Zdravie

Prečo ananás páli ústa a jazyk a ako účinne zabrániť páleniu

Čerstvý ananás môže popáliť ústa a jazyk. Čo to je?

Ananás je pre niektorých ľudí veľmi zdravé a chutné ovocie, ale niektorí ľudia ho v čerstvom stave jednoducho neznášajú. Hoci ide o sladkokyslé ovocie (čo je veľmi bežné pri mnohých druhoch ovocia), konzumácia ananásu znamená aj pomerne nepríjemný vedľajší účinok, t. j. pálenie alebo mravčenie v ústach. Tento stav však nie je cestou alergie alebo prekyslenia, ako by sa mohlo zdať. Prečo ananás páli v ústach a na jazyku?

Ananás obsahuje bromelaín, čo je zmes dvoch enzýmov štiepiacich bielkoviny. Je to účinná žieravá chemická látka, ktorá štiepi aminokyseliny. A vo chvíli, keď zjeme čerstvý ananás, začne rozožierať ochranný povlak jazyka a zvyšku úst, alebo dokonca páliť naše chuťové poháriky, čo vedie k pocitu pálenia alebo mravčenia.

Našťastie sa nemusíte obávať, že tento nepríjemný pocit bude trvať dlho. Telo spálené časti úst opäť rýchlo zregeneruje a v priebehu niekoľkých hodín je všetko opäť plne funkčné.

Ananásový džús
Foto: Freepik

Nemajte obavy, účinok bromelaínu v ananáse rýchlo vyprchá

Hoci účinok po zjedení jedného ananásu veľmi rýchlo vyprchá, neustály kontakt s týmto ovocím, alebo dokonca s jeho šťavou, môže spôsobiť vážnejšie problémy, ako sú vyrážky alebo dočasná strata odtlačkov prstov, ktoré bromelaín z pokožky aj vypáli.

Okrem toho sa bromelaín a ananás dajú veľmi dobre použiť aj na zmäkčenie mäsa alebo jeho ľahšiu stráviteľnosť.

Ak ste boli v reštauráciách, v ktorých sa podáva predovšetkým mäso, pravdepodobne ste si všimli, že sa často podáva aj ananás. Pomáha rozložiť mäso, aby nebolo také tvrdé.

Ako zabrániť páleniu ananásu v ústach a na jazyku

Ak chcete jesť ananás čerstvý, vyhnite sa jadru, ktoré obsahuje viac bromelaínu, a preto je pri jeho konzumácii horúcejšie.

Často sa dočítate o metóde namáčania ananásu do slanej vody. Soľ pôsobí na bromelaín tak, že ho v podstate neutralizuje. Nie je to vyslovene vedecky podložený postup, ale funguje.

Bromelaín sa neutralizuje aj teplom. Preto ananás z grilu, rúry, sporáka alebo dokonca blanšírovaný nepáli v ústach (tak veľmi ) a je oveľa príjemnejší ako úplne čerstvý.

Okrem toho sa ananás môže miešať s mliečnymi výrobkami. Ak si dáte ananás napríklad s tvarohom, bromelaín sa využije na bielkoviny a potom nie je taký extrémny na ústach ani na jazyku. Navyše ananás nie je kvôli mliečnym výrobkom taký kyslý a pomôže vyrovnať pH, takže nebudete mať prekyslené.

Podobné články

Back to top button