Vajíčka - kalórie a ako dlho variť natvrdo, na mäkko a na hniličku
Vajcia sú jednou zo základných zložiek stravy ľudí na celom svete. Sú dostupným a bohatým zdrojom bielkovín, vitamínov a minerálov. Na našich tanieroch žiaria v hlavnej úlohe sýtych raňajok alebo chutných nátierok, vo vedľajšej úlohe ako kvapky do polievok a niekedy nepozorovane ako súčasť súboru rôznych ciest a náplní.
V tomto článku sa budeme venovať všetkému, čo chcete vedieť o vajciach. Od ich nutričných hodnôt, obsahu kalórií a bielkovín, cez to, ako ich udržať čo najdlhšie čerstvé, až po ich prípravu na rôzne spôsoby. Pozrieme sa aj na rôzne druhy vajec. Ako sa napríklad líši pštrosie vajce od slepačieho? A mali by ste sa obávať cholesterolu vo vajciach?
📝Obsah
Nie je vajce ako vajce – nutričné hodnoty, kcal, kJ, vitamíny a minerály
Keď sa povie vajce, každý si predstaví škatuľku s desiatimi slepačími vajcami. Toto spojenie vajec so sliepkami nie je vôbec náhodné. Až 92 % vajec na českom trhu tvoria slepačie vajcia, ale čo iné vajcia z menších druhov hydiny? Aký je medzi nimi rozdiel a líšia sa výživovou hodnotou?
Vajcia sú bohatým zdrojom bielkovín, ktoré sa považujú za lepšie stráviteľné ako bielkoviny obsiahnuté v mäse a mliečnych výrobkoch. Sú bohatým zdrojom vitamínu B12, ktorý je dôležitý pre tvorbu červených krviniek, syntézu DNA a správnu funkciu nervových buniek.
Obsahujú aj vitamín D, ktorého má nedostatok väčšina svetovej populácie, od detí až po starších ľudí. Je dôležitý pre zdravie kostí a kĺbov, podporuje zdravie centrálnej nervovej sústavy a spomaľuje nástup demencie, Alzheimerovej choroby a depresie. Ďalšou mikroživinou obsiahnutou vo vajciach je železo, ktoré je dôležité pre tvorbu hemoglobínu, ktorého nedostatok spôsobuje anémiu a únavu.
Vajcia sú súčasťou viacerých diét (napríklad paleo diéty, keto diéty, ale aj prerušovaného hladovania alebo jeho extrémnejšej verzie (OMAD), ktoré sú určené na chudnutie aj naberanie hmotnosti. Skutočnosť, že vajce obsahuje úplne všetko potrebné na vytvorenie nového života, z neho robí mimoriadne vyváženú potravinu, ktorú by mal v určitom množstve konzumovať takmer každý.
Kuracie vajcia (100 g)
Sliepacie vajce – nutričné hodnoty na 100 g | |
---|---|
Energetická hodnota | 151 kcal (634 kJ) |
Bielkoviny | 12 g |
Sacharidy (z toho cukry) | 0,94 g (0,34 g) |
Tuky | 11 g |
Cholesterol | 431 mg |
Vápnik | 54 mg |
100 g sú približne dve malé vajcia. Slepacie vajcia majú veľmi krehkú a tenkú škrupinu, ktorú môžete ľahko rozbiť o okraj misky alebo hrnca. Farba škrupiny môže mať rôzne odtiene hnedej, bežne je aj biela, ale môže byť sfarbená aj svetlozelene alebo modro.
Prepeličie vajcia (100 g)
Prepeličie vajce – nutričné hodnoty na 100 g | |
---|---|
Energetická hodnota | 165 kcal (690 kJ) |
Bielkoviny | 14 g |
Sacharidy (z toho cukry) | 0,8 g (0,4 g) |
Tuky | 12 g |
Cholesterol | 844 mg |
Vápnik | 64 mg |
Tieto malé škvrnité vajíčka zvyčajne vážia od 13 do 20 g. V Európe sa používajú najmä v gurmánskej kuchyni, ale v iných častiach sveta sa konzumujú oveľa častejšie. V Južnej Amerike a juhovýchodnej Ázii ich často nájdete na stánkoch pouličných predavačov. Známym filipínskym jedlom je kwek-kwek – prepeličie vajíčka v cestíčku vyprážané vo fritéze. V Kórei a Vietname sa predávajú varené vo vrecúškach ako lacné občerstvenie k pivu a v Japonsku sa prepeličie vajíčka podávajú varené a surové so suši a často sa nachádzajú v obedových boxoch bento.
Pštrosie vajce (100 g)
Pštrosie vajce – nutričné hodnoty na 100 g | |
---|---|
Energetická hodnota | 149 kcal (624 kJ) |
Bielkoviny | 12,5 g |
Sacharidy | 0,6 g |
Tuky | 5 g |
Cholesterol | 372 mg |
Vápnik | 64 mg |
Jedno pštrosie vajce môže vážiť až 1,3 kg. Kaloricky obsahuje približne 24 až 28 slepačích vajec. Škrupina vajca, ktorá môže mať priemer až 15 cm, je veľmi tvrdá. Na jeho otvorenie sa používa nôž na maslo alebo sa do škrupiny vyvŕtajú dva otvory pomocou elektrickej akumulátorovej vŕtačky. Žĺtok tvorí len 20 % pštrosieho vajca. Chuť sa opisuje ako maslová a intenzívnejšia ako u slepačích vajec.
Kačacie vajcia (100 g)
Kačacie vajcia – nutričné hodnoty na 100 g | |
---|---|
Energetická hodnota | 179 kcal (750 kJ) |
Bielkoviny | 13 g |
Sacharidy | 1 g |
Tuky | 13 g |
Cholesterol | 680 mg |
Vápnik | 64 mg |
Kačacie vajcia majú o niečo hrubšiu a odolnejšiu škrupinu. Ak ju chcete rozbiť, musíte do nej udrieť o niečo silnejšie ako do slepačieho vajca. Vďaka hrubšej škrupine zostáva dlhšie čerstvé. Žĺtok kačacieho vajca je v pomere k bielku výrazne väčší, čo mu dodáva krémovú štruktúru a bohatšiu chuť. U nás sa s ním často nestretávame, ale v juhovýchodnej Ázii je to vyberaná pochúťka. Známe sú napríklad balut – čínske kačacie vajce so zárodkom – a pidan – čierne nakladané kačacie vajce.
Husacie vajcia (100 g)
Husacie vajce – nutričné hodnoty na 100 g | |
---|---|
Energetická hodnota | 181 kcal (757 kJ) |
Bielkoviny | 14 g |
Sacharidy (z toho cukry) | 1 g |
Tuky | 13 g |
Cholesterol | 852 mg |
Vápnik | 66 mg |
Husacie vajcia sú približne trikrát väčšie ako slepačie a dvakrát väčšie ako kačacie. Podobne ako kačacie vajcia majú výraznejšiu vaječnú chuť. Dajú sa kúpiť od farmárov, ale zvyčajne len v jarnom období. Zatiaľ čo sliepky boli vyšľachtené tak, aby znášali od jari do jesene, v prípade husí to tak nie je. Husi znášajú najlepšie, keď je počas dňa len 10 hodín svetla, takže toto obdobie je veľmi krátke. Počas sezóny znesie jedna hus približne 20 až 40 vajec v závislosti od druhu.
Vajcia a cholesterol – koľko vajec denne môžete zjesť?
Dá sa povedať, že v posledných desiatich rokoch došlo k očisteniu povesti vajec. Nie je to tak dávno, čo sa táto „superpotravina“ považovala za zdraviu nebezpečnú. Obsah cholesterolu vo vaječnom žĺtku vyvolával obavy. Novšie štúdie však ukázali, že cholesterol vo vajciach nemá na ľudský organizmus taký negatívny vplyv ako iné zdroje (oleje alebo tučné mäso). Naopak, pri konzumácii jedného vajca denne sa pozoroval pozitívny vplyv na hladinu cholesterolu.
Vajíčko má pravdepodobne zlú povesť skôr kvôli kombinácii, v ktorej sa najčastejšie podáva – vyprážané na panvici so slaninou alebo iným zdrojom nasýtených mastných kyselín, ideálne na masti s minimom zeleniny. Táto kombinácia je potom bohatým zdrojom nasýtených a transmastných kyselín, ktoré pri nadmernej konzumácii negatívne ovplyvňujú hladinu cholesterolu.
Vo vyváženej zdravej strave bohatej na vlákninu, vitamíny a minerály nie sú nebezpečné ani tri vajcia denne. Sú vyváženým zdrojom bielkovín, obsahujú všetky esenciálne mastné kyseliny a majú nízky glykemický index.
Ako správne skladovať vajcia?
Záleží na tom, či sú vajcia umyté. Škrupina vajec má na sebe neviditeľnú ochrannú vrstvu, ktorá zabraňuje prenikaniu baktérií a vzduchu, ale ak sa vajcia po zbere umyjú, táto vrstva sa naruší.
Kupované vajcia, ktoré boli umyté, by sa mali okamžite uložiť do chladničky. To isté platí aj pre vajcia, ktoré už boli v chladničke. V opačnom prípade sa vajcia môžu skladovať mimo chladničky v chladnejšej časti kuchyne bez svetla. V chladničke by sa mali uchovávať na mieste so stálou teplotou od 0 °C do 7 °C, najlepšie v kartónovej škatuli. Rozhodne neumiestňujte vajcia do dverí chladničky, kde teplota kolíše.
Ako dlho zostanú vajcia čerstvé?
Čerstvosť vajec zistíte tak, že ich rozklepnete; čím viac je žĺtok tekutý, tým sú staršie. Pri izbovej teplote vydržia približne týždeň bez narušenia tejto štrukturálnej integrity. Neumyté vajcia vydržia až dva týždne, ideálne je však spotrebovať ich do týždňa od ich vyzdvihnutia. V chladničke môžu vydržať až 49 dní.
Ako zistím, že je vajce pokazené?
Pre niektorých môže byť otázka „Ako zistím, že je vajce pokazené?“ trochu hlúpa. Veď každý, kto niekedy rozbil pokazené vajce, vie, aký zápach vydáva a že celé jedlo, do ktorého bolo vajce pridané, môže bez ďalšieho premýšľania vyhodiť. Zhnité vajce vydáva silný zápach pripomínajúci síru a okrem toho, že je veľmi nepríjemný, sa aj ťažko vetrá.
Ako sa teda vyhnúť takémuto nepríjemnému zážitku? Ak máte podozrenie, že by vaše vajce mohlo byť pokazené, skúste si k nemu pred rozlúsknutím privoňať. Škrupina vajíčka je porézna a zápach by mal byť badateľný aj cez ňu. Ak si stále nie ste istí, urobte test ponorením. Naplňte dostatočne veľkú nádobu vodou a opatrne do nej vložte vajce. Čerstvé vajce vždy klesne na dno. Skazené vajce bude plávať kvôli nahromadenému plynu. A dokonca ani vajce, ktoré je vo vode „na stojato“, už nie je čerstvé.
Varenie vajec tisíckrát inak
Nie každý má rád vajcia uvarené natvrdo mnohí z nás si radi pochutnajú na tekutom alebo úplne tekutom žĺtku. Ako však pripraviť túto pochúťku bez toho, aby bol bielok tekutý, alebo dokonca celé vajce surové?
Všeobecné tipy, ako pripraviť vajcia:
- Vajíčko by malo mať pred varením izbovú teplotu. Včas ich vyberte z chladničky.
- Do vody môžete pridať trochu octu a soli, aby ste zabránili roztečeniu bielka.
- Vajíčka vložte do studenej, vlažnej alebo vriacej vody.
- Varenie vajec vložených do vriacej vody je lepšie načasovať a potom znížiť teplotu. Teplotný šok však môže byť pre vaječnú škrupinu príliš silný, aj keby mali izbovú teplotu.
- Čas varenia presne načasujte, aby ste dosiahli požadovaný výsledok.
- Vajíčka vždy varte v malom hrnci s veľkým množstvom vody, aby boli ponorené.
Ako variť vajcia na mäkko?
Vajíčko uvarené na mäkko je takmer úplne uvarený bielok a úplne zohriaty, ale tekutý žĺtok.
Pomocou polievkovej lyžice vložte vajce do vriacej vody a varte 2 – 3 minúty v závislosti od veľkosti.
Ako uvariť vajcia na hniličku alebo vajcia na sliepku
Zhnité alebo pošírované vajcia sú zvyčajne uvarené s tuhým bielkom a mierne tekutým, oranžovým žĺtkom.
Vajíčka vložte do vriacej vody pomocou polievkovej lyžice. Ideálne je urobiť malý zárez na širšej (spodnej) strane. V závislosti od veľkosti vajíčka varte 4 – 5 minút.
Ako uvariť vajcia natvrdo?
Vajíčka uvarené natvrdo sú úplne uvarené, tuhý je nielen bielok, ale aj žĺtok, ktorý varením zmenil farbu skôr na žltú.
Vajíčka opatrne vložte do vriacej vody. V závislosti od veľkosti varte 7 až 10 minút. Dlhšie varenie žĺtok vysuší. Vajcia uvarené natvrdo sa výborne hodia na prípravu najrôznejších nátierok a šalátov. Dobre sa kombinujú s bylinkovou soľou.
Ako účinne olúpať vajcia?
Trik, ako účinne olúpať vajcia, spočíva v ich rýchlom ochladení. Po vybratí vajec z vriacej vody ich okamžite vložte pod tečúcu studenú vodu, aby ste dosiahli rovnomerné ochladenie. Vajíčka môžete olúpať z užšieho konca pred alebo po ochladení. Po ochladení fúkajte do otvoru a olúpte vajce. Vajíčko by nemalo byť studené.
Vajíčko pošírované
Čo je pošírované vajce? Je to len iný názov pre volské oko, v angličtine známe ako „sunny side up“ alebo „fried egg„. Typické pošírované vajcia s uvareným bielkom a ešte tekutým žĺtkom sú súčasťou tradičných anglických a amerických raňajok.
Rozpáľte panvicu, pridajte trochu oleja a rozklepnite vajce na okraj. Počkajte, kým bielok nezbeleje a nezostane pevný. Ak máte radšej viac uvarený žĺtok, počkajte dlhšie alebo ho prepichnite vidličkou.
Stratené alebo zakalené vajce
Stratené alebo zakalené vajce je len iný názov pre vajíčko. Pripravuje sa rýchlym varením vajíčka rozklepnutého do vriacej vody s octom. Výsledkom je uvarený bielok s tekutým zohriatym žĺtkom.
Výraz pošírované vajíčko sa používa aj pre vajíčko pošírované. Tejto technike varenia vajec sa vyhýba nejeden skúsený amatérsky kuchár.
Ako uvariť pošírované vajce?
- Príprava je jednoduchšia vo vyššom, užšom hrnci.
- Dajte zovrieť vodu a keď sa začnú na dne hrnca objavovať bublinky, pridajte 50 ml octu a opäť počkajte, kým neuvidíte bublinky.
- Vodu nevarte a nesoľte.
- Kým sa voda zohrieva, rozklepnite samostatne jedno vajce do malej misky alebo šálky.
- Keď uvidíte vo vode bublinky, odstráňte hrniec zo sporáka (plameň nechajte zapnutý) a pomocou lyžice vytvorte silný vír.
- Z malej výšky rýchlo nalejte do víru jedno vajce.
- Akonáhle je pokryté bielkom, ktorý začne bieliť, vráťte hrniec na sporák a varte na strednom ohni približne 3 minúty.
- Hotové pošírované vajce vyberte z hrnca pomocou dierkovanej naberačky alebo lyžice.
Vajíčka Benedikt
Vajíčka Benedikt sa vzťahujú na spôsob podávania strateného vajíčka. Na upečené pečivo (najčastejšie anglický muffin) rozložte plátok salámy (šunky alebo chudej salámy), pridajte pošírované vajce a ozdobte domácou holandskou omáčkou a štipkou čerstvo mletého korenia.
Turecké vajcia
Turecké vajcia, známe aj ako cilbir, je názov pokrmu so stratenými vajcami. Namiesto holandskej omáčky tu použijeme domáci dresing, na ktorý budete potrebovať:
- potrebujeme: 1 strúčik cesnaku
- 1 malú hrsť kôpru
- 1 grécky jogurt
- Soľ a korenie
- Prísady zmiešajte v miske.
Ďalej budete potrebovať:
- potrebujete: 2 polievkové lyžice masla
- 1 čajovú lyžičku údenej papriky
- 0,5 lyžičky chilli v prášku
- Na panvici zohrejte maslo, pridajte korenie, premiešajte a odložte.
Na hlbší tanier alebo do misiek dáme jogurt, polejeme ho rozpusteným maslom a pridáme vajce. Ozdobte trochou kôpru a podávajte so zeleninou a toastom.
Škótske vajcia
Škótske vajcia sú vlastne natvrdo uvarené vajcia obalené v mletom mäse a obalené v strúhanke. Výsledný plnený mäsový guľáš sa môže buď vyprážať, alebo piecť v rúre.
Vajíčka v skle
Ide o spôsob konzumácie vajec uvarených na mäkko. Po vybratí zo škrupiny ich vložíme do pohára, pridáme soľ, korenie, maslo a nasekanú petržlenovú vňať. Na spestrenie pridajte obľúbený syr, špenát alebo inú listovú zeleninu a sušené paradajky.