Ako správne zmraziť kukuricu a ako dlho vydrží?
Hoci existuje mnoho spôsobov konzervovania kukurice, mrazenie predstavuje najlepší spôsob, ako splniť požiadavky na bezpečnosť a čerstvosť tejto zeleniny. Takto sa zachová väčšina chuti a zároveň sa maximalizuje trvanlivosť. Ako dlho však kukurica vydrží v mrazničke?
Mrazená kukurica vydrží 6 až 12 mesiacov pri správnom balení a bežnej teplote v mrazničke -17 stupňov Celzia. Ide však predovšetkým o zachovanie chuti. Staršiu kukuricu môžete pokojne konzumovať, len nebude taká dobrá.
Pri skladovaní týchto malých zlatistých kúskov zeleniny však treba zohľadniť aj ďalšie dôležité faktory, najmä ak chceme, aby kukurica zostala čo najlepšia aj úplne čerstvá.
📝Obsah
Pred mrazením blanšírujte
Ovocie a zelenina obsahujú enzýmy, ktoré sa v mrazničke rozkladajú a rýchlejšie strácajú svoju chuť. To je, samozrejme, nežiaduce, preto je potrebné kukuricu pred mrazením blanšírovať.
Blanšírovanie znamená, že kukuricu krátko povaríte a potom ju okamžite vložíte do ľadového kúpeľa. Malo by to byť približne 10 minút vo vriacej vode a potom 10 minút v ľadovej vode. Je to jednoduchý, ale nevyhnutný postup. Pred zmrazením sa uistite, že je kukurica suchá.
Potom sa rozhodnite, či chcete kukuricu odrezať z klasu, alebo si ju necháte. Oba spôsoby sú úplne v poriadku a zachovajú jej chuť.
Zabalte ju do vrecka
Tak ako pri zmrazovaní väčšiny potravín, aj pri mrazení kukurice je potrebné z vrecka odstrániť čo najviac vzduchu. Obyčajné uzatvárateľné vrecko je prijateľné, ale nebudete z neho môcť dostať všetok vzduch, takže skrátite trvanlivosť.
Môžete použiť vákuovo uzatvárateľné vrecká, ktoré odsajú všetok vzduch, čím sa zabezpečia optimálne podmienky mrazenia z hľadiska priestoru zabraného v mrazničke aj dĺžky trvania čerstvosti potravín.
Nezabudnite vrecúška označiť dátumom, aby ste vedeli aspoň približne dátum spotreby. Jedným zo spôsobov, ako zistiť, že vaša kukurica je po dobe spotreby (okrem príšernej chuti), je tvorba farebných škvŕn.
Vďaka čomu kukurica vydrží ešte dlhšie?
Konzervovaná kukurica môže byť bezpečná na konzumáciu 2-5 rokov, hoci všeobecné pravidlo pre konzervované výrobky je 2 roky. Pokiaľ ide o konzervovanú kukuricu, s najväčšou pravdepodobnosťou ju pokazí pleseň. Tá však v zmrzačenej kukurici nie je. Chuť je tiež vo všeobecnosti lepšia v mrazenej kukurici, ale tu sa názory môžu líšiť a je to úplne subjektívna záležitosť.
Dá sa kukurica konzervovať sušením?
Kukuricu možno sušiť podobne ako mnoho iných druhov zeleniny, ovocia a fazule. Konzistencia sa však pri rehydratácii nezachová. Preto sa sušenie hodí skôr ako prísada do polievok alebo omáčok, ale na nič iné.
Čo robiť s prebytkom mrazenej kukurice pred uplynutím dátumu spotreby?
Takže máte v mrazničke päť obrovských vriec kukurice a neviete, čo s nimi. Mali by ste ich vyhodiť alebo darovať? V žiadnom prípade! Na uchovaní kukurice ste si dali záležať a verte mi, že pre ňu nájdete veľa využití.
Mrazená kukurica : Mrazená kukurica bude suchšia. Ideálne je ju preto opiecť na panvici s veľkým množstvom masla alebo margarínu na stredne silnom ohni.
Keď kukurica nasiakne maslom, pridajte soľ, aby sa stratila typická chuť rozmrazenej kukurice. Keď zrná začnú na okrajoch černieť, odstráňte ich z ohňa a môžete jesť. Je to veľmi chutná príloha a môžete ju takto pripraviť aj zo staršej kukurice z mrazničky.
Kukurica na smotane: Ďalším spôsobom, ako kukurici vrátiť trochu vlhkosti a zbaviť ju nežiaducej chuti, je pripraviť krém. Je to trochu zložitejšie ako rýchle smaženie, ale nie o veľa.
Jedným z najlepších spôsobov prípravy krémovej kukurice je zmiešať rozpustené maslo alebo tuk s múkou na zápražku a potom pridať kukuricu spolu s ďalšími potravinami, ktoré doplnia jej chuť, napríklad cibuľou, paprikou alebo bylinkami. Šťavy a chute všetkých týchto ingrediencií spôsobia, že chuť po rozmrazení nebude veľmi výrazná.