávať pozor na kocky ľadu v nápojoch, ktoré môžu byť vyrobené z vody z vodovodu.

Prevencia hnačky

Kľúčom k prevencii hnačkových ochorení je jednoznačne hygiena. Časté umývanie rúk, umývanie potravín pred konzumáciou, dostatočné varenie a správne skladovanie potravín. Odporúča sa tiež jesť zdravú, vyváženú stravu bohatú na živiny a vlákninu a vyhýbať sa príliš mastným, koreneným, sladkým a slaným jedlám. Neprejedajte sa a nepreháňajte to s alkoholom, kávou a sladenými nápojmi.

Podobné články

Back to top button