Zdravie

Pomelo - kalórie (kcal a KJ), vitamíny a recepty

Pomelo, shedock, jabong alebo jambola sú názvy najväčšieho citrusového ovocia na svete. Je to pôvodná nehybridná odroda, z ktorej hybridizáciou vznikli ďalšie. Práve jeho potomok, grapefruit, sa uvádza ako príklad chuti, ktorú toto exotické ovocie vyniká. V krajinách svojho pôvodu je nielen obľúbenou pochúťkou, ale aj neodmysliteľnou súčasťou rôznych festivalov a sviatkov. V našich obchodoch však často zostáva na pultoch bez povšimnutia.

V tomto článku vám povieme, prečo by ste pri najbližšej návšteve supermarketu nemali nechať tento citrus bez povšimnutia. Povieme vám, ako si vybrať najšťavnatejšie a najchutnejšie ovocie, aké vitamíny a minerály pomelo obsahuje, aké sú jeho výživové vlastnosti a recepty, v ktorých vynikne jeho chuť.

Čo je pomelo? Odkiaľ pochádza a ako sa k nám dostalo?

Pomelo sa opisuje ako ovocie v tvare kvapky, konkrétne citrusové ovocie, typicky sfarbené do svetlozelenej až žltej farby s bielou dužinou. Vzhľadovo pripomína prerastenú hrušku a v našich obchodoch váži zvyčajne okolo jedného kilogramu. Bežne však dorastá až do dvojnásobnej veľkosti. Ako najväčší citrus na svete sa označuje latinskými názvami Citrus MaximaCitrus Grandisor.

Prvá zmienka o pomelo sa objavuje v Číne v 1. storočí pred naším letopočtom. Predpokladá sa, že spolu s mandarínkoupomarančom pochádza z oblasti juhovýchodnej Ázie a Malajzie, kde je dodnes veľmi obľúbený. Jeho kvety sa používajú aj na výrobu parfumov a jeho dužina sa používa na výrobu liekov. Pomelo predstavuje spolupatričnosť, prosperitu a šťastie, a preto je neoddeliteľnou súčasťou rôznych osláv, napríklad čínskeho nového roka. Často sa nachádzajú aj na oltároch, pretože predstavujú spojenie medzi zosnulými predkami a ich potomkami.

V 17. storočí priniesol pomelo do Nového sveta kapitán Shaddock, po ktorom zdedilo jedno zo svojich mien. Sadenice boli vysadené na Jamajke a Barbadose. V 20. storočí boli prvé stromy pomela vysadené v USA, ale tu nie sú také populárne ako v Karibiku.

Stálezelené stromy pomelo sa dnes pestujú v mnohých subtropických a tropických oblastiach. Najväčšími pestovateľmi sú Čína, Vietnam, USA, Mexiko, Južná Afrika, Thajsko, Sudán, Turecko a Izrael.

Různé druhy citrusů
Foto: Freepik

Odrody a varianty pomela

Rôzne odrody pomela sa líšia najmä vizuálne. Rozdiel je viditeľný najmä vo farbe dužiny, ktorá môže mať farbu od bledožltej až po tmavoružovú, takmer ako grapefruit. Môžu sa líšiť aj chuťou, ktorá môže byť sladká až mierne horká a kyslá.

  • Sweetie: Jeden z mladších hybridov, ktorý vznikol krížením pomela a grapefruitu. Šupka je viac zelená. Nazýva sa grapefruit Oroblanco (Kalifornia) alebo Jaffa Sweetie (Izrael), čím sa rozlišuje miesto pôvodu hybridu.
  • Thong dee: Označuje sa aj ako Khao Thongdi alebo Golden. Je to odroda z Thajska, ktorá sa vyznačuje najmä svojou veľkosťou. Obyčajne je bez semien, veľmi šťavnatá s ružovkastou dužinou.
  • Chandler: pravdepodobne najobľúbenejšia odroda. Je takmer dokonale okrúhla, stredne veľká až veľmi veľká s hladkou šupkou s ružovým nádychom. Dužina je ružová až mierne načervenalá. Pomerne šťavnatá, sladká, menej kyslá so semenami
  • Medová: Táto odroda pochádza z Číny a u nás je najrozšírenejšou odrodou. Dužina je bez semien, sladkastá a takmer priehľadná. Farba kôry sa mení od zelenej po žltú.
  • Goliáš: Táto odroda sa pestuje v Číne a Izraeli. Plody majú hruškovitý tvar so žltozelenou šupkou a dužinou. Sú sladké s minimálnou horkou kyslosťou.
  • Nam roi: Odroda pochádzajúca z Vietnamu. Takmer bez semien, príjemne sladká.

Výživové hodnoty pomela (150 g): kalórie, kJ, kcal, vitamíny a minerály

Tabuľka s výživovými hodnotami jedného pomela (150 g)
Pomelo – nutričné hodnoty v jednom kuse ovocia (150 g)
Energetická hodnota42 kcal (174 kJ)
Bielkoviny0,76 g
Sacharidy (z toho cukry)10 g (7 g)
Tuky0,04 g
Nasýtené mastné kyseliny0 g
Cholesterol
Vláknina1 g
Soľ0 g
Voda89 g

Okrem nutričných hodnôt z tabuľky nájdete v pomelu aj nasledujúce živiny:

  • Vitamín B6
  • Vitamín B1
  • Vitamín C
  • Vitamín A
  • Vitamín B2
  • Zinok
  • Vápnik
  • Sodík
  • Horčík
  • Fosfor
  • Železo
  • Mangán
  • Draslík

Pomelo je veľmi bohaté na vitamín C, 100 g obsahuje 75 % dennej dávky tohto prospešného antioxidantu. Pomáha naštartovať náš imunitný systém a chráni pred rozpadom buniek a usadzovaním voľných radikálov. Z mikroživín vyniká obsahom draslíka, ktorý pomáha znižovať krvný tlak, a železa, ktorého majú nedostatok najmä ženy v reprodukčnom veku. Pomelo obsahuje 89 % vody, a preto je dobrým zdrojom tekutín, najmä v letných mesiacoch.

Pomelo a redukčná diéta

Pomelo sa považuje za jednu z najmenej kalorických potravín na svete. Je preto skvelým pomocníkom nielen pri redukčných diétach. Jeho zdravotné výhody a lahodná chuť by ho mali ľahko posunúť na vrchol vášho jedálnička. Vláknina obsiahnutá v tomto ovocí prispieva k pocitu sýtosti. Ako každé ovocie, aj pomelo je skvelou náhradou sladkostí.

S 10 g sacharidov na 100 g však nie je vhodné pre najprísnejšiu verziu nízkosacharidovej diéty – keto diétu. Cieľom tejto diéty je dostať sa do stavu ketózy, ktorý možno dosiahnuť po dlhodobej konzumácii nízkeho množstva cukru. Tento limit je zvyčajne 50 g sacharidov denne, niekedy sa uvádza menej. Ovocie má veľmi vysoký obsah fruktózy, preto sa neodporúča konzumovať ho v prvých týždňoch keto diéty.

Možné riziká konzumácie pomela

Podobne ako grapefruit, aj pomelo obsahuje rastlinné látky, ktoré môžu interagovať s niektorými liekmi. Opatrní by mali byť ľudia, ktorí užívajú lieky na riedenie krvi, lieky na vysoký krvný tlak alebo podstupujú rádioterapiu. V takýchto prípadoch je vhodné konzultovať konzumáciu pomela s lekárom.

Ako si vybrať zrelé pomelo?

Obdobie, keď máte najlepšiu šancu vybrať si najšťavnatejšie a najsladšie pomelo, je od decembra do februára. Vyberajte si tie so svetlejšou, žltou šupkou. Keď zdvihnete pomelo, malo by byť vzhľadom na svoju veľkosť ťažké. Ľahké plody sú pravdepodobne znakom sušenia a dlhého skladovania, takže pravdepodobne nejde o čerstvý kus. Šupka by mala byť neporušená, bez viditeľných škvŕn alebo mäkkých miest, ale môže byť mierne zvrásnená a nie úplne hladká. Z dôvodu rýchleho vysušenia plodov kupujte pomelo predávané vo fólii.

Ako správne skladovať pomelo?

Pomelo vydrží pri izbovej teplote približne týždeň, niekedy aj dva. V chladničke vydrží dlhšie. Rovnako ako iné citrusové plody, ani pomelo po odtrhnutí zo stromu nedozrieva, preto ho netreba nechávať vonku.

Recepty s pomelom – na čo ho môžem použiť?

Pomelo je o niečo menej šťavnaté ako napríklad pomaranč, ale aj tak obsahuje veľa šťavy, ktorá sa dá použiť ako prísada do rôznych jedál alebo smoothies. Je skvelé do sladkých aj slaných jedál. Grilované mäso, osviežujúce šaláty a sladké dezerty. Sušená alebo kandizovaná kôra pomela sa bežne používa v ázijskej kuchyni.

Najskôr však musíte z pomela získať jeho poklad – dužinu. Tú okrem pomerne odolnej šupky chráni aj hrubá vrstva bielej jadroviny. Ideálne je odrezať vrchnú časť pomela, aby sme videli, kde začína dužina. Potom nožom urobíme pozdĺžne rezy cez kôru a jadrovník a potom odlúpneme jednotlivé segmenty. Vnútorná dužina je tiež rozdelená na segmenty oddelené horkou blanou, ktorú môžete jednoducho odstrániť prstami alebo nožom. Dužina pomela zvyčajne obsahuje niekoľko semien.

Vietnamský šalát s pomelom

Tento recept ponúka originálny pohľad na kombináciu sladkých a slaných chutí. Citrusy sa hodia k mäsu a morským plodom a spojenie chutí ázijskej kuchyne určite prebudí vaše chuťové bunky. Tento šalát sa výborne hodí aj do redukčnej diéty. Je plný bielkovín, vlákniny, vitamínov a obsahuje minimum tuku.

Čo budete potrebovať:

  • 240 g kreviet (veľké ošúpte a odstráňte stredovú žilu)
  • 120 g kuracích pŕs
  • ¼ šálky nasekaných lístkov mäty
  • 2 polievkové lyžice listov koriandra (možno použiť petržlenovú vňať)
  • ¼ šálky nasekaných makadamových orechov (možno nahradiť arašidmi)
  • 1 stredne veľké pomelo
  • 2 karamelizované nakrájané šalotky
  • ½ čajovej lyžičky soli
  • 1 nadrobno nakrájaná mrkva
  • 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
  • (1 polievková lyžica rybej omáčky)
  • ¼ čajovej lyžičky cukru
  • 1 zelená paprika
  • 3 strúčiky cesnaku (jemne nasekané)

Postup:

  1. Naplňte panvicu do 2/3 vodou a soľou.
  2. Vodu priveďte do varu na miernom ohni.
  3. Keď voda začne vrieť, vložte do nej krevety.
  4. Keď sa krevety začnú obracať, vyberte ich, odložte a nechajte vychladnúť.
  5. Kuracie mäso nakrájajte a opečte na panvici
  6. Po opečení ho vyberte a nechajte vychladnúť
  7. Pomelo ošúpeme a nakrájame na kúsky s priemerom približne 1 cm
  8. V miske zmiešajte limetkovú šťavu, rybiu omáčku, cukor, chilli a cesnak. Miešajte, kým sa cukor nerozpustí.
  9. Vo väčšej miske zmiešajte kuracie mäso, krevety, mätu, makadamové orechy, koriander, vyprážané šalotky a zalejte dresingom. Dobre premiešajte.
  10. Vychutnajte si!

Osviežujúci džem z pomela

Hľadáte niečo sladké na jedenie? Tento džem vás nenechá chladnými ani v zimných mesiacoch. Je skvelý napríklad na chlebe s maslom alebo so syrom. Vyskúšajte túto vitamínovú bombu.

Čo budete potrebovať:

  • 400 g pomela
  • 500 g cukru
  • 200 g vody
  • 1 jablko
  • 1 tyčinka škorice
  • Šťava z polovice citróna

Postup:

  1. Pomocou škrabky na zemiaky ošúpte vrchnú vrstvu šupky a snažte sa ošúpať čo najmenej bielej kôry.
  2. Odlúpnite vrchnú časť šupky a odstráňte vrchnú vrstvu šupky.
  3. Ošúpanú šupku nakrájajte na tenké pásiky dlhé asi 1,5 cm.
  4. Jadro z pomela vložte do mixéra a rozmixujte.
  5. Ošúpte jablko a odstráňte jadrovník.
  6. Rozmixovanú šťavu z pomela nalejte do hrnca, pridajte nakrájanú šupku, cukor, vodu a škoricu.
  7. Priveďte do varu a varte, kým nedosiahne požadovanú konzistenciu (približne 35 – 40 min).
  8. Tesne pred dokončením pridajte do zmesi citrónovú šťavu, premiešajte, odstráňte škoricu a stiahnite z ohňa.
  9. Či je džem hotový, zistíte tak, že necháte malé množstvo vychladnúť, skontrolujete konzistenciu alebo necháte zmes variť o niečo dlhšie.
  10. Džem nechajte vychladnúť asi 10 minút.
  11. Uchovávajte v sterilizovaných sklenených nádobách.
  12. Vychutnajte si ho!

Šalát z pečeného ružičkového kelu a pomela

Ružičkový kel a pomelo… Čo sa stane, keď skombinujete dve potraviny, nad ktorými nejeden stravník ohŕňa nos? Táto nečakaná kombinácia ingrediencií a chutí vás určite príjemne prekvapí. Navyše je plná vitamínov a vlákniny a zasýti vás na dlhý čas.

Čo budete potrebovať:

  • ½ šálky cukru
  • 1 škoricový struk
  • 5 hviezdičiek anízu
  • 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
  • 1 veľké pomelo
  • 0,5 kg ružičkového kelu
  • 2 šalotky
  • 3 lyžice olivového oleja
  • Veľká hrsť čerstvého nasekaného koriandra (možno použiť petržlenovú vňať)
  • Soľ a korenie podľa chuti

Na dresing:

  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
  • 2 lyžice zvyšnej marinády z pomela (pozri nižšie)
  • ¼ čajovej lyžičky soli

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 200 °C
  2. Marináda. Miešajte, kým sa cukor nerozpustí. Pomaly priveďte do varu a varte asi 1 minútu, stiahnite z ohňa a pridajte 1 lyžicu citrónovej šťavy. Odstavte a nechajte vychladnúť.
  3. Pomelo ošúpeme, z jednotlivých segmentov odstránime dužinu a nakrájame ich na približne 1 x 1 cm veľké kúsky.
  4. Vložte pomelo do marinády na približne 1 hodinu (čím dlhšie, tým lepšie).
  5. Pomelo scedíme a marinádu necháme v dresingu.
  6. Umyte ružičkový kel, odstráňte stonky a prekrojte ho na polovicu.
  7. Šalotku ošúpeme a nahrubo nakrájame.
  8. Na plech položte papier na pečenie a rozložte naň kel a šalotku. Pokvapkajte olejom, soľou a korením.
  9. Pečte približne 20 minút, vyberte a nechajte vychladnúť.
  10. Pomocou metličky zmiešajte prísady na dresing.
  11. Pomelo a ružičkový kel dajte do veľkej misy a zalejte dresingom. Dôkladne premiešajte.
  12. Vychutnajte si!

Podobné články

Back to top button