Ako hormóny ovplyvňujú chudnutie: leptín a leptínová rezistencia
📝Obsah
Ako funguje metabolizmus leptínu a jeho vplyv na mozog
Leptín je bielkovina, ktorá v ľudskom tele pôsobí ako hormón. Vytvára sa na mnohých miestach v ľudskom tele, z ktorých najdôležitejšie sú biele tukové tkanivo, konkrétne bunky nazývané adipocyty (bunky tukového tkaniva) a enterocyty (bunky tenkého čreva).
Leptín sa viaže na receptory v hypotalame a endometriu (výstelke maternice). Tento hormón je všeobecne známy ako hormón sýtosti alebo hormón hladu.
Jeho hlavnou funkciou je regulácia energetickej homeostázy, najmä potláčaním hladu. Prostredníctvom hypotalamu pôsobí na adipocytové tkanivo a ovplyvňuje hlad, využitie energie z potravy, telesné cvičenie a energetickú rovnováhu.
Leptín pôsobí na receptory v hypotalame tak, že potláča účinok neuropeptidu Y a anandamidu, silných stimulátorov hladu. Stimuluje tiež syntézu α-MSH, hormónu potláčajúceho hlad.
Na druhej strane, nízka hladina leptínu vyvoláva hlad a je bežným znakom hladovania alebo porúch príjmu potravy, ako je anorexia alebo bulímia. U žien je prirodzene prítomný vo väčšom množstve bez ohľadu na hmotnosť.
Pri obezite dochádza k hyperleptinémii, ktorá spôsobuje rezistenciu na leptín. Leptín ďalej interaguje s inými hormónmi a regulátormi energie. Slúži ako nepriamy mediátor účinku inzulínu, glukagónu, rastového hormónu a ďalších.
Čo je to leptínová rezistencia?
U zdravého človeka slúži leptín ako posol, ktorý mozgu oznamuje, či má dostatok zásob telesného tuku. Pri nadmernom množstve tuku sa vylučuje veľké množstvo leptínu.
V tejto situácii leptín pôsobí ako hormón nasýtenia a zároveň telo začne spaľovať viac energie. V opačnom prípade je hladina leptínu nízka, čo vysiela do mozgu signál, že je čas jesť a šetriť energiu.
U obéznych ľudí tento systém nefunguje. Zvýšená hladina hormónu nereguluje hlad a nepomáha pri chudnutí. To vedie k tzv. leptínovej rezistencii, podobnej inzulínovej rezistencii pri cukrovke 2. typu.
Príčinou môže byť vysoká hladina triglyceridov v krvi, ktorá bráni leptínu prekonať hematoencefalickú bariéru (ktorá oddeľuje cievny systém od mozgu), a tým mu bráni pôsobiť na receptory v hypotalame.
Vplyv leptínu na chudnutie
Leptínová rezistencia je pravdepodobne jedným z dôvodov, prečo mnohé diéty nemajú dlhodobé účinky. Aj krátky pôst alebo zníženie príjmu potravy vedie k rýchlemu zníženiu hladiny leptínu v krvi. Tento jav vedie k zníženiu energie – únave a hladu. To môže byť pravdepodobne dôvodom, prečo väčšina diét zlyháva počas druhého týždňa.
Okrem toho sa zdá, že hladina leptínu reaguje viac na hladovanie ako na nasýtenie. Telo sa snaží byť neustále v rovnováhe (homeostáza), preto nereaguje na vysoké hladiny leptínu u obéznych ľudí alebo žien so syndrómom polycystických vaječníkov.
A to aj napriek tomu, že produkcia leptínu stúpa exponenciálne, nie lineárne, úmerne s množstvom tukových buniek.
Preto je veľmi ľahké dostať sa do stavu leptínovej rezistencie a zároveň mať nízke hladiny leptínu, ktoré vyvolávajú hlad aj u jedincov s nadváhou.
Čo spôsobuje leptínovú rezistenciu a dá sa zvrátiť?
Existujú tri hlavné mechanizmy, ktoré môžu potenciálne ovplyvniť a spôsobiť leptínovú rezistenciu:
- Zápal tela: Zápalové procesy negatívne ovplyvňujú hypotalamus, a tým môžu ovplyvňovať rezistenciu na leptín u zvierat a ľudí
- Voľné mastné kyseliny: Zvýšené hladiny voľných mastných kyselín v krvi pôsobia proti signalizácii sýtosti leptínom
- Vysoké hladiny leptínu: Zvýšené hladiny tohto hormónu sa zdajú byť hlavnou príčinou leptínovej rezistencie
Väčšina faktorov je výraznejšia v dôsledku obezity. Je veľmi ľahké vyvinúť si leptínovú rezistenciu, napríklad počas tzv. cheat days.
Najmä na začiatku diéty dochádza k rýchlemu poklesu hladiny leptínu, a tým k vyvolaniu pocitu hladu. Telo si potom žiada viac potravy a znižuje spotrebu energie. Okrem toho má leptínová rezistencia určitú zotrvačnosť a trvá určitý čas, kým sa telo prispôsobí trvalému zníženiu hladiny tohto hormónu v krvi.
Najlepší spôsob, ako zvrátiť rezistenciu, je obmedziť potraviny, ktoré spôsobujú zápal v tele, najmä nezdravé potraviny obsahujúce rafinované cukry. Snažte sa jesť celkovo vyváženú stravu a nedržte nárazové diéty. Je lepšie postupne zmeniť stravu, znížiť počet kalórií a začať cvičiť, aby si telo postupne zvyklo.
Ako zvrátiť leptínovú rezistenciu?
Bohužiaľ, na tento problém neexistuje žiadny zázračný liek. Boli vykonané pokusy, pri ktorých bol obéznym ľuďom podávaný samotný leptín vo forme doplnku. Bolo to účinné, ale nie u všetkých jedincov.
Hlavným rozdielom medzi subjektmi bola leptínová rezistencia, ktorá je výsledkom veľkého množstva tohto hormónu v krvi. Preto sa jeho zvýšením nedosiahol požadovaný cieľ.
Ďalšou látkou, ktorá sa používa na liečbu obezity, je amylín. Amylín je pektín, hormón vylučovaný beta-bunkami pankreasu spolu s inzulínom. Jeho hlavnou funkciou je regulácia hladiny glukózy v krvi, pričom pôsobí synergicky s inzulínom a leptínom.
U obéznych jedincov trpiacich leptínovou rezistenciou pomáha znižovať telesnú hmotnosť. Zdá sa, že amylín dokáže potlačiť hlad a kontrolovať výdaj energie aj v prípade leptínovej rezistencie.
Ďalšou účinnou stratégiou je obmedziť konzumáciu potravín, ktoré spôsobujú zápaly. Postupná zmena stravy a zdravého životného štýlu je z dlhodobého hľadiska najúčinnejšia na zvrátenie účinku leptínovej rezistencie.
- Vyhýbajte sa spracovaným potravinám: Vysoko spracované potraviny môžu narušiť črevnú stenu a spôsobiť zápal
- Jedzte veľa rozpustnej vlákniny: Vo vode rozpustná vláknina, ako napríklad pektín (v šupkách ovocia a strukovinách), psyllium alebo sójové mlieko, znižuje spätné vstrebávanie žlče z tenkého čreva, a tým znižuje hladinu cholesterolu v krvi.
- Cvičenie: Na zvrátenie leptínovej rezistencie je potrebná fyzická aktivita. Začnite s krátkymi úsekmi a prechádzkami a postupne prechádzajte na vyššiu záťaž.
- Spánok: Primerané množstvo kvalitného spánku je veľmi účinné. Hladina leptínu je totiž najvyššia v nočných a skorých ranných hodinách. Užívajte si ho naplno.
- Zníženie voľných mastných kyselín: Voľné mastné kyseliny, najmä triglyceridy, bránia prenosu leptínu z krvi do mozgu. Hladinu triglyceridov môžete najúčinnejšie znížiť obmedzením príjmu sacharidov, najmä rafinovaných cukrov.
- Zvýšte príjem bielkovín: Hoci moderný človek konzumuje zdanlivo veľké množstvo mäsa, nedostatok bielkovín v strave je stále problémom, najmä pre ženy. Ide o pomer makroživín v strave, ktorá často obsahuje príliš veľa sacharidov. Zvýšením príjmu bielkovín pomáha znižovať telesnú hmotnosť a predlžuje pocit sýtosti.